Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéfka AK Dvořáková: Na právech v Plzni museli studovat géniové!

Šéfka Akreditační komise Ministerstva školství ČR Vladimíra Dvořáková
Šéfka Akreditační komise Ministerstva školství ČR Vladimíra Dvořáková  (Autor: ČTK)
Autor: val - 
26. října 2009
11:50

Na plzeňské právnické fakultě chybí některé práce studentů, část lidí ji absolvovala nestandardně rychle a podezření padá i na některé politiky. Šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková tvrdí: "Buď jsou na škole géniové nebo organizovaná mafie."

V roce 2007 narazila při rutinních kontrolách na nestandardní spolupráci mezi plzeňskou fakultou a soukromou vysokou školou v Karlových Varech. Přijímačky pro absolventy bakalářského programu ve Varech, kteří přestupovali na navazující magisterské studium do Plzně byly velmi netypické.

Můžete nám popsat, v čem byli studenti zvýhodněni?
"Především nikde nebylo oficiálně specifikováno, za jakých podmínek budou uchazeči přijímáni. Z tehdejší inzerce na karlovarské škole to vyznívalo tak, že jejich absolventi budou upřednostňováni. Vedení školy to v roce 2008 popíralo. Nicméně vedení neudělalo příjímací zkoušky transparantnější ani po našem hodnocení."

Jak velká je pravděpodobnost, že se něco podobného může dít i na jiných školách?
"Dílčí problémy asi najít můžeme, ale takovýto rozsah nepředpokládám, zejména proto, že v Plzni byl úmyslně vytvářen nepřehledný systém."

Myslíte si, že celá kauza a všechno Vaše úsilí odhalit nečisté praktiky na Západočeské univerzitě v Plzni může ve finále vyšumět do ztracena?

"Ano i ne. Myslím si, že již nebude možné fakultu zneužívat k takovýmto věcem. Buď se jí podaří očistit a udělat zcela transparentní nebo by musela skončit. Je to zároveň i varování pro další školy, kde by vedení mělo tendenci podléhat takovémuto "pokušení", byť v jednorázových případech. Vyšetřování už není předmětem činnosti AK, i když velmi ráda jakémukoli vyšetřování napomohu."

Nebylo by v této chvíli rozumnější fakultu dočasně uzavřít, případně úplně zrušit. Bylo by to varování i pro ostatní školy a české vysoké školství by si nadále zachovalo svůj kredit i v zahraničí?
"Osobně se domnívám, že se konečně zmátořila akademická obec a bude schopna to řešit. Pokud by to nešlo, tak by asi nezbylo nic jiného, než ji zrušit. Ale AK rozhoduje o akreditacích, což může vést k faktické likvidaci, ale fakultu ruší univerzita, AK pouze vyjadřuje stanovisko."

Šéfka Akreditační komise Ministerstva školství ČR Vladimíra Dvořáková Šéfka Akreditační komise Ministerstva školství ČR Vladimíra Dvořáková | ČTK

Proč nebyl okamžitě zabráněn přístup k diplomovým a rigorózním pracím? Riskovalo se tak, že nějaké práce budou doplněny či zcizeny…
"V zásadě k tomu došlo velmi rychle. Máme určitý přehled o tom, kdy se "ztracené" práce dostávaly do knihovny opožděně, většinou ale byly na katedrách. Zároveň bylo obtížné to udělat tak, aby k nim veřejnost měla nadále přístup. Kdo případně s pracemi manipuloval je otázka pro policii."

Práce expremiéra Grosse nebyla na jeho žádost zveřejněna. Od kdy je diplomka chráněna autorským zákonem? Je to snad i dušení vlastnictví školy?

"To je pro odborníky. Od roku 2006 musejí být určitou formou kvalifikační práce zveřejňovány. Předtím to bylo dané pouze vnitřními předpisy školy, takže to nebylo obecně upraveno. Určité vyjímky jsou práce, které pracují s citlivými daty."

Je to standardní postup, že vystudujete například pražskou fakultu a rigorózní zkoušku děláte na plzeňské fakultě? Případ Gross…Proč tomu tak je?
"Rigorozní zkoušku můžete dělat na jakékoli škole, která má toto oprávnění. Úplně běžné to není, většina to dělá tam, kde vystudovala, pokud škola má oprávnění."

Dá se skutečně pětiletý program vystudovat za méně než tři roky? Navíc, pokud studujete dálkově a je zřejmé, že při studiu máte pracovní povinnosti…
"Když je někdo geniální... Je spíše zajímavé, jaké typy lidí mezi ty geniální studenty patří..."

Nebudete se snažit zabránit dálkovému studiu na univerzitách?

"Není důvod bránit dálkovému studiu. Mnoho rychlostudentů bylo oficiálně na prezenčním studiu. Je nutné ještě zvyšovat tlak na transparenci, ale mnoho záleží na akademické obci, aby byla schopna udržovat kontrolní funkci."

Nemyslíte si, že ne-řádně mohli vystudovat i absolventi v normální délce studia? Bude se také zkoumat průběh studia “protekčních“ dětí státních úředníků?
"Podle určitých kritérií se budou vytypovávat studia, která projdou kontrolou, délka je jen jedním z nich, témata neodpovídající katedrám a oponentům dalším."

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kebulak ( 30. října 2009 13:17 )

nahodou nestudovala prava mam z prahy - ale o te asi taky reknete ze je to stejna sebranka... tri plzenska esa - to jsou tri lidi co z toho ale dvorakova a media delaji je pausalizace - to si fakt myslite ze vsichni kdo v plzni vystudovali ci studuji vystudovali podvodne... takhle se totiz dvorakova aspol chovaji... navic vydat nejdriv seznam hrisniku s tim ze jsou urcite vinni vyhlasit to do medii (coz neni jejim ukolem) a pak teprve jit na fakultu shanet dukazi (pricemz samozrejme bude pracovat v tom smeru aby podporila sva medializovana obvineni) mi jako poruseni presumpce nevinny pripada...

martymcfly ( 30. října 2009 10:07 )

Strašně vám fandím, nedejte se a jdete po nich tvrdě.Aspoň vy dokažte, že svět není jen o korupci.

sateblit ( 29. října 2009 07:18 )

Nebuďte naivní, pan Motejl měl pravdu ! Ani volby nemusely být a už se píše o vyznamenaném Gottovi a o této kauze už ani slovo !

gogo ( 28. října 2009 11:28 )

smečka podvodníků se již dává do houfu, již se poradila, již se nechala ujistit od vlivných politiků, soudců a policistů kteří vlastní falešné tituly a v jejichž zájmu je urychleně zlikvidovat problém, který by musel otřást základy každého právního státu. Myslím tím právního. Ne českého.. Již se tato smečka nechala ujistit, že bude zlikvidován ten nevinný kdo po nich hodil kamenem... Již brzy se z úst pana Motejla dozvíme jak je vše v naprostém pořádku. Jaký pocit asi musejí mít všichni kdo byli v Česku odsouzeni falešnými soudci a jaký pocit asi musejí oběti trestných činů jejichž pachatele tito falešní soudci naopak "osvobodili" ? Chce se mi zvracet velebnosti ...

gogo ( 27. října 2009 20:48 )

Zobrazit celou diskusi