Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrt romského prince (†17): Tělo je na cestě do Rumunska

Autor: ČTK, pes, šim - 
4. srpna 2009
17:20

VIDEO, AKTUALIZOVÁNO: Romský princ (+17) z Rumunska v pondělí po 14 dnech boje o život zemřel. Příbuzným se podařilo zajistit jeho převoz. Princ je na cestě do Rumunska. Rodina odmítla pomoc pražského magistrátu.

Rodina už zajistila vše potřebné pro převoz těla do Rumunska. Rumunská ambasáda urychleně vyřídila doklady a rodina také zaplatila poplatky pohřební službě.

Převoz těla romského prince zajišťuje Pohřební ústav hlavního města Prahy. Financovat ho měl magistrát. Rozhodl o tom primátor Pavel Bém. Rumunští Romové ale pomoc odmítli. Peníze prý sehnali sami. Převoz by podle odhadů mohl stát až 90 tisíc korun.

Čtěte také: Smrt romského prince: Tragédii komplikuje tradice!

Pohřební služba v nemocnici krátce před 13:00 naložila rakev s ostatky rumunského mladíka a čekala už jen na vyřízení potřebných povolení.

374875:gallery:true:true

Smrt svého prince od pondělního večera oplakává v parku v blízkosti nemocnice přes 50 příbuzných! „Pacient zemřel na následky zranění, které utrpěl, když se topil,“ informovala Blesk.cz tisková mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

374769:gallery:true:true

Z provizorního kempu v Husinci se před nemocnici okamžitě sjelo přes padesát příbuzných. Zdrcená matka chlapce si rvala vlasy. „Je to vůle boží! Proč si ale bůh vzal tak mladého člověka? Měl si vzít raději mě,“ křičela k nebi. Aby ji ostatní uklidnili, museli ji polévat vodou.

374423:gallery:true:true

Romové zůstali před nemocnicí přes celou noc a truchlili. Ráno začali dojednávat v pohřební službě převoz mladíka zpět do Rumunska.

Sedmnáctiletý mladík byl v rodě romským princem. Mohl by ho nahradit jeho čtrnáctiletý bratr. Romové již podle Blesku kontaktovali pohřební službu a mladíkovo tělo si z nemocnice odvezou v úterý. Odpoledne by již také měli odjet zpět do Rumunska, kde chtějí mladého následníka romského trůnu se všemi poctami pohřbít.

Čtrnáctidenní léčba mladíka vyšla nemocnici podle propočtů Blesku na téměř 1,5 milionu korun, denní hospitalizaci odhadla mluvčí na 100 tisíc korun. Nemocnice nyní zjišťuje, zdali byl vůbec mladík pojištěn.

Server tn.cz uvedl, že rodina mrtvého mladíka již byla u pohřební služby vyjednávat převoz jeho těla domů do Rumunska. Stát by měl až 90 tisíc korun. Tolik peněz však Rumuni nemají. Podle informací serveru disponují částkou 1000 eur, tedy asi 25 600 Kč. Kde získají zbytek?

Čtěte také: Rumuni tábořící v Česku: Z Husince se musí vystěhovat!


Kdo jsou olašští Romové?
Olašští Romové pochází z území dnešního Rumunska, Moldávie a Valašska. Většina olašských Romů kočovala až do zákazu kočování před padesáti lety.
Zachovali si svojí řeč - olašský dialekt a hodně dbají na zvyky. Jako etnická skupina jsou uzavření, nestýkají se většinou ani s usazenými Romy.
Olašští Romové mají světlejší zbarvení kůže i vlasů. Často nosí klasické romské oblečení (barevné široké sukně, šátky). Velký význam pro ně má zlato. Nosí často zlaté šperky a do zlata investují, protože jako kočovníci nemůžou investovat do nemovitostí. Často věří, že je zlato uchrání před nemocí. Jsou tradičně silně věřící křesťané.

Tradiční pohřeb
Dvě až tři noci po smrti zůstává podle zvyků rodina u těla zemřelého. Na pohřeb se sjíždí několik stovek až tisíc příbuzných podle významu člena rodiny. Pohřby jsou velké akce s hudbou a hostinami, do kterých investují hodně finančních prostředků. Do rakve dávají zemřelému alkohol, cigarety, zlato a peníze, aby se v posmrtném životě měl dobře. Smutek Romové drží celý rok, během kterého se neúčastní žádných oslav. Ženy chodí v černém.