Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kindl: Práce studentů můžou mizet i dnes

Bývalý proděkan Kindl
Bývalý proděkan Kindl  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: ČTK, pes - 
20. října 2009
13:20

Bývalý proděkan plzeňských práv Kindl tvrdí, že práce můžou na fakultě mizet i za nového vedení. Mezi rychlostudenty na plzeňských právech je i Grossova známá Horová.

Bývalý proděkan plzeňských práv chce požádat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Kindl se prý bojí, že nové vedení fakulty v čele s bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) zachází s pracemi studentů bez jakékoli kontroly. Práce se podle něj mohly ztrácet i za nového vedení. Kindl v úterý novinářům řekl, že vše kolem kauzy rychlostudentů je podle něj v pořádku.

Další škola prověří bakalářské práce
Vysoká škola Karlovy Vary také prověří všechny bakalářské práce svých studentů. Reaguje tak na skandál na plzeňské právnické fakultě, s kterou spolupracovala a kde se některé práce ztratily.

V Karlových Varech ale podle rektora Pavla Švejdy všechny práce našli. Rektor uvedl, že nové vedení školy prověří i jakým způsobem byly bakalářské práce prováděny.

Karlovarská vysoká škola byla ještě donedávna úzce propojena s plzeňskou právnickou fakultou, a to jak majetkově, tak personálně. Kromě toho má škola sídlo na stejné adrese jako právnická firma bývalého proděkana plzeňských práv Kindla.

Přečtěte si více o celé kauze na Blesk.cz!

Mezi rychlostudenty byla i Horová
Jednatelka poradenské společnosti Egidas, která údajně zažádala o svázání dizertační práce Jana Kavky, podle dnešních Lidových novin (LN) získala bakalářský titul na právech v Plzni jen za rok. Po čtyřech letech od nastoupení na školu pak studium ukončila s doktorátem. Horová ale jakoukoliv spojitost s kauzou odmítla.

Kavka, který učí na právnické fakultě, je podezřelý z toho, že patří k takzvaným rychlostudentům, kteří na fakultě vystudovali za podivných okolností. Navíc se nedávno z fakultní knihovny ztratila jeho dizertační práce. Připustil jen, že si nedávno nechal znovu svou dizertační práci svázat a pak ji do knihovny vrátil.

Horová prý pomáhala v minulosti vyřešit majetkové poměry rodiny Grossových. Figurovala v aféře podivné půjčky na byt, která ukončila politickou kariéru bývalého premiéra Stanislava Grosse.

Chybí i Grossova práce
I o původu Grossovy rigorózní práce panují pochybnosti. Pověřený děkan právnické fakulty ZČU Jiří Pospíšil tvrdí, že Grossova práce na škole není. Gross práci v pondělí ukázal novinářům. Ověřit její pravost má znalecká laboratoř, kam ji chce Gross poslat.

Pozadí plagiátorské kauzy
Plzeňskými právy zmítá už několik týdnů asi největší skandál českého vysokého školství od roku 1989. Na fakultě nejsou některé práce studentů, zjistilo se, že někteří lidé ji absolvovali možná nestandardně rychle. Podezření padá i na některé politiky. V souvislosti s případem, který začal plagiátorskou aférou, z funkcí odstoupili už dříve děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Na škole se také ztratilo několik stovek prací studentů.

gogo ( 20. října 2009 20:39 )

Nikdo nemůže být trestán, již teď jsou věznice přeplněny... A navíc tito podvodníci toho příliš vědí a příliš dalších podvodníků je jim zavázáno. Toto půjde do ztracena jako dosud všechny lumpárny v tomto státě. Jen chudák Kájínek bude sedět doživotně ...

Zobrazit celou diskusi