Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kocáb zešílel: Neplatičům (squateři) dal dům! A za jednu korunu

Ministr Kocáb si dělá z lidí blázny
Ministr Kocáb si dělá z lidí blázny  (Autor: ČTK, Martin Sekanina)
Autor: puk, brum, ČTK - 
3. července 2009
16:03

DISKUZE: Michal Kocáb buď zešílel, nebo je to výraz pohrdání celým národem. Jak jinak si vysvětlit, že neplatičům nájemného (takzvaní squateři), poté co byli vystěhováni z vily Milada, dal náhradní dům: Za pouhou jednu korunu!

 

A rovnou do centra Prahy! Luxusní adresa - Truhlářská ulice - nedaleko obchodního domu Kotva. Hned vedle je také obchodní centrum Palladium, kousek odtud je hotel Paříž. Skvělá adresa, většině Pražanům se o bydlení na takové místě může jen zdát. Navíc tudy proudí davy turistů.

Dům v exkluzivní čtvrti squaterům zajistila "realitní kancelář" ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába. Nájem bude za symbolickou korunu, platit (možná) budou muset jen vodu, elektřinu a plyn.

Prima bydlení se samozřejmě neplatičům líbí. "Poprvé v historii s námi bylo jednáno jako rovní s rovnými," poděkoval za dům Jan Němec, který squatery zastupuje a který jinak pracuje jako středoškolský učitel.

Postoj pana ministra je přinejmenším zarážející. Jen si představte, kolik je v Česku rodin s dětmi nebo matek samoživitelek, které nemají, kam jít. Kolik mladých párů bydlí v bytech s vysokým nájmem? Těm Kocáb asi nepomůže...

Majitelem domu, kde jsou squaterům k dispozici tři byty, je Kocábův kamarád Petr Svinka. Dům má v budoucnu projít rekonstrukcí, squateři ho tedy budou užívat, než začnou stavební práce. Možná do konce roku, možná kratší dobu, ale také možná navždy. Smlouvu totiž mají noví "nájemníci" na dobu neurčitou.

Obavy z nových občanů má starosta starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). "Žádný starosta by asi nebyl nadšený, ale je to výsadní právo vlastníka," řekl ČTK.

Squateři také budou moci využívat i sklepní prostory. A k čemu? Třeba, aby mohli pořádat hlučné mejdany a rušit tak noční klid ostatních nájemníků.

Squat Milada je v obležení Squat Milada je v obležení | David Malík, Jindřich Starý

Z periferie...

....rovnou do centra Prahy

Běžně tu potkáte fiakr z turisty. Brzy i "rastafance" s bubínky Běžně tu potkáte fiakr z turisty. Brzy i "rastafance" s bubínky | ČTK, Martin Sekanina

Díky čemu si skupinka z vily Milada volné byty ´zasloužila´? Čtěte zde.

Čtenáři Blesku: Kocábe, my chceme taky bydlet zadarmo! Čtěte zde.

zdenek1 ( 10. července 2009 13:04 )

určitě

mejsehezky ( 9. července 2009 18:14 )

Něco za něco Michael Kocáb Kecy, fóry, nemakáme To si radši nožku za krk dáme Ať civí, kdo se diví To byly časy, kosti a kůže Dneska už homeles houby zmůže Ať civí, kdo se diví Nechci se nějak - Copak? montovat - Aha. Co takhle pracák - To tak. A hákovat - Ha ha. Zapojit se, místo - Co to? Excesů - No toto? Do pracovního - Cože? Procesu - Bože.. Je to děs, je to mor Je to brak – Heardcore Platit nájem Je to děs, je to mor Je to brak, balím vak, beru vlak Mizím valem Holt tu rachotu nestíháme U Starý Mandragóry si jointíka dáme Ať civí kdo se diví „Zatímco ti ptáci se rochňaj v práci A muchlaj místo lásky výplatní pásky“ Ať civí kdo se diví Nechci se nějak Je to děs, je to mor montovat Je to brak – Heardcore Co takhle pracák? Je to děs, je to mor A hákovat Je to brak, balím vak, beru vlak Mizím valem Co na tom, že neholenej Ušlápnutej, voholenej Co na tom, že parťákem Je mi hlad a splín Klopýtám životem Jak nemocná kočka Já nejsem „bussy“ Já nejsem „in“ Za to můžu konzumovat Svobodu - tu božskou manu Celé dny se povalovat Na zasmrádlém otomanu Potulovat, poflakovat, pozorovat Vás Jak šoupete nohy Anebo zas Jen Vegetovat, jen očůrávat rohy Něco za něco A vy, páni ouřadové vlezte mi na hrb Ještě mám oči, uši, Úsudek a cit jsem sice outsider ale ne pablb Je to děs, je to mor Je to brak – Heardcore Platit nájem Je to děs, je to mor Je to brak, balím vak, beru vlak Mizím valem

linduska ( 8. července 2009 11:20 )

ty kde zijes??? keby tebe vedla nastahovali bandu bezdomovcov tiez by si to takto brala???? ze ved coo kamosi pre tvoje deti???? sa zobu ty truuuuba ...

linduska ( 8. července 2009 11:19 )

no to by ste teda mali!!!! lebo nikdy neviete, kedy takychto looserov a bezdomovcov nastahuju vedla vas...

pavelholec ( 7. července 2009 14:21 )

nabídněte ji k prodej nebo pronájmu slušným zájemcům o koupi, bez placení provize. Na http://www.vlastnici.cz najdete i knihu zdarma jak prodávat či kupovat nemovitost. Jednejte rychle, než stát začne rozdávat nemovitosti zadarmo a hodnota nemovitostí bude nul, nula mínus.. Nebo vám ji obsadí tyto nájezdníci.. www.vlastnici.cz chrání nemovitosti nejen před nájezdníky z realitek!

Zobrazit celou diskusi