Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zřícený dům: Katastrofa na Poříčí

Zřícený dům Na Poříčí v Praze
Zřícený dům Na Poříčí v Praze  (Autor: ČTK)
Autor: INT, oj - 
4. října 2009
09:05

Před více než 80 lety došlo v Praze, jen pár metrů od místa kde se v pátek zřítil dům, k nejtragičtější stavební havárii. Na rohu ulice Na Poříčí a Biskupské přišlo o život 46 lidí.

V té době zažívala první republika obrovský stavební boom. Šetřilo se, kde to jen bylo trochu možné, především na materiálu. Protože stavby postavené do desátého výročí vzniku ČSR byly osvobozeny od daní na třicet pět let a termín byl už blízko, všechny práce probíhaly v obrovském chvatu.

Dělníci pod troskami: Našli čtyři mrtvé! >>

9. října 1928 dělníci už práce na moderním paláci Centrum dokončovali. Krátce před polednem, kdy na stavbě pracovalo 87 lidí, se dům bez varování zřítil. Během chvíle zbyla z pyšného paláce jen hromada sutin.

Do záchranných prací se okamžitě pustili hasiči i vojsko. Někteří dělníci dokázali pod troskami přežít i do druhého dne, ale přesto byl výsledek děsivý, 46 mrtvých, 30 zraněných, jen 11 osob vyvázlo bez vážnějších zranění.

V roce 1976 byl o tragédii dokonce natočen i film ‘Dům na Poříčí’, který režíroval Jiří Svoboda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

warumfernet ( 4. října 2009 10:29 )

Důvod, proč se tak stalo? 1. "Odborná firma" -takových je teď spousty. Všichni dělají všechno a nikdo neumí nic. 2. Nedostatečné bezpečnostní zajištění prací. - Důvod:"Peníze"- aby zakázku dostal nasadil co nejnižší cenu a pak podcenění BP pro co největší zisk! 3. Špatná technologie-velmi častý jev. 4. Špatná, nebo žádná kontrola a stavební dozor. 5. Využívání nezaměstnanosti pro nátlak. Systém "nelíbí se ti, tak zítra už nechoď,"nebo " pípni a letíš".

Zobrazit celou diskusi