Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Ministr Kocáb squatterům nabídl nový dům

Squatteři a anarchisti protestovali na Senovážném náměstí
Squatteři a anarchisti protestovali na Senovážném náměstí  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: ČTK, šim - 
1. července 2009
18:22

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb nabídl squatterům, kteří byli v úterý vystěhováni z pražské vily Milada, nový objekt.

Novinářům to řekl po středeční schůzce se squattery. Kocáb neupřesnil, kde se dům nachází. Zástupci squatterů uvedli, že si nové prostory půjdou prohlédnout. Jejich příznivci už od dopoledne protestovali na pražském Senovážném náměstí před sídlem Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV), který je správcem vily. Pak se v průvodu vydali na Palackého náměstí, kde po 16:30 shromáždění ukončili.359170:gallery:true:true

Kocáb řekl, že dostal nabídku od majitele domu, v němž by pro squattery bylo do konce letošního roku k dispozici několik bytů. Nemuseli by prý platit nájem, ale vodu a elektřinu ano. Kocáb také uvedl, že se ptal jiných ministrů, zda o nějakém vhodném objektu nevědí, a dopis se stejnou otázkou chce poslat také starostům pražských městských částí. Dodal, že pokud budou mít squatteři o nabídku zájem, situace by se mohla vyřešit během jednoho až dvou dnů.

Zástupci demonstrantů také vyjednávali s ředitelkou ÚIV Pavlou Zieleniecovou. Chtěli po ní vysvětlení některých okolností úterního zásahu. Podle squatterů byl protiprávní a agresivní a údajně při něm bylo spácháno několik trestných činů. Na ničem konkrétním se obě strany nedohodly.

"Zásah byl přiměřený vyhrocené situaci a ústav nemá žádné poznatky o tom, že se (squatterům) ztratily jakékoliv cennosti," uvedla Zieleniecová v prohlášení, které rozeslala médiím. Podle ní měli dnes squatteři možnost vyzvednout si své osobní věci, objekt bude ale i nadále střežen bezpečnostní agenturou, aby se se zamezilo návratu obyvatel vily. ÚIV chce zchátralý dům nabídnout jiným státním institucím, nebude ale usilovat o jeho demolici.

Zástupci squatterů uvedli, že akce na podporu Milady budou pokračovat, a vyzvali své příznivce, aby i nadále vyjadřovali svůj nesouhlas. Jeden z bývalých obyvatel vily ČTK řekl, že podají trestní oznámení na bezpečnostní agenturu nebo ÚIV, pomáhají jim v tom prý spříznění právníci. Dodal, že při vyklízení přišel o všechny osobní věci, údajně včetně počítače, mobilu a peněz.

Podle bezpečnostní agentury Prague security group s r.o., která vilu vyklízela, při zásahu žádné osobní věci squatterů zničeny nebyly.

Po jednání se Zieleniecovou vyrazili v počtu asi 150 lidí Jindřišskou a Vodičkovou ulicí přes Karlovo na Palackého náměstí. S magistrátními úředníky a policií se dohodli, že průvod půjde po chodníku, proto magistrát neměl proti neohlášenému pochodu námitky.

Na čele průvodu nesli squatteři a jejich příznivci transparenty "Nechcete nás v domech, máte nás v ulicích" nebo "Touhu po svobodě žádná represe nezastaví". Podobná hesla také skandovali. Dohlíželi na ně desítky policistů a několik policejních aut.

Důvodem úterního vystěhování squatu Milada byly údajně stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek. Vyklízení provázaly potyčky příznivců squatu s policií, zraněni při nich byli tři policisté a údajně i tři squatteři. Policie zadržela pět lidí. Při zásahu se osm squatterů zabarikádovalo na střeše domu, odkud slezli po několika hodinách až poté, co jim Kocáb přislíbil pro squatting jiný objekt. Vyklizenou vilu stále hlídá policie a bezpečnostní agentura.

superdita ( 5. července 2009 22:08 )

a to proto že tu nechci vypisovat slovník cizích slov, fakt jen výsměch pracujícím, kteří poctivě makají a platí tržní nájem za malý byt..K čertu se všemi takovými vyžírkami, přítelova babička měla zahradu a když už se o ni nemohla moc starat, tak se tam pořád nacpávali nějaký cikáni nebo děti světla, bezdomovci a různé vyžírky. dali si na plot ostnatý drát a chytl se jim tam cikán a ještě šmejd měl řeči, že je bude žalovat za ublížení na zdraví. V této republice se bohužel nevyplácí být poctivý a mít nějaký majetek, protože ho ani nemůžeš pořádně ochránit... Pan Kocáb by si měl uvědomit že zadarmo by rád byl každý, ale jelikož rozumný člověk chápe, že to prostě nejde, tak by nás alespon nemusel na...rat tím, že nějakým to nějakým nefachčenkům umožní, Pane Kocábě moc děkuji, v úterý ráno se nám půjde s veselou do práce!!

revizor ( 3. července 2009 20:56 )

omluva- chyba ve slově dodržování

revizor ( 3. července 2009 20:55 )

Nevěděl jsem, že máme právo užívat cizí majetek, vloupat se do cizího domu pěstovat konopí atd. Přece ministr pro lidská práva se má snažit o jejich dodtržování! A to za státní peníze! Nestala se tady chyba? To by byla otázka pro předsedu vlády- nechtělo by to ministra odvolat?

nufina ( 3. července 2009 14:27 )

Tak toto je pro lidi návod,jak zdarma bydlet.Naštěstí většina slušných lidí by toho nikdy nevyužila.Jen se divím těm mladým,že jim to nepřijde hloupé se nakvartýrovat do cizího domu a ještě vykřikovat,že se jim děje bezpráví.Je to vlastně krádež užívat cizí majetek a to by mělo být v normálním státě tresné.

pupiskul ( 2. července 2009 14:57 )

ministr Kocáb má nedaleko v Troji luxusní prvorepublikovou vilu, tak ji zřejmě squatterům nabídne. To je od něj přece velkrysé - tak proč ta kritika. Nebo že by nenabídl tu svou...?

Zobrazit celou diskusi