Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na Písek se valí dvě povodňové vlny: Z Otavy a Blanice!

Autor: ČTK, šim, hra - 
28. června 2009
19:33

Hladiny Otavy a dolní Blanice stoupají. Ve Vodňanech bude Blanice kulminovat zřejmě odpoledne a Otava v Písku večer.

Podél řeky jsou v centru Písku od nedělního rána postavené zábrany. Na jihočeské město se valí voda dvou rozvodněných řek – Otavy a Blanice, které na svém toku napáchaly během noci a neděle obrovské škody.

Lidé sledují přepad z Husinecké přehrady, kudy 28. června odtékalo až 130 metrů krychlových za vteřinu. Přívalový déšť, který v noci zasáhl jih Čech, zneprůjezdnil několik silnic. Některé zavalilo bahno či kamení, jiné zaplavila voda z rozvodněných řek. Hejtman proto vyhlásil stav nebezpečí. Lidé sledují přepad z Husinecké přehrady, kudy 28. června odtékalo až 130 metrů krychlových za vteřinu. Přívalový déšť, který v noci zasáhl jih Čech, zneprůjezdnil několik silnic. Některé zavalilo bahno či kamení, jiné zaplavila voda z rozvodněných řek. Hejtman proto vyhlásil stav nebezpečí. | ČTK

Podle posledních výpočtů odborníků by se obě vlny měly minout. Povodňová vlna z rozbouřené Otavy by měla do Písku přijít mezi jedenadvacátou a dvaadvacátou hodinou. Velká voda z rozbouřené Blanice se čeká mezi druhou a třetí hodinou ranní.

Třetí povodňové stupně odpoledne platily na Blanici, Otavě, Zlatém a Bezdrevském potoce. Intenzivní lokální srážky, které mohou situaci zdramatizovat, čekají meteorologové i v následujících dnech. Informoval o tom českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák.

"Horní úseky Blanice jsou na poklesu. Očekává se výrazný vzestup dál po toku - ve Vodňanech a Protivíně," uvedl Vlasák. Odpoledne tam řeka výrazně překročí stupeň ohrožení, zřejmě o 70 centimetrů až jeden metr. Řekou poteče 150 až 200 metrů krychlových vody za sekundu. "Horské toky klesají. Očekává se vzestup Lužnice, zatím na první až druhé stupně. Závisí to ale na dalších srážkách," řekl hydrolog. V bouřkách může lokálně spadnout až 50 milimetrů srážek.

"Nejhorší situace je na Prachaticku na Blanici pod Husineckou přehradou, kde se řeka vylila a jsou tam zaplavené ulice," řekl operační důstojník jihočeských hasičů David Zálešák. K čerpání vody ze sklepů ale vyjíždějí hasiči i na další místa v kraji.



Města, kam má povodňová vlna teprve dorazit, se na ni připravují. V Písku by voda podle krizového štábu neměla přesáhnout paty povodňových zábran, které jsou od dopoledne nainstalovány v Čechově ulici. "Obyvatelé domů a majitelé obchodů v Čechově ulici pro jistotu vyklízejí sklepní a přízemní prostory. Evakuován je Městský ostrov a demontováno je tamní dětské hřiště. Vyklizen je také sběrný dvůr na Zátavském nábřeží v Písku," sdělila Eva Kadlčáková z agentury Apple Pie.

Český Krumlov může ohrozit zvýšený odtok z Lipna. Pracovní skupina monitoruje situaci na řekách a koordinuje protipovodňové zásahy. "S ohledem na nepředvídatelný vývoj počasí a na vysokou úroveň hladiny Lipna připravují Služby města Český Krumlov další pytle s pískem - zhruba 500 kusů," uvedla mluvčí radnice Jitka Augustinová.

Na jihu Čech platí kvůli záplavám stav nebezpečí. Přívalový déšť vyplavil řadu obcí na jihu Čech a znovu také rozvodnil jihočeské řeky na stupeň ohrožení. Hasiči museli evakuovat stovky lidí. Stav nebezpečí je vyhlášen pro obce s rozšířenou působností Prachatice, Strakonice, Písek a Vodňany.

kocka22 ( 29. června 2009 07:39 )

ty jsi asi neabsolvovala ani vy(ž)šší obecnou, že?

friskl ( 28. června 2009 22:25 )

Kolem řeky chodím denně...dneska sem tam šla několikrát. V půl 7 sem tam venčila psa a voda nebyla tak vysoko, v půl 8, když jsem se vracela byla řeka o dost vyžší. Ze zvědavosti jsem tam šla ještě ve 21 hodin a to byla ještě vyžší. Ve 22 byla opět vyžší. Jsem zvědavá jak to bude vypadat ráno.

Zobrazit celou diskusi