Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Změna v alimentech: Co říkají odborníci?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ondřej Höppner - 
12. listopadu 2009
11:17

Rozvedený rodič platí na dítě, které nemá v péči, částku přibližně 20% platu. Toto řešení zvažuje ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová jako východisko ze současné situace, kdy jsou ve výši soudem určeného výživného velké rozdíly.

„Hranice 20 % by byla orientační, vše by zůstalo v rukou soudců,“ říká ministryně Kovářová, která podle svých slov vychází ze zkušenosti Německa a Rakouska, kde soudci při stanovení výživného vycházejí z pevných tabulek.

TATÍNKOVÉ ZUŘÍ! ČTĚTE ZDE!

Při příjmu 20 tisíc by tak rodič, který nemá dítě v péči (v 90% případech otec), posílal na potomka 4 tisíce korun měsíčně. Paní ministryně by při předpokládaném platu 100 tisíc korun platila výživné 20 tisíc měsíčně.
Zákon výši výživného nespecifikuje, pouze uvádí, že by dítě po rozvodu mělo mít zachovánu stejnou úroveň jako rodič.

VŠE O REVOLUČNÍM NÁVRHU NAJDETE ZDE!

„Návrh 20% platu je podstatné zvýšení,“ říká předseda Unie otců Mgr. Daniel Nebeský a dodává: „Soudy dosud v praxi vycházely z pravidla, že by měly určit výživné na jedno dítě do hranice 15%.“

Za minimální výši alimentů na jedno dítě je považována částka 1900 korun, za průměrnou čtyři tisíce. Tato suma samozřejmě závisí na věku dítěte.

OČIMA FRANTIŠKY: DĚTI A VIRTUÁLNÍ ALIMENTY

„Každé racionální řešené je dobré, ale určovat nějaké hranice znamená hrubé zjednodušení. Při stanovení výživného je třeba zohlednit nejen výši platu, ale třeba i fakt, jestli platí rodič hypotéku, jestli je dítě nemocné, jak finančně náročné má koníčky, a podobně,“ říká předseda sdružení Spravedlnost dětem Luboš Patera.

Feministické organizace návrh ministryně Kovářové vítají. „Konečně by to změnilo katastrofální situaci ohledně rodičů, kterým jejich bývalé protějšky neplatí. 20% je spravedlivá částka,“ míní ředitelka feministické organizace Profem paní Marie Lienau.

Návrh paní ministryně hodnotí pozitivně i někteří otci: „20% vítám, například mně soud vymezil výživné ve výši 150% platu, takže pro mě by to bylo výrazné zlepšení,“ říká Jiří Fiala, předseda organizace K213, který neplatil výživné už několik let. Stejnou dobu mu matka brání vidět se se synem. Pan Fiala uspěl u mezinárodního soudu ve Štrasburku, ale český soud rozhodl opět v jeho neprospěch.

adelova ( 17. března 2010 10:14 )

Po přečtení příspěvků zde jsem neodolala.Rozčílení muži se tu vztekají a převáží tu rozvody z důvodu nevěr manželek,ale vážený otcové spočítejte si nejdříve podle tabulek kolik by jste měli platit,ale nezapomente,že soud určí kolik budete platitm né ministryně.A když nejste schopni s matkami vašich dětí domluvit nebo oni s vámi máte možnost vaše přimy doložit a soudy vás nenechají s korunou v kapse.Píše tu někdo,že mu zbývá 1000.-na měsíc no tomu snad nevěří nikdo.Takže ruku na srdce rodičové jde vám vůbec o vaše děti?

ja123 ( 16. listopadu 2009 11:19 )

Jsou ženy, které žádný chlap nechce - už vím proč.

AjeTO ( 13. listopadu 2009 14:03 )

2.příspěvek Já vím dámy, chcete vždy po otcích větší a větší alimenty, jen třeba tím, že zrovna zjistíte, že si zrovna změnil zaměstnání a má více peněz. Nechtěli by jste třeba i po něm majetek, který získá s jinou ženou ve svém dalším novém životě? Opatrovnice by vždy měla vycházet maximálně z takové částky, které měl váš bývalý muž, když jste byli jako rodina a maximálně byse lišila ta částka od změn zvýšených poplatků. Třeba, jesle, školka, zájmové kroužky,atd. Ale pozor! Né že dítě změní zájmový kroužek, o kterém víte, že je podstatně dražší, než byl ten původní. A když jsem u toho, která z Vás, třeba sdělila otci dítěte..., změnila jsem si zaměstnání a mám větší výplatu nebo přdali mi, tak mi tolik na těch alimentech platit nemusíš. Přiznejte se a dejte si ruku na srdce. Cože, nic? Tak vidíte, po otcích by jste chtěli víc a víc, protože má možná už větší plat, ale když se zvedne plat Vám, tak o tom pomlčíte a jim nikdo sám od sebe alimenty nesníží. Myslím si, že to je někdy holt oboustranný. Jedinej, který to vždycky odskáče, jsou naše děti. Je mi líto těch, kteří se rozvedli a mohli s tím ještě něco udělat. Už kvůli jejich dětem.

AjeTO ( 13. listopadu 2009 13:39 )

1.příspěvek Dokud nebudou do takových BOHUŽEL rozvedených rodin více zasvědcováni sociální pracovníci, tak nikdy nic nebude spravedlivé. Ihned po rozvodu, by bývalým manželům, měl být přiřazen 1 soc.pracovník (třeba ten, který je uveden, jako opatrovník dítěte), který by měl znát všechny důvody jejich rozvodu, momentální situaci matky a otce po rozvodu, a o každém z nich, jejich skutečný příjem a veškeré výdaje, které jsou spojeny pouze z jejich bydlením. Vše, by museli (ze zákona) oba rodiče dítěte doložit dokumenty, smlouvami a tak podobně. Po té, by měl soc.pracovník rozhodnout, kolik má otec či matka přispívat na péči dítěte a vivodit z toho určitou částku tohoto příspěvku, vyjádřenou procenty. 20%? Klidně, ale... Když byla rodina dříve pospolu a otec, či matka onemocněla, či jeden z nich zůstal doma z důvodu ošetřování dítěte, tak se jejich životní úroveň v daném měsíci zhoršila. Proč by tedy měl otec platit stejně vysoké měsíční alimenty i v době kdy marodí? A naopak.., proč by nemohl občas otec v nějakém měsíci zaplatit více, když matka dítěte omarodila nebo jejich dítě a je jinak také pracující (né na mateřské). Zdůrazňuji - o otci a matce dítěte, by musela soc.pracovnice znát vše a bez pardónu a být s nimi vždy v kontaktu při jakékoliv jejich nesrovnalosti, či sporu. Soudy by pak byli ušetřeni od tahanic. Vše by vlasně řešil daný opatrovník a to až do doby plnoletnosti věku dítěte. Věřím, že by se to tímto způsobem alespoň více přiblížilo ke spravedlivému řešení. Říkáte si, co když ta ženská bude marodit 10x do roka? Nebo že má chlapa, kterej je bez závazků a mají se moc fajn, protože má peníze? Nebo vy ženský, taky si můžete říct.., nó on mi dává jen tolik a tolik a přitom má každej druhej měsíc novýho mobila a každej rok nový auto? A že ho má prý na splátky a víc mi dát nemůže? Tak přesně tohle, by měla všechno vědět vaše přidělená opatrovnice dítěte, když se jí svěříte a všechno by si měla ověřit. Třeba i ze zákona s tím spojeným.

jaaaa ( 13. listopadu 2009 12:21 )

treba protoze si musi honit svy chlapsky ego

Zobrazit celou diskusi