Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Předčasná zima v Česku má první oběť

Autor: ČTK, šim, pes - 
16. října 2009
13:40

Předčasná zima v Česku si vyžádala svou první obět. V Praze zemřel bezdomovec. Sněhová kalamita komplikuje dopravu. Nejezdí vlaky. Na silnicích zahynuli dva řidiči. Kvůli padajícím stromům jsou bez proudu desítky tísíc domácností.

Desetitisíce domácností bez elektřiny!
Energetikům se nedaří zvládat krizi způsobenou počasím. Počet domácností a firem bez proudu vzrostl od rána z 45.000 na 60.000. Nejhorší situace je na Vysočině, kde hustě sněží. Pod tíhou sněhu se lámou stromy, které trhají vedení, řekla mluvčí firmy ČEZ Eva Nováková. Škody zřejmě dosáhnou desítek milionů korun.

Popadané stromy a větve uzavřely několik cest v Orlických horách. Nejhorší situace byla na úseku ze Skuhrova nad Bělou do Deštného. V oblasti tak zůstalo odříznuto od světa i několik lidí, kteří zde bydlí Popadané stromy a větve uzavřely několik cest v Orlických horách. Nejhorší situace byla na úseku ze Skuhrova nad Bělou do Deštného. V oblasti tak zůstalo odříznuto od světa i několik lidí, kteří zde bydlí | Jitka Žigová

Na Vysočině je nejhorší situace v Havlíčkově Brodě a Chotěboři, bez energie zůstalo 200 trafostanic, řekla východočeská mluvčí ČEZ Šárka Beránková. "Mírné zlepšení je na Moravě, v Beskydech, také na Děčínsku a v Orlických horách je situace o něco lepší. Zhruba stejně jako ráno jsou na tom oblasti Liberecka a Jablonecka," doplnila mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Máte fotky sněhové kalamity?
Nafotili jste sněhovou kalamitu? Zašlete nám fotografie do redakce na online@blesk.cz

Počasí komplikuje dopravu, na silnicích zemřeli už dva lidé
Jeden muž kvůli sněžení naboural na dálnici D5 u Benešovic, další nepřizpůsobil jízdu namrzlé vozovce a naboural na mostě ve Studénce do protijedoucího vozu.

Hlavní tah na Moravu, silnice I/35 u Moravské Třebové na Svitavsku, bude uzavřený pro kamionovou i osobní dopravu až do pondělních zhruba 10:00. Původní trasa, která vede přes hřebečský tunel, je kvůli opravám mostu zavřená až do listopadu. Na objížďku po staré silnici zase stále padají stromy, které by mohly ohrozit řidiče, informoval provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Václav Ouhrabka.

Vysočina Vysočina | Jiří Čada

Silničáři se snaží odklízet sníh na cestách po celé republice. Tak rychlý příchod zimy ale nikdo nečekal.

Tři tratě zůstanou kvůli sněhu mimo provoz do soboty
Nejméně tři železniční tratě zůstanou kvůi sněhové kalamitě mimo provoz do soboty. Na úsecích Hanušovice - Dolní Lipka a Hanušovice - Staré město pod Sněžníkem navíc nebyla kvůli nesjízdným silnicím zavedena náhradní autobusová doprava. Oznámilo to tiskové oddělení Českých drah.

Třetí tratí, která v pátek zůstane mimo provoz, je úsek z Frýdlantu v Čechách do Jindřichovic pod Smrkem, kde dopravu zajišťují autobusy.

Ve 13:00 byl kvůli sněhové kalamitě zastaven provoz na 12 tratích. Po poledni Správa železniční dopravní cesty obnovila provoz na trati Liberec - Raspenava. Průjezd vlaků nejčastěji komplikují popadané stromy, koleje nebyly nikde poškozeny.

Tolik sněhu nepamatujeme
Na Lysé hoře leží metr sněhu, což je pro říjen největší množství od roku 1897. Starý rekord 92 centimetrů byl z 29. října 1930. Rekordně velké množství sněhu spadlo nejen v Beskydech, ale například i v Orlických horách.
Na hřebenech Krkonoš leží momentálně 85 centimetrů sněhu, to je v říjnu nejvíce za posledních 50 let. Téměř 90 centimetrů sněhu leží v Orlických horách, což horalé nepamatují. Na Ovčárně v Jeseníkách je sněhu až 65 centimetrů.

Na ostatních horách na severu a severovýchodě území leží přes půl metru sněhu, nejméně na Šumavě, kde je jen deseticentimetrová sněhová pokrývka. V Krušných horách a na Šumavě však podle meteorologů připadne dnes a v noci na sobotu 20 až 40 centimetrů nového sněhu.

FOTOGALERIE: Česko pod sněhem očima čtenářů Blesk.cz >>

V Praze zemřel bezdomovec
Letošní zima si v Praze zřejmě vybrala první oběť. Pod Barrandovským mostem zemřel ve čtvrtek ráno bezdomovec, za smrt asi může chladné počasí. Informoval o tom mluvčí pražských strážníků Jan Čihák. Podle policie muž zemřel po nadměrném pití alkoholu.

"Podle některých svědků, kteří pod mostem na zlíchovském břehu rovněž přebývali jako bezdomovci, se mrtvý muž jmenoval Jaroslav a pocházel z Jihlavy," uvedl Čihák. Muž se narodil v roce 1968. Policisté zatím nezjistili cizí zavinění.

Za smrtí byla asi přemíra vína, které muž před smrtí pil. Množství alkoholu pak tělesné orgány bezdomovce nezvládly, podle strážníků k jejich selhání přispělo i velmi chladné počasí, které ráno v Praze panovalo. Teplota se blížila bodu mrazu a padal sníh s deštěm.

Každý rok v Praze zemře na podchlazení nebo umrznutí několik lidí bez domova. V Praze žije podle některých odhadů asi 3500 bezdomovců.


Sněžit bude do pondělí, pak se oteplí
Sněžení by na území České republiky mělo podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu ustat v pondělí. Do neděle meteorologové očekávají déšť se sněhem a ve vyšších polohách sněhové srážky.

Nejvyšší denní teploty by měly v příštím týdnu postupně stoupat, ve čtvrtek už mají překročit deset stupňů. Noci ale budou i po víkendu chladnější. Od pondělí do čtvrtka by mělo být oblačno, příští víkend pak zřejmě bude deštivý.

Čtěte také: 30 tisíc domácností na Moravě: Jsme odříznuti od světa!

Meteorologové na většině území očekávají déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 300 metrů sněhové srážky. Sněžení má být nejintenzivnější na severu nebo severozápadě republiky. Ve vyšších polohách opět tvoří sněhové jazyky, na horách i závěje.

Ve vyšších polohách v pátek napadnou další dva až deset centimetrů sněhu, v horských oblastech 10 až 20 centimetrů, v Krušných horách až 40 centimetrů.

bernadette ( 16. října 2009 13:57 )

Jenže tenkrát býval ještě i podzim, tak se na to lidi pomalu připravili. Aby se jeden den chodilo v tričku a druhý v kožichu - to jeda tenkrát nebývalo.

vera51 ( 16. října 2009 13:00 )

To ja si pamatuju ze kazdou zimu bylo hodne snehu, je to sice uz nejaky patek, nejezdilo tolik aut ale do prace a do skoly se chodilo.Ja nevim ze dneska kdyz je zimni obdobi tak je snih prekvapi, nechapu to.

Zobrazit celou diskusi