Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Squatteři obsadili chátrající statek Cibulka

Squatteři a anarchisti protestovali na Senovážném náměstí
Squatteři a anarchisti protestovali na Senovážném náměstí  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: ČTK, šim - 
4. července 2009
19:21

Někteří ze squatterů, kteří v sobotu odpoledne v Praze demonstrovali proti úternímu vyklizení vily Milada, po skončení akce obsadili nevyužívaný a chátrající statek Cibulka v pražských Košířích.

Pořádají tam protestní párty s hudbou. Informuje o tom web squatterů, nepřímo to potvrdili i někteří účastníci odpolední demonstrace. Podle nich squatteři neobsadili statek Cibulka natrvalo, ale jen na sobotu.

Ve statku je zhruba stovka lidí, kteří tam například posedávají, popíjejí pivo a poslouchají reprodukovanou hudbu.

Další akcí na podporu squatu Milady má být večerní benefiční koncert v klubu 007 na pražském Strahově a nedělní akce v Českém Těšíně. Za squat Miladu se postavili i účastníci festivalu breakcoreove hudby BMF v Jarově u Berouna.

Squatteři obývali vilu Milada až do tohoto týdne obývali, kdy prvorepublikovou vilu na pomezí Troje a Holešovic nechal vyklidit Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV), který je správcem objektu. Důvodem prý byly časté stížnosti sousedů na hluk a nepořádek obyvatel Milady.

Sobotní protesty se konají přesto, že ministr pro menšiny Michael Kocáb squatterům vyjednal nový dům v Praze 1. Podle mluvčího squatterů Jana Němce chtějí squatteři dnešním protestem vyjádřit své přesvědčení, že právo na soukromé vlastnictví není nadřazeno právu na bydlení.

Zhruba po hodině bylo poklidné shromáždění na Palackém náměstí ukončeno proslovem, v němž mladá aktivistka vyzvala lidi, ať za Miladu založí třeba deset dalších squatů, a upozorní tak na problémy nevyužívaných chátrajících budov, bezdomovectví a deregulovaného nájemného.

Statek Cibulka byl podle squatterů již od 90. let centrem alternativní kultury. Loni se pokusila o jeho oživění skupina mladých lidí, která připravovala v objektu se souhlasem majitele kulturní projekty. Jejich záměr ale ukončila policie.

petr11 ( 5. července 2009 04:50 )

Rusové odtáhli,ale Vary jsou jejich. Něco za něco? Squatteři se mu vymkli z rukou,že? Nějak nedodrželi podmínky. To nic p. Kocábe. Kdybyste byl učitel,poznal byste, že dneska neplatí pravidla pro mladé!!

petr11 ( 5. července 2009 04:50 )

Rusové odtáhli,ale Vary jsou jejich. Něco za něco? Squatteři se mu vymkli z rukou,že? Nějak nedodrželi podmínky. To nic p. Kocábe. Kdybyste byl učitel,poznal byste, že dneska neplatí pravidla pro mladé!!

mejsehezky ( 4. července 2009 21:44 )

celému národu ukázali, že umí jen chlastat, to jsme to dopracovali

gogo ( 4. července 2009 21:22 )

1) Problémy nevyužívaných chátrajících budov jsou pouze problémy jejich majitelů případně obce na jehož území se budova nachází a ne asociálů 2) Bezdomovectví je problém celostátní vládní a ne asociálů 3) Deregulované nájemné je problém nájemníků, majitelů domů a vlády. Ne asociálů.. 4) Asociálové jsou ale problémem nás všech... 5) Jak zařídil předseda trapné pidistany Bursík, aby jeho "ministr" Kocáb ministroval i v prozatímní vládě, zatímco všichni ostatní museli vypadnout, to je záhada pro nás pro všechny ...

demiro ( 4. července 2009 20:52 )

snad rozjel řetězovou reakci, už teď vybydleli jeho kamarádi Karlovy Vary a teď ještě tato chamraď...a v Kanadě jsou taky jeho kamoši a kam teď s námi?

Zobrazit celou diskusi