Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Squatteři protestují proti vyklizení squatu Milada

Autor: ČTK, šim - 
1. července 2009
11:47

VIDEO: Na Senovážném náměstí v Praze demonstrují první squatteři proti úternímu vyklizení posledního pražského squatu Milada. Hlavní protest je naplánován na 12:00.

Příznivci squattingu chtějí údajně zablokovat budovu Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV), který objekt Milady vlastní. Vyklizený squat zatím stále hlídá policie a bezpečnostní agentura, někteří squatteři si z ní vynášejí svůj majetek.

359170:gallery:true:true

Čtěte také:
Krvavá bitva o Miladu: Policie a anarchisté se rvou

Bitva o Miladu: Poslední squatteři jsou pryč

Důvodem vyklízení, které zajistila najatá agentura a na které dohlížely desítky policistů, byly podle ÚIV stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v objektu. Akci provázely potyčky squatterů a policie. Tři policisté byli zraněni, sanitka údajně odvezla také asi tři squattery. Podle policejní mluvčí Ivy Knolové policie zadržela pět lidí, z toho tři za neuposlechnutí výzvy, jednoho za poškození služebního vozidla a pětadvacetiletého muže za útok na veřejného činitele. Jeden z nich byl celostátně hledaný.

Při zásahu se osm squatterů opevnilo na střeše budovy, kde část z nich vydržela až do večerních hodin. Jednoho z nich pracovníci bezpečnostní agentury násilím sundali, poslední dva slezli až poté, co jim ministr pro lidská práva Michael Kocáb přislíbil, že se pokusí jim zajistit pro squatting jiný objekt. Policie také slíbila, že je nebude trestně stíhat. Podle Knolové bude věc vyřízena jako přestupek na magistrátu.

"Bude vyjednávat s dalšími ministry, jejichž resorty vlastní nemovitosti," řekla Kocábova mluvčí Lejla Abbasová. "Jednání by měla vypuknout v dohledné době," dodala bez bližšího upřesnění Abbasová, podle níž Kocáb squatterům splnění jejich požadavků závazně negarantoval.

Squatteři sice v úterý uvedli, že Kocábovi na rozdíl od předchozích politiků věří, ale podle svého dnešního prohlášení nechtějí na politiky spoléhat. "Nehledě na výsledky jednání přijde na vyklizení Milady adekvátní odpověď, která bude instituce zodpovědné za tento akt hodně bolet. Cítíme naléhavou potřebu vytvářet nové prostory, kde můžeme žít a tvořit po svém, bez autorit. Jakákoliv aktivita směřující k tomuto cíli je z našeho pohledu legitimní," uvedli bývalí obyvatelé vily Milada v prohlášení.

Proti postupu při vyklízení budou dnes squatteři demonstrovat před budovou ÚIV. Již od rána je na Senovážném náměstí asi 14 protestujících, na které dohlíží asi 30 policistů. Squatteři mají transparenty s nápisy: "Squat není hřích" nebo "Potichu řveme". Zatím pouze postávají a posedávají.

ÚIV plánuje, že vyprázdněný dům nabídne podle zákona ostatním státním institucím. Pokud by se nikdo z nich nepřihlásil, pokusí se ho prodat. "Ve správě už ho mít nechceme," řekla mluvčí ÚIV Bohumila Beranová.

Co se stane s domem v nejbližších dnech, mluvčí neuměla říct. Bezpečností agenturu si ústav pronajal na 2,5 dne, pak chce postupovat podle aktuální situace. Zpravodajce ČTK policisté u vily řekli, že tam budou hlídat ještě dva dny, ÚIV prý do té doby přislíbil, že zamezí přístup do objektu.

Někteří squatteři si při zásahu stěžovali, že jim najatá agentura zničila část jejich osobních věcí. V jednu chvíli například pracovníci ochranky začali vytloukat okna a vyhazovat ven vybavení domu včetně křesel a postelí, zavřeným oknem také například vyletěl květináč s rostlinou. Na to příznivci squatterů zareagovali házením lahví a kamenů na policii, kterou obviňovali, že proti ničení jejich majetku nezasáhla.

Podle Beranové za to mohla vyhrocená situace. ÚIV prý požadovala, aby nejprve byli vystěhováni squatteři, poté měly být vyneseny jejich věci. Jeden se squatterů řekl, že byla zničena pouze část věcí. "Naštěstí nebyli tak schopní, aby vyházeli všechno," podotkl bývalý obyvatel vily.

martin2233 ( 2. července 2009 09:56 )

Ano máš pravdu a o jejich specifické kultuře,rekonstrukci domu a dalších zásluhách na Miladě jsme se všichni mohli přesvědčit na fotografiích a videozáznamu z místa

adonaj ( 1. července 2009 15:00 )

Vážení pokud je to můj dům tak může být všem jedno zda ho nechám chátrat.nechápu jak se feťáci(na okně marihuana) mohou domnívat že jim patří a nechtít se vystěhovat, misto toho jim podobní stávkují a vykřikují.je to pěkný póvl nic nedělačů a faťáků, být tam mé dítě tak to řeším sama. Být na místě policie, věřte mi že by s té střechy letěli jak blesk a dole by je chytali hasiči do sítě a pak rovnou soud a zavřít. Tyto lidi dělat nikdy nebudou a je to spodina společnosti co ukrádá na soc.dávky z daní poctivě pracujících.

wokie ( 1. července 2009 13:37 )

Dovoluji si odporovat. Majitel (konkrétně UIV) od roku 2000 o budovu nejevil zájem, nechával ji postupně chátrat až do dnešní podoby. Budova by nejspíš nyní ani nestála, nebýt squatterů, kteří se v domě usadili. Na vlastní náklady se pustili do rekonstrukce budovy. Sami squatteři se dohodli s UIV o užívání domu. Nejde tedy o žádné protizákoné užívání budovy. A pokud si někdo myslí, že jde jen o doupě pro narkomany, bezdomovce a jinou spodinu, tak je také na omylu. Squatteři obecně jsou lidé mající vlastní zásady a kulturu. Konkrétně v Miladě fungovala např. i kavárna, kam chodili sousedé a kolemjdoucí. Naleznete zde i tělocvičnu a čas od času zde vystupuje nějaká ta kapelka. A ne, nejsem squatter

martin2233 ( 1. července 2009 13:08 )

Požadují další prostory pro tvoření zříceniny a nehorázného bordelu...a chtějí žít bez autorit.To snad nemyslí ani vážně,se můžou odstěhovat někam Sibiř,tam to nikomu mimo medvědů vadit nebude a ty jim jistě domluví lépe a víc než u nás..A ten pito... Kocáb jim jeste podlejzá..to je vrchol.

seahorse ( 1. července 2009 12:59 )

Nechápu, jak si někdo může nárokovat něco, co mu nepatří, co si nekoupil, naopak to tam zdevastoval a ještě demonstrovat za to, že je ten dotyčný majitel chce vyhodit ze svého pozemku, který oni sami neoprávněně obývají???!!! Proboha, to žijeme v Kocourkově? Chtěla bych vidět jednoho ze zastánců tady této "kultury" v situaci, kdy by on sám něco vlastnil za své vydřené prachy, zda by byl takhle benevolentní....

Zobrazit celou diskusi