Počasí to letos vzalo pořádně hopem a přestože jsme si ještě před pár dny užívali babího léta, na horách už sněží. Podle posledních informací už sněží v Krkonoších, v Jizerských horách i na Šumavě.

Silničáři varují, že cesta autem do hor se bez náležitého vybavení může stát pořádně nebezpečným podnikem. Důrazně proto doporučují vybavit se sněhovými řetězy.

Zvlášť v Krkonoších by se řidiči měli připravit na sníh na silnici, především v oblasti Božího Daru a Horní Blatné, kde silničáři jezdí už od pondělního večera. Ve výšce nad 500 metrů nad mořem se očekávají sněhové srážky a tvorba sněhových jazyků.

Zhoršené podmínky mohou řidiči čekat i na dálnici D1 při průjezdu Českomoravskou vysočinou. Sníh je i na Šumavě, například na Churáňově napadly dva centimetry sněhu a celou noc drobně sněžilo i v Jizerských horách.


Lanovka na Sněžku mimo provoz

Pokud se chystáte na výlet na nejvyšší českou horu, připravte se na pěší výšlap. V provozu pouze první úsek lanovky na Růžovou horu a druhý úsek je kvůli silnému větru uzavřen. V úterý dopoledne bylo na Sněžce naměřeno - 6 stupňů Celsia.

Ještě se ochladí

Největší množství sněhových srážek očekávají meteorologové ve středu a ve čtvrtek, kdy by na horách mělo napadnout až dvacet centimetrů sněhu a na hřebenech až třicet centimetrů.