Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mezi zadrženými squatery je i Stropnický

Autor: ČTK, šim, oj - 
13. září 2009
07:40

AKTUALIZOVÁNO: V neděli brzy ráno za výbuchů pyrotechniky vnikla policie do domu na Albertově ulici a vyvedla odtamtud 24 lidí. Mezi zatčenými je i Matěj Stropnický!

Policie zatkla přes sedmdesát příznivců squattingu. Je mezi nimi i zastupitel Prahy 3 za Stranu zelených Matěj Stropnický - syn herce a partnera Veroniky Žilkové Martina Stropnického!

Jak vidí squatery Ondřej Höppner? Čtěte ZDE!

Policie zatýkala kvůli poškozování veřejně prospěšné zařízení a neuposlechnutí výzvy veřejného činitele. Údajně rozebírali chodník, dávali si dlažební kostky do batohů či jimi házeli.

Po osmé hodině večerní policie rozehnala asi stovku příznivců squattingu, kteří pobývali před squatery v sobotu odsazeným domem u stanice tramvaje Albertov.

Krátce po 18. hodině policie proti squaterům, kteří se snažili z ulice dostat přes zeď do domu, zasáhla obušky a vytlačila je do ulice Na Slupi.

Squatteři skandovali "gestapo" a házeli na policisty různé věci, například plastové lahve. Zásah trval několik minut. Ulici Na Slupi lidé zablokovali. Na místo přijely další policejní mikrobusy.

Zásah proti příznivcům squaterů Zásah proti příznivcům squaterů | Zbyněk Pecák

Policie se zásahem uvnitř vyčkávala. Čekala na rozhodnutí státního zástupce. Ten krátce po osmé večerní rozhodl, že se squateři dopustili porušení práv k domu a nebytovému prostoru.

Squateři vyvěsili na dům transparent s nápisem "Squatting není problém, ale řešení". K budově dorazila asi stovka příznivců squatterství, kteří se předtím sešli na Palackého náměstí.



Squateři byli i na střeše domu. Policisté odhadovali, že jich tam bylo zhruba 15. Zástupce majitele budovy, kterou je soukromá firma, si podle policie cizí lidi v domě nepřeje. Policisté z antikonfliktního týmu se squatery jednali, aby budovu opustili. Na místě byli ale také policisté ze zásahové jednotky, takzvaní těžkooděnci.

Jde o poměrně velký několikapodlažní dům. Okna v přízemí a z jedné strany i v patře má zazděná. "Squatování právě tohoto domu má několik důvodů. Je dlouhá léta opuštěný, nevyužívaný a ponechaný svému osudu," sdělil mluvčí squatterů, který si říká teta Milada. Dům byl podle něho před sedmi lety neúspěšně dražen, nyní je v zástavě banky.

Starostka Prahy 2 Jana Černochová řekla, že v budově bývaly lázně, nyní je asi pět až šest let prázdný. Jedním ze záměrů nynějšího majitele podle ní bylo přebudovat dům na hotel.

Na Palackého náměstí lidé postávali nebo posedávali a diskutovali. Od pořadatelů dostali černé brýle. Měli transparenty s nápisy "Bydlení je právo" a "Nikdy nebudeme otroky vašeho systému". Jeden z účastníků ostatním zábavnou formou vyprávěl, jak se prázdný dům obsazuje.

Čtěte také:

Známý squat v Praze, vilu Milada, vyklidila na konci června za asistence policie najatá bezpečnostní agentura. Při akci bylo zraněno několik policistů i squatterů. V posledním pražském squatu Milada bydleli mladí lidé déle než deset let. Agenturu si zaplatil Ústav pro informace ve vzdělávání, který dům spravuje. Důvodem byly údajně stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v okolí.

Vystěhovaným squatterům nalezl nové ubytování ministr pro lidská práva Michael Kocáb v soukromém domě v Truhlářské ulici. Majitel objektu Petr Svinka jim nabídl téměř zadarmo tři byty do doby, než bude dům opravovat. Proti se postavili nájemníci budovy. Podle některých z nich mají squatteři sloužit jako nástroj k vystěhování nájemců.

slavka ( 18. září 2009 16:36 )

na celou situaci se dá nahlížet z různých úhlů. Kritizovat je snadné, ale šlo opravdu o poškozování cizího majetku, nebo naopak majetek svým nezájmem poškozoval majitel??? http://blisty.cz/art/48975.html

leftway ( 17. září 2009 15:08 )

Hm, jsou takoví kritici squattů, kteří je kritizují a nic o nich nevědí. Ale zjevně jsou i horší "případi". "Případi", kteří i v rámci diskuze o squattech musí šířit svůj tupý protiromský rasismus.

leftway ( 17. září 2009 15:04 )

O osukromém majetku trochu jinak. Co jsou to squatty? Proč se dají ospravedlnit? Čtěte článek, ve kterém se dozvíte, jak demonstrace probíhala (z pohledu přímého člověka), ale též názor vymykající se hloupé propagandě, kterou vám tu, milí čtenáři, Blesk podsouvá: http://leftway.webgarden.cz/aktualni-udalosti/obhajoba-squattingu-squaty-v-2.html

mouse ( 15. září 2009 16:59 )

moderní doby.

zdepa ( 14. září 2009 22:40 )

Ale nikomu nekrade cizí majetek. Má ho usměrnit úřad a ne nějací pobudové.

Zobrazit celou diskusi