Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zřícený dům v Olomouci zabil důchodkyni: Zrovna si šla pro fotky z dovolené!

Autor: Pavel Ryšlink, mivrk - 
18. října 2011
05:00

Štítová zeď starého domu se zřítila v ulici 8. května v centru Olomouce. Sutiny zasypaly důchodkyni Květuši K. (†78), která zrovna šla do fotolabu pro fotky z dovolené v Turecku, odkud se vrátila před několika dny. Žena na místě zemřela. Ulice 8. května je v samotném centru Olomouce. Projíždí jí tramvaje a denně místem neštěstí projdou tisíce lidí. Podle místních je prý zázrak, že sutiny zasypaly jen jednu chodkyni.

„Viděla jsem, jak se to naklonilo a potom to pomalu padalo dolů. Mělo to takový zlověstný zvuk, jako když padá lavina. Když to dopadlo, ozvalo se obrovské zadunění,“ popsala okamžiky hrůzy očitá svědkyně, která pracuje v kanceláři naproti.

O smrti kamarádky se dozvěděla až večer

Blesk zjistil, že důchodkyně, která pod sutinami zahynula, se před několika dny vrátila ze čtrnáctidenního pobytu v Turecku. Své známé, která čekala na fotografie z dovolené, nebrala celý den telefon. Večer se kamarádka dozvěděla šokující zprávu, že je to právě Květuše K., kdo dopoledne zahynul pod sutinami zříceného štítu domu v centru Olomouce, jen pár kroků od fotolabu.

Pád několika tun sutin způsobil ženě rozsáhlá zranění, kterým okamžitě podlehla. „Když jsme přijeli, byla tu už záchranka. Lékaři nás informovali, že pod sutinami je mrtvá žena,“ uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Kdykoliv tudy jede tramvaj, všechno se třese

Hasiči ve spolupráci s dopravním podnikem museli odpojit trakční vedení tramvají, které sutiny potrhaly. Z domu evakuovali devět lidí. „Jsem z toho v šoku a nedovedu si to vysvětlit,“ řekl spolumajitel domu Viliam Vidovič. Podle něj se před dvěma roky na domě opravovala fasáda i opěrné zdi. „Nikdo ze stavařů ani statiků tehdy nezjistil žádný problém. Ani statik, se kterým jsem po události mluvil, nedokázal určit příčinu.“

Podle svědků se štítová zeď domu zřítila po průjezdu tramvaje. „Kdykoliv tudy jede tramvaj, tak se všechno třese,“ prozradila svědkyně z protějšího domu a dodala: „Koleje tady nejsou nijak odtlumené. Pro domy jsou ty tramvaje neúměrná zátěž.“
Zřícení zdi paralyzovalo tramvajovou dopravu v téměř celém městě. Jezdila pouze jedna linka z okrajové části na nádraží. Dopravní podnik musel místo tramvají nasadit autobusy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

avina ( 18. října 2011 10:26 )

Tramvaje,auta...hrůza:otřesy,hluk.To je důvod pádu střechy.Kdo tudy chodí,tak to ví.Blbost hledat jiný důvod.U Muzea tak odpadl dávno dům.Ostatní to čeká.Hluk se pozná,jak se v domě třesou okna...Přejít silnici v této ulici u Polikliniky je důkazem.

pelagie ( 18. října 2011 09:25 )

Je mi líto paní,která byla ve špatný čas na špatném místě...

smrk ( 18. října 2011 09:15 )

Závidíš ? Můžeš tam jet i ty, ale to nesmíš nechat všechny peníze v automatech a v hospodách.

smrk ( 18. října 2011 09:14 )

Jenže chlapče, bolševik s tím nemá co společného, máme tu už dvacet let demokracii néé !!!!

oooo. ( 18. října 2011 08:36 )

Stupidita radních Olomouce mě nezaráží, neb bohužel vím kdo tam sedí a o to hůř

Zobrazit celou diskusi