Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vánoční odměny? Letos jsou jen pro někoho!

Ilustrační foto - peníze
Ilustrační foto - peníze  (Autor: Martin Hykl)
Autor: Radka Růžičková - 
4. prosince 2009
06:05

Vánočními kapry, speciální várkou piva nebo bujarou vánoční párty dávají firmy svým zaměstnancům najevo, jak jsou pro ně důležití. Horší to už je s hotovými penězi. Na 13. plat nebo vánoční odměny budou muset ve většině firem zapomenout.

Blesk oslovil 55 velkých i menších firem. Ze tří z nich se odpovědi vůbec nedočkal, šest firem odpovědět odmítlo. Celkem se na 13. plat nebo nějaký finanční bonus mohou těšit zaměstnanci třinácti firem. Ze 14. platu se mohou těšit jen zaměstnanci Bohemia Sektu a firmy Bosch. „Podle kolektivní smlouvy jsou ve výrobních závodech Bosch v Jihlavě a v Českých Budějovicích vypláceny 13. a 14. platy ve výši 50 až 60 % z tarifní mzdy,“ říká mluvčí firmy Bosch Pavel Roman.

I když se počet firem, které svým zaměstnancům na Vánoce finančně přilepší, může zdát nízký, je to dáno i tím, že největší a nejbohatší firmy jsou štědré buď v průběhu celého roku, nebo se třináctý plat vyplácí až v létě, jako bonus k dovolené. Obecně mají největší šanci na mimořádné vánoční odměny lidé ve stavebnictví, v automobilovém průmyslu a všude tam, kde si umějí dupnout odboráři.

„OKD vyplatí podle dohody s odboráři vánoční prémii ve výši dvanáctinásobku průměrného denního výdělku a doplatek přídavku na dovolenou ve výši jednoho průměrného denního výdělku,“ říká mluvčí OKD Vladislav Sobol. Na »vánoční« peníze se můžou těšit i zaměstnanci ve Škodovce, TPCA, Metrostavu nebo OKD.

Žádné velké finanční dary ale nemohou čekat lidé ve státních firmách. Železničáři v Českých drahách nedostanou nic. Uhoněné poštovní úřednice, které jsou v období Vánoc pracovně nejvytíženější, ale můžou doufat v mimořádné odměny. „Nejsou plošné a jejich výše zpravidla nepřesahuje třetinu měsíčního platu,“ říká mluvčí České pošty Marta Selicharová.
Asi nejhůř ze všech dopadli zaměstnanci Českých aerolinií.

Nejenže můžou zapomenout na třináctý plat, ale od listopadu se jim platy snížily a až do konce roku 2010 se zvyšovat nebudou. Třeba piloti tak přišli o třicet procent platu, palubní personál o 15 procent. I přes toto snížení by ale v ČSA leckdo rád pracoval. Průměrný plat v téhle firmě byl před listopadovým snížením 60 tisíc korun.

Firmy nadělují kapry a pivo
Šetřit na hotových penězích, ale přesto udělat lidem před Vánocemi radost. Tak přistupují k vánočním odměnám hlavně v menších firmách. Dva kapry a patnáct set korun dostanou zaměstnanci firmy ČZ Strakonice. „Vánoční kapři jsou velmi oblíbení. Jsou hodně velcí, takže k patnáctisetkorunové odměně je to ještě takových šest set korun za kapry navíc,“ usmívá se mluvčí Jan Pěnkava. Na rovinu přiznali finanční problémy ve Svitapu Svitavy. „Naše firma je v letošním roce ve ztrátě, a protože nejsme státní podnik, nemůžeme si dovolit vyplácet mimořádné 13. platy, případně vánoční prémie,“ říká otevřeně generální ředitel Svitapu Jan Heřmanský. Přesto podle něj některá oddělení, která splnila hospodářské výsledky, dostanou aspoň část třináctého platu.

Speciální vánoční pivo obdrží zaměstnanci Prazdroje. „Každý zaměstnanec firmy dostane 48 lahví speciálního vánočního prémiového ležáku,“ říká mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Ve firmě STZ, tedy bývalé Setuze, sice budou lidé také bez 13. platů, ale dostanou příspěvek na léky ve výši 1500 korun.

Výhody: práce z domova a slevy na zboží
Dovolená navíc, penzijní připojištění nebo stravenky jsou výhody, které nabízejí svým zaměstnancům velké firmy místo vánočních odměn.
„Společnost Google je známá tím, že poskytuje nadstandardní benefity v průběhu celého roku. Jedná se zejména o pružnou pracovní dobu, zdravotní péči pro zaměstnance a rodinu, stravování, dopravu, školení, wellness, péči o děti a mnoho dalších,“ říká Janka Zichová. Česká spořitelna zase kromě solidního platu nabízí i týden dovolené navíc a 5 dní placeného zdravotního volna ročně, příspěvky na penzijní i životní pojištění a pro rodiče malých dětí možnost práce z domova.

Další firmy poskytují svým zaměstnancům zase nejrůznější slevy. „V předvánočním období umožňujeme zaměstnancům využít speciální nabídky našich partnerů a dodavatelů. Zaměstnanci si tak například mohou se slevou koupit spotřební elektroniku a jiné zboží,“ říká Vladan Crha z AAA Auto. Slevu na nákup poskytuje také Tesco. „Vánoce jsou pro maloobchod nejnáročnějším obdobím v roce. Proto jsme pro všechny naše zaměstnance připravili speciální vánoční slevy na nákup zboží v našich obchodech,“ říká mluvčí Tesca Eva Karasová. Ikea kromě slevy na vlastní zboží dává každému zaměstnanci navíc roční jízdenku MHD v hodnotě 6000 korun.

Vánoční večírky
Odvázat se na velké vánoční párty budou moct zaměstnanci Seznamu. „Vánoce jsou v Seznamu tradičně ve znamení vánoční párty, kterou firma pořádá pro všechny své zaměstnance – celkem 650 lidí,“ říká mluvčí Seznamu Rita Gabrielová. Rozpočet párty se pohybuje v řádu statisíců korun. Na vánoční večírek se kromě třináctého platu můžou těšit i v Home Creditu.

Proč neřekli, kolik zaměstnanci dostanou
*„V případě mimořádné odměny na konci roku prosím o pochopení, že chceme detailně informovat zaměstnance dříve než média,“ říká mluvčí podniku Lesy ČR Michal Kačena.
*„Jedná se o informace interního charakteru, které nebudeme komunikovat přes média,“ uvedla Jana Kocová z TV Prima.
*„Naše personální politika je dlouhodobě nastavena. Nezlobte se, ale tyto informace nejsou veřejné,“ řekla Blesku Monika Klucová z Komerční banky.
*„Požadované informace nemáme zájem zveřejňovat,“ uvedla Lenka Bučilová z firmy Philips.

33maca ( 5. prosince 2009 16:12 )

Pani Radka RUZICKOVA az pisete mali by ste vediet o com.Makam v TPCA uz dajaky rok,ale take premie pred Vianocami a taky plat co pisete?Musite byt na drogach.Kapenke piste realitu a nie bludy.Ked sa tak tam zaraba, chodte si to skusit.

sakra ( 4. prosince 2009 10:39 )

Vyplácí každému zaměstnanci bez rozdílu postavení a profese 30.000,- Kč vánočního k řádné výplatě.

smrk ( 4. prosince 2009 09:45 )

A za co by jste je přátelé chtěli, máte každý měsíc výplatu, tak jaképak třinácté platy a odměny na konci roku. Pěkně makat,makat,makat a nekecat - přeci já podnikatel Vám nebudu platit za něco, co je vaše povinost !!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi