Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Datum spotřeby? Prošlé! Nevadí, stejně nakupují!

Autor: bum - 
30. června 2009
05:30

Krize žene lidi na hon za slevami… Ušetřit mohou výrazně i na potravinách. Koupit banánek v čokoládě za 2,90 Kč? Jak lákavé… Tak v čem je háček? Potraviny jsou těsně před datem spotřeby. A někdy jsou už prošlé!

To ale lidem podle všeho nevadí. Obchodům, které se na takové slevy specializují, se daří hodně slušně! Tak jako prodejně Lacinka v Brně!

V prodejnách s levnými potravinami se tak trochu zastavil čas. Osmdesátá léta totiž nepřipomínají pouze mnohdy neutěšeným interiérem, ale zejména cenami. A skupina zákazníků se s přetrvávající krizí utěšeně rozrůstá. Potvrzuje to brněnský podnikatel Leopold Skřivánek (54) z prodejny Lacinka v Lidické ulici. „Počet zákazníků se teď zvýšil. Ale zase se snížila hodnota průměrného nákupu,“ řekl Blesku Skřivánek s tím, že nyní se lidé snaží ušetřit i na těchto levných potravinách.

„Na stokorunovém nákupu ušetřím v levných potravinách asi 40 korun,“ řekla Dobroslava Kostelecká (65) z Brna. „Ne všechny ty slevy se vyplatí. Některé zboží si můžu koupit ve značkovém marketu levněji,“ dodala. Rekordní slevy, které kdy Lacinka nabídla, činily až 99 %. Šlo o zboží s datem spotřeby v den prodeje. „Patnáct deka sýru Žervé jsme například nabízeli za 20 haléřů,“ připomněl Leopold Skřivánek.

„Zákon prodej takových potravin umožňuje, prodejce na to ale musí upozornit,“ sdělila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

358378:gallery:true:true

bobina ( 1. července 2009 07:24 )

nebuď směšná,snad nevěříš tomu,co popisuješ? Kdyby se dneska ředila jenom rta hořčice,to by bylo hej! Dneska tě krmí daleko horšími srágorami! Navíc,já jsem se za komunistů najedla tolik telecího jako nikdy,bylo levné a kvalitní! Dneska si nekoupím ani telecí a hovězí minimálně! Dnešní kontrolní mechanizmus funguje tak,že to provozovna ví s dostatečným předstihem dopředu a nedávají se plné tašky,ale plní se konta! Tak se vrať na zem a tu postkomunistickou ideologii si oprav a nebo tím nakrm děti ve školce,ty ti to sbaští!

panalev ( 30. června 2009 22:38 )

Čunek se nají slova božího.

panalev ( 30. června 2009 22:37 )

Nesoudruzi přelepují po nocích nálepky na mase (dělala tam kamarádka na brigádě, konkrétně Delvita), mleté maso bývá namleté z prošlého oschlého atd. masa, sýry a salámy se namáčí do vody, saláty se míchají staré do nových...mám pokračovat? To je na salmonelu taky. Nevyberete si.

djaba ( 30. června 2009 21:08 )

Komunisti nás krmili v dobách syrové totality takovými lahůdkami , jen vzpomeňte přátelé .Prošlé potraviny v takových smíšených prodejnách , samoobsluhách a jednotách byly na denním pořádku .Koupit si nějakou ,,dobrotu" u stánku nebo v restauraci na výletě bylo rovnou tykání s průjmem.Známý stánkař vykládal jak také ředili hoiřčici vodou,do papriky se mlely cihly ,logr z kávy se sušil a znova se vmíchal do čerstvé ,normálně šlo do sudu s pivem vlít vodu atd .Když přišla kontrola , odešla s plnými taškami .

djaba ( 30. června 2009 20:49 )

Prošlé syrečky , Niva , rum a jiné podobné bych koupil také rád levně .

Zobrazit celou diskusi