Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dobročinný Kocáb: Postará se také o jiné?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Veronika Pukačová, Karolina Brožová - 
2. července 2009
19:34

Squateři z vily Milada v pražské Tróji dostanou bydlení do konce roku za korunu! Jak to dokázali? Zabarikádovali se na střeše vily a nehodlali slézt, dokud jim ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb nenabídl alternativní bydlení!

A veřejnost se bouří! „Je to výsměch potřebným,“ znělo včera hromadně v diskuzích na blesk.cz. A Kocáb? „Pomáhám tam, kde mě o pomoc požádají,“ reagoval.

Squateři v úterý po celý den odmítali slézt ze střechy vily Milada, kterou od roku 1997 obývali. Přišli je podpořit i jejich příznivci. Protesty proti vyklizení vily vyústily až k potyčkám s policií, při kterých byli tři policisté zraněni. Skupinu na střeše uklidnil až Kocáb, který s nimi začal vyjednávat o novém bydlení. Nezavání to ale už vydíráním? „Začalo pršet. Nechtěl jsem, aby někdo z té střechy spadl a zabil se, proto jsme se dohodli a oni slezli dolů,“ řekl Blesku Kocáb. Téměř okamžitě se mu ozval majitel domu, který u sebe nechá bydlet squatery za korunu až do konce roku! Veřejnost by podle Kocába měla ocenit, že se jednáním přešlo z nelegálního sektoru do toho legálního, tedy že už nebudou squateři obývat něco načerno.

„Co ale lidé postižení povodněmi?,“ ptají se čtenáři Blesk.cz. „Pomoc poskytuji všude, kde mohu a kde mě o ni požádají,“ řekl včera Blesku Kocáb s tím, že právě záplavy do jeho rezortu nespadají. „To řeší bezpečnostní rada státu. Já přispívám sám za sebe sto tisíc,“ dodal.


Komu jako ministr pomohl?

- Romům: v květnu 2009 přesvědčil vládu, aby v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu vyrostly památníky obětí romského holokaustu. Kocáb zboural vepřín, který blízko pietního místa v Letech stál.

- Romské rodině z Vítkova: Kocáb daroval rodině, která se stala terčem žhářského útoku ve Vítkově, sto tisíc korun. Pro otce rodiny Pavla Kudrika, který byl odsouzený za krádeže, vyžádal u prezidenta Klause milost. Pro rodinu hledá bydlení v azylovém domě.

- Squaterům z Milady: vyjednával s nimi, když nechtěli slézt ze střechy budovy. Nakonec se dohodli na alternativním bydlení.

- Postiženým povodněmi: podle svých slov přispívá sto tisíc. Nejspíš je dá nadaci Člověk v tísni.

Komu nepomohl:

- Vietnamcovi (26), který držel hladovku proti vyhoštění. Ačkoliv za něj orodoval i u ministra vnitra Ivana Langera, Vietnamec na jaře putoval tam, odkud přišel.

Co zkusil:

- Pomoci neplatičům v Litvínově (hlavně na sídlišti Janov) i Chomutově ... svůj čin nedotáhl do konce, když dostal nabídku, aby vedle problematických romských rodin také chvíli žil, vymluvil se, že v nabízeném bytě není internet

- Pomoci technařům, kteří protestovali proti policejnímu zásahu na CzechTeku v roce 2005

Čtenáři Blesk.cz: 'Taky chceme bydlet zdarma!'

To, že Kocáb pomáhá squaterům, se veřejnosti vůbec nelíbí. Zpravodajský server Blesk.cz včera zaplnily diskuse čtenářů, kteří proti kroku ministra hlasitě protestují. Blesk vybral některé z nich.

- Ráda bych také byt či dům, jsme slušná rodina. Pokud nám nedáte nějaké bydlení, kde také nebudeme muset nic platit, nejspíše budu muset začít krást, fetovat a dělat bordel po svém okolí. Nebo se obrátím na štrasburský soud, že jsem diskriminována!!!!!

- Trapně populistické vyjednávání pana Kocába je jen důkazem toho, že nemá v politice co dělat. Mimochodem kamarádka by potřebovala taky nějaký bydlení, může se na vás obrátit?

- Vůbec nechápu, jak může někdo požadovat majetek jiného vlastníka. A dorazil mě Kocáb, ať si je vezme do své vily nebo jiné nemovitosti.

- Pan Kocáb měl zůstat u hudby, která mi sice neseděla, ale dejme tomu, jako hudebníka jej uznám, ale to co předvádí? Nesmysl, výsměch.. a teď v době povodní za jeho jednání by měl vyletět jako namydlený blesk!

- Je to další výsměch Kocába všem lidem, kteří pracují. Hrozný příklad, který říká: stačí se vloupat do cizího domu, vylézt na komín a stát se o tebe postará.

- Lidé, co o povodních přišli o své domovy, které budovali ze svých prostředků dostanou almužnu a hajzlíci, co nezákonně bydleli zdarma v cizím, dostanou náhradní byty....hmmm jen tak dál pane ministře.

- "Vážený" pane ministře, právě jsem se rozhodl žít alternativně,proto požaduji od Vás přidělení bytu v ulici Na příkopech v Praze. Jelikož narozdíl od těch squterů jsem slušný člověk (pracuji,platím daně,nefetuji...) beru minimálně byt 6+2 někde v nejvyšších patrech,abych měl výhled, a podzemní hlídané parkoviště. To že platit nájem,elektřinu a jiné poplatky nebudu je jasné, naopak požaduji veliké sociální dávky.

- DRAHÝ, OPRAVDU DOST DRAHÝ
pane Kocábe, už se konečně chytněte kytary a vraťte se k Cizí ženě v cizím pokoji a přestaňte vymýšlet bejkárny!!! Když ty humusáky tak milujete, tak si je nastěhujte do svého baráku.

sevluc ( 3. července 2009 10:21 )

myslím si, že je načase začít se chovat tak jako oni a romové, třeba se v našich poslancích hne svědomí a taky nám něco přidělí. V dnešní době, kdy je tolik lidí po povodních bez ničeho, kteří o všechno přišli, je toto výsměch hlavně těmto lidem, kteří teď bojují o vlastní přežití. Pane Kocábe, styďte se.

monjja ( 3. července 2009 08:59 )

To je teda ale figurka, měl radši zůstat u mikrofonu, než tohle, to radši nic. Ať se jde zahrabat, jim dá a ostatním ne? Ať si radši příště desetkrát rozmyslí, co hodlá vypustit z huby, tohle je přeci nehoráznost. Někdo obsadí cizí majetek, dělá si tam co chce, když chudák majitel chce, aby laskavě odprejskli, tak to se jim nechce, ale přijde Kocáb a už tahá z rukávu náhradní nemovitosti...co takhle si je nastěhovat do vlastního kvartýru a nenabízet nikomu nic, co ti nepřísluší? To je taková ubohost, to jsem neviděla, se už prober, takovejhle člověk tam naprosto nemá co dělat (je pravda, že s ním i všichni ostatní).

petr11 ( 3. července 2009 00:43 )

Je to výsměch prcujícímu lidu. Jinak to napsat nemohu! Nemohu věřit těm,kteří podporují takovou verbeš!!

vera51 ( 2. července 2009 22:52 )

Pres 30 let jsem pracovala,platila radne dane a muj duchod je 5180 korun.Je pravda ze poslednich par let jsem musela pracovat za minimum, ale hanba by me fackovala kdybych sla zadat o podporu.Muj najem je 4800 Kc plus el. a plyn.Nikdo se nepta jak clovek prezije s takovou smesnou castkou a tak bych taky brala nejake levnejsi bydleni aby mi aspon zbylo na jidlo.Co tito lide dali statu????Oni jen berou a vy se jeste o ne chcete starat, ze vam neni hanba, chce se mi zvracet protoze tady slusny clovek nema zadne dovolani

p12n13 ( 2. července 2009 22:01 )

V době kdy spoustě lidí voda vzala domovy nebo všechno zničila on hledá pár blbečkům bydlení zadarmo a co stačí jen vlíst na střechu a dělat bordel,normální lidé si musí všechno platit ale oni ne.Koukám že na ministerstvu moc práce nemá když má na tohle čas.Kdyby šel radši pomáhat slušným lidem to ne,protože by musel makat rukama. Chudáci lidé kteří bydlí poblíž.Je mě z jeho jednání fakt špatně jako ministr dělá uplný prd a když něco tak pomáhá takovým lidem a pak se jeho mluvčí chlubí že lítají letadlem a Kocáb to platí ze svého. Hahaha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa