Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

D1 u Prahy: Půl roku budeme jezdit po objížďce!

Autor: Barbora Šancová, Monika Rubešková - 
23. listopadu 2009
19:56

Řidiči, pozor! Nedaleko Prahy se začalo se stavbou největší dálniční křižovatky v Česku! A na desátém kilometru D1 se bude pořádně brzdit. Na osmdesátku, na padesátku…

Stavaři totiž u Modletic napojují pražský okruh na dálnici. A na auta tak čekají na půl roku objízdné trasy a zúžené pruhy.

Aby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) řidiče na nejfrekventovanější dálnici v Česku úplně nerozhodilo, změnu trasy provede ve dvou krocích. Včera se uskutečnil ten první – odklonění aut ve směru z Brna do Prahy. Za tři týdny udělá ŘSD to samé v protisměru.

Po této dálnici projede denně 90 tisíc aut, zácpám se tedy zřejmě řidiči stejně nevyhnou. „V souvislosti s tak velkou stavbou samozřejmě komplikace očekáváme, ale vzhledem k tomu, že silnice, po které vede objízdná trasa, je z tohoto důvodu tříproudá, doufáme, že řidiči projedou plynule,“ vysvětlila Blesku mluvčí ŘSD Monika Vápeníková a doplnila, že žádné jiné řešení nebylo vhodnější. Projet po D1 u Prahy 130kilometrovou rychlostí bude možné až po dokončení stavby mostu a zprovoznění Pražského okruhu mezi plzeňskou dálnicí D5 a brněnskou D1. Na objízdné silnici se rychlost sníží na 80 km/h, v prudkých obloucích až na 50 km/h.

ŘSD plánuje dokončení celé stavby na léto 2010. Propojení dvou dálnic má v budoucnu odlehčit nejfrekventovanějším pražským komunikacím – Jižní spojce a Barrandovskému mostu. Náklady na třiadvacetikilometrový úsek činí 16 miliard (bez DPH).


Objížďka v číslech
Místo: 10. km D1 u obce Modletice
Délka objížďky: 800 m
Úprava rychlosti: na 80 km/h, místy až 50 km/h
Doba trvání: listopad 2009 až květen 2010


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi