Nejhorší hospoda: Cizinci dostávají jídelní lístky bez cen!

Autor: Kateřina Kycltová, evakk - 
8. dubna 2011
05:30

Restaurace V Lázních na pražské Malé Straně je patrně nejhorší restaurací v republice! Alespoň podle šetření České obchodní inspekce (ČOI). Loni tu inspektoři byli pětkrát a rozdali pokuty celkem za 140 tisíc korun! Což je nejvíce v celém Česku...

Co se tu dělo? Cizinci dostali »speciální« lístek bez cen, na účtence se objevovaly položky, které si hosté neobjednali. Zaměstnanci tvrdí, že tam prožívali hotové galeje.

Do restaurace přišla loni na kontrolu ČOI rovnou pětkrát, a to na základě stížnosti jednoho z hostů. „V této provozovně naši rusky hovořící inspektoři zjistili, že majitel neuvádí ceny u nápojů a u jídel, že se zde točí pod míru a že zákazník není seznámen s konečnou částkou, kterou bude platit,“ vyjmenovala Šárka Balková, zástupkyně ředitele inspektorátu ČOI pro Prahu a střední Čechy.

„Mezi restauracemi, které jsme loni pokutovali, je tato na prvním místě. Dostala z nich nejvyšší pokutu,“ dodala mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Výsledkem inspekcí v restauraci V Lázních byla pokuta 140 tisíc korun.

Inspektoři tu například zjistili, že půllitr piva stál devadesát korun, ale čepovali ho pod míru. Mnohdy tu navíc prý při objednání velkého piva donesli rovnou litrový tuplák za skoro dvě stovky! Host přece chtěl velké pivo.

Podle majitele restaurace Jiřího Vavřače za to mohou zaměstnanci, kteří se proti němu spikli. „Jsou to všechno kraviny. Já k tomu nemám co říct, jde o pomstu ze strany zaměstnanců,“ tvrdil včera Blesku. „Ta pokuta je samozřejmě nemilá, musíme se z toho nějak oklepat,“ dodal.

Bývalý kuchař, to jsem nikde nezažil

My jsme tam pracovali, my jsme to viděli na vlastní oči. Přesně s tím se na Blesk obrátili bývalí zaměstnanci restaurace. Chtěli prý zamezit majiteli v dalším obírání hostů a varovat nové pracovníky i hosty. „Když jsem přišla ráno v devět hodin do práce, musela jsem vždy být najedená. Na další jídlo jsme totiž měli nárok až v pět odpoledne. A to i kdyby v restauraci nebyla ani noha,“ popisuje bývalá servírka v restauraci V Lázních. Dodržování prý bylo ostře hlídáno kamerami.

Nefér chování tu ale zažívali především ti, kteří se sem přišli najíst a napít.Jste cizinec? Tak si na vás smlsneme ještě víc! „Rozdávali jsme dva jídelní lístky. Jeden pro cizince a jeden pro Čechy. Ti ho měli s cenami, zato cizinci pouze s obrázky,“ říká Kodl. Ten pracuje v pohostinství 13 let. „Výsledné částce na účtence se hosté často nestačili divit. Účtovala se totiž jak samotná cena jídla, tak couvert 50 Kč a ještě 15% dýško. To ale samozřejmě nešlo do kapsy servírkám.“ Hosté často nechtěli položky navíc platit, volala se i policie. Majitele prý nesměla obsluha kvůli těmto »prkotinám « otravovat...

Seznam restaurací, které dostaly loni od ČOI pokutu, bude uveřejněn v pondělí.

luboskodl ( 18. května 2011 17:28 )

děkuji za odezvu ať již kladnou čí nikoliv, ale každý má právo na svůj názor. Jistě je pravda, proč jsem tam pracoval tak dlouho. ale věřte, že od listopadu do března v Praze moc práce není a navíc když složíte tzv. zádržné, 5000 kč, s tím že Vám bude po 14 denním nahlášením, že končíte vráceno a pak slyšíte milion keců, že majitel nemá peníze a musí platit nájem, a to podotýkám Vaše peníze. Pan Vavřač a jeho sestry čarodějnice, které jen díky tomu, že to jsou sestry dělají rádoby provozní, spíše ale tupé hlídací psi.No, je to tolik věcí, co tam není v pořádku a divím se že na karavanovém vařiči a v podmínkách horších než v běžné domácí kuchyni se dají dělat zázraky. Jinak jsem tam končil asi tak 5 krát, ale vždy mi bylo naslibováno hory doly. K tomu dennímu vyplácení chci reagovat jen to, že komu stačí za 14 hodin práce denně v průměru 1300 kč, oyvěte se a já Vás rád zaměstnám. A s tím, že neseženu praci, tak to je omyl, už když jsem končil a bylo mě ze strany majitele i provozní vyhrožováno, měl jsem min. nabídku 4 zaměstnání. A navíc to rozhodlo, že jsem s tím mediálně vystartoval. a řeknu Vám, že se mi ozvalo asi 60 bývalích zaměstnanců a přál bych vám slyšet lichotky, na p. Vavřače a jeho tým.Je to člověk, který sedo Prahy přistěhoval s Tachova před 4 roky, ale i tam přicestoval odněkud ze sev. moravy. Vyučený truhlář a najednou mistr světa. Ale už teď v jeho restauracích jen zřídka narazíte na česky mluvící personál. Kdo rozumný by tam také šel pracovat, že. Teď už znovu podnikám v pohostinství a mám dobrou lekci jak se chovat k hostům i personálu, aby se o mě neříkalo, jaká jsem *** a aby jsem nemusel chodit kanálama. Tak Jirko, hodně štěstí do dalšiho podnikání ... A nebo snad okradání, jen si vzpomeě co se ve středověku dělalo v Praze s nepoctivími obchodníky, myslím, že ty by jsi se máchal ve Vltavě+ min. 2 krát denně.

cocococo ( 10. dubna 2011 09:55 )

objevil reklamu na ""ARGENTISKY TATARSKY BIFTEK"".Ty voleeee.To jsem jeste nezral.A ze tedy litam po svete fest.Ty hospodsky vas tam v tech Cechach pekne vochcavaj.Uz ten nazev.Kdy se Tatari dostali do Argentiny?Driv nez Kolumbus na Doninicu? Nebo dokonce driv nez Rudy Eric (Viking) na New Foudland?Ten nazev mi pripomina jednoho pitomce ,kuchare z Prahy ,kterej asi pred 25 lety napsal na menu: Pecena veprova kotleta po zidovsku s bram.salatem.To byl vul,asi jako dnesni hospodsky v tom Opicistane.Tatari podle tradice konzumovali pouze konsky,osli.muli a velbloudi maso.A clastali kobyli mliko a kumys.Nevzdelanci.

drna17 ( 9. dubna 2011 10:50 )

Ano vazeny Pane Lukasi jste velice odvazny takhle kritizovat sveho byvaleho zamestnavatele.Pracoval jsem v teto restauraci jen chvily a stacilo me to, zkusenost to byla dobra (mysleno ironicky) jak s tebou tak i vedenim hlavne s pani provozni ale o te se v clanku nepise skoda.Docela jsem se u reportaze pobavil hlavne me zaujaly nektere vyroky nekterych byvalych zamestnancu .Mozna by se mohl kazdy zamyslet nad tim jak je mozne ze tam nekdo pracuje i kdyz ( tzv. na cerno) nekolik mesicu a najednou se ozve ze je neco v neporadku kdyz tam prijde kontrola a je nejaky prusvih a nebo schvalne zavola kontrolu.Nikdo se uz ale nezminil to vyplaceni denni mzdy ktera nekdy sla hodne vysoko.Njn obcas se ty penizky hodi .Proc jste se neozvaly drive?????????????????????????

egal ( 9. dubna 2011 10:08 )

že by stačilo jednoduše zrušit ŽL a zakázat činnost tomuto zlatokopovi a vypálit na čelo"Zloděj"

quasimodo ( 8. dubna 2011 11:47 )

na te male vesnici, by si nedovolili obrat ani o korunu, protoze by je hanba vyhnala pryc. Praha je anonymni, tam se da vsechno hrotit ve velkym. Praha je neco co by opravdu melo poradne dostat kartac.

Zobrazit celou diskusi