Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zavřeli nám školku, tak chodíme do německé

Autor: Kateřina Moravcová - 
21. listopadu 2009
06:14

Víte, jak rychle naučit tříleté dítě plynule německy? Vezměte ho a šoupněte do německé školky! Takovou variantou museli vzít zavděk rodiče dětí v pohraničí.

Na Božím Daru totiž úřady školku zavřely. Rodiče proto své ratolesti začali vozit do sousedního saského Oberwiesenthalu. A německou školku si nyní nemůžou vynachválit!

„Před časem jsme byli nuceni provoz ve školce přerušit. Prakticky jsme ji drželi pouze pro pár dětí z okolních obcí. Navíc jsme na náklad naší obce museli i pro některé dojíždět,“ vysvětluje důvody zavření školky starosta Božího Daru Jan Horník.

Oberwiesenthal podal příhraniční obci záchrannou ruku. České děti tak mohly začít navštěvovat školku německou. Navíc je horské městečko vzdáleno z Božího Daru pouhých pět kilometrů. „Z naší obce a okolí navštěvuje školku v Oberwiesenthalu 12 až 15 dětí. Víme také o čtyřech dětech, které pokračují ve vzdělávání i na německé základní škole,“ říká Jan Horník. Čeští školáci pak doma musí jen složit dorovnávací zkoušky.

Radnice Božího Daru na školku přispívá. Za prokázanou docházku dítěte dostanou rodiče z městské pokladny příspěvek až 40 eur (1020 korun) měsíčně. Školné v německé školce vyjde zhruba na 240 eur (6120 korun) za měsíc. I tak si ji místní nemohou vynachválit.

„Do Německa jsme vozili i našeho prvorozeného syna Honzíka. V tradici pokračujeme, a tak od tří let sem dochází i syn Tadeáš. Honzík se německy naučil velmi dobře, a tak jsme ani chvíli neváhali,“ vypráví maminka Lucie Šustrová (39). Svou dobrou zkušenost potvrzuje i maminka Viktorie Handrychová (35) z Karlových Varů. Do školky v Německu vozí svou dceru Kamilku (5,5). „I když je pro nás každodenní dojíždění fi nančně i časově náročné, nemůžeme si prostředí školky vynachválit. Dcera pochytila přízvuk a mluví v celých větách. Má rozvinutou slovní zásobu, je to perfektní,“ svěřuje se maminka.

A jak se na celý proces osvojování si cizí řeči dívá psycholog? „Každé dítě je individuum a každé snáší cizí prostředí po svém. Problém mohou mít introvertní děti. Jinak ale schvaluji, aby se děti v útlém věku do cizojazyčného prostředí začlenily, protože jsou učenlivější,“ říká psycholog Jiří Bauer.


Kolik stojí české děti školka v Německu:

Školné pro děti do 4 let: 207 eur (5279 Kč)
Školné pro předškolní děti: 110 eur (2805 Kč)
Doprava ze vzdálenějších obcí: 100 eur (2550 Kč)
Stravné: 34 eur (867 Kč)
Kurz 1 euro = 25,50 Kč


Co děti umějí:

Názor německé učitelky Nancy: „Začátky jsou pro české děti samozřejmě náročné. Brzy ale začnou rozumět základním povelům. Zhruba rok jim trvá, než začnou samy některá slovíčka používat a stavět do vět.“

Blesk se na vlastní kůži přesvědčil, že české děti mají výborný německý přízvuk. Nedělají jim problém barvy, čísla a základní povely ke spaní, k jídlu a k hraní. Kamilka (5,5) před zraky Blesku vyšvihla plynule tuto větu: „Paní učitelko, půjdeme si dnes hrát ven?“

akrapaz ( 22. listopadu 2009 16:46 )

přesně tak! Povely, jako pojď sem, ukliď to, sněz to, udělej to atd. Jen tak se naučí děcka pořádku a disciplíně!

gogo ( 21. listopadu 2009 22:17 )

A nejen v pohraničí ....

klotilda ( 21. listopadu 2009 11:17 )

Autorka článku by,v zájmu zachování míru v pohraničí, rozhodně neměla uvažovat o kariéře překladatelky nebo tlumočnice.

diskutujici ( 21. listopadu 2009 08:00 )

"...Brzy ale začnou rozumět základním povelům....." Povelum? To je jak na psa.....!

Zobrazit celou diskusi