Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiny mrtvých dělníků dostanou odškodné 100 000

Toto je dům, který se zřítil
Toto je dům, který se zřítil  (Autor: Foto Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, rvs - 
6. října 2009
17:22

Majitelé domu v pražské Soukenické ulici, ve kterém pod troskami zemřeli čtyři dělníci, odškodní pozůstalé. Každé rodině dá 100 000 korun. Celá událost je prý majitelům domu líto, vinni se ale podle něj necítí.

Odpovědnost podle Vlka nesou firmy, které si majitelé na uskutečnění prací najali. "Majitelé budou iniciovat všechna šetření, a to trestní i správní, která povedou k dopadení viníka," řekl právní zástupce majitelů domu Václav Vlk. "Ve stavebnictví se nehody stávají. Naše společnost je proti takovým událostem dobře pojištěna," dodal.

Podle Prahy 1 a městského statika za neštěstí mohou nepovolené zásahy do statiky domu. Stavební firma údajně snížila podlahy ve sklepních prostorech asi o 0,5 metru, několik metrů nosné zdi tak zůstalo ve vzduchu.

Celou událost již šetří policie jako ublížení na zdraví. Pražský magistrát chce navíc podat trestní oznámení na neznámého pachatele za obecné ohrožení. Kromě dělníků, kteří při neštěstí zahynuli, nebezpečí podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) hrozilo také sousedním domům nebo lidem, kteří se pohybovali v okolí.

Mrtví dělníci ze Soukenické: 3 Bulhaři, 1 Ukrajinec. Čtěte ZDE >>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi