Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Soul: Při zásahu policie uhořelo 5 lidí

Archív
Archív  (Autor: Blesk.cz)
Autor: ČTK - 
20. ledna 2009
14:02

Šest lidí dnes zahynulo při střetu zásahové jednotky se skupinou squatterů v jihokorejské metropoli Soulu. Dalších nejméně 20 lidí utrpělo zranění.

Při ranním zásahu policie prý vypukl ve vyklízené budově požár poté, co demonstranti začali na policisty házet Molotovovy koktejly. Squatteři a několik desítek demonstrantů, kteří je podporovali, odmítali opustit čtyřpatrový dům v centru města určený k demolici.

Pět těl bylo objeveno v různých částech domu, v němž podle prvních informací odvolávajících se na očité svědky požár uvěznil asi 40 lidí. Někteří z protestujících před vypuknutím ohně házeli ze střechy zápalné lahve před vchod do domu, aby do něj policistům zabránili vstoupit. Policisté se jim v tom snažili zabránit pomocí vodního děla.

Od hořlavé směsi ale vzplanulo přízemí budovy a oheň znemožňoval lidem ve vyšších patrech a na střeše uniknout. Mezi nimi byl i jeden policista zásahové jednotky, který spolu s ostatními ustoupil až na střechu, kde bylo pak jeho tělo nalezeno s ostatními.

Požár se k ránu podařilo uhasit a policisté prohledali budovu ve snaze najít oběti a zjistit škody.

Squatteři podporovaní demonstranty obsadili dům v pondělí, aby si vynutili větší kompenzace za opuštění nemovitosti. Ta je součástí větší oblasti, v níž má vzniknout nový developerský projekt.

K incidentu došlo dva dny poté, co nepopulární jihokorejský prezident I Mjong-bak vyměnil policejního šéfa, široce kritizovaného za příliš tvrdý postup vůči protivládním demonstrantům. Vše nasvědčuje tomu, že dnešní incident může mít další politický dopad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi