Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

ČOI varuje před nebezpečným plaveckým pásem

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
12. března 2010
22:52

Česká obchodní zjistila na tuzemském trhu nebezpečný plavecký pás vyrobený v Číně, který kvůli špatné konstrukci zapínání může ohrozit zdraví či život plavců. ČOI proto zakázala jeho prodej.

Mluvčí ČOI Tomáš Vozáb v pátek řekl, že zákaz se týká plaveckého pásu prodávaného pod označením Art. B-5 s pěti bílými a zelenými plováky. Pás je podle Vozába nebezpečný kvůli tomu, že jeho přezky lze otevřít i za použití malé síly.

"Vzhledem k tomu, že výrobek je určen pro výuku plavání, tedy pro neplavce, hrozí v případě, že se přezka samovolně rozepne, ztráta podpory při plavání. Při použití v hloubce vody, kde dítě nedosáhne na dno, je reálná možnost tonutí," uvedl Vozáb.

Nedostatečné jsou podle Vozába rovněž informace poskytované k výrobku. "V případě upozornění na nebezpečí vdechnutí malých částí není zřejmé, které části výrobku se toto varování týká. V případě upozornění na nutnost používat plavecký pás v dostatečné hloubce pak není tato dostatečná hloubka nijak blíže specifikována," dodal.

dsmann ( 13. března 2010 14:39 )

To co se dá u výrobku vdechnout snad každý na první pohled pozná podle velikosti.Odpovídající hloubka je ta kde dítě bezpečně dosáhne nohoma na dno. Přestaňte se zabývat takovýmito hloupostmi. Raději zveřejněte oficiální seznam čerpacích stanic kde se prodává benzín který ničí motory aut.Nebo seznam výrobců dětské obuvy u které si kupující může přečís že je nazávadná, ale ortoped potvrdí že deformuje dětskou nohu.A takhle bych moh pokračovat ještě hodně dlouho...

Zobrazit celou diskusi