Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nájemníkům kvůli rozhodnutí družstva zatéká do bytů!

Autor: zb - 
2. června 2009
06:14

Už jednou zaplatili za opravu lodžií. Firma ale práci zfušovala. Do panelového domu v Kaznějově na severu Plzeňska teď zatéká a musí se opravit. Vedení družstva chce po lidech, aby opravu opět zaplatili. Ti se ale bouří a vzkazují: Ani náhodou!

Stavební bytové družstvo Plzeň-sever nechalo před čtyřmi roky opravit lodžie. Od té doby do domu zatéká. Družstvo se s firmou, která práce odflákla, soudí.

Nic se zatím ale nevyřešilo a škody jsou čím dál větší. Teď vedení družstva rozhodlo. Zfušované dílo se musí opravit. Nájemníci, zaplaťte to podruhé.

„Kvůli tomu nám zvednou částku, kterou dáváme do fondu oprav, a to z 500 Kč na 1500 Kč. Nic platit nechci,“ rozčiluje se Josef Lavička (65). Stejně mluví i další lidé. „My za to nemůžeme, že někdo něco zkazil. Zaplatit podruhé... Ani náhodou,“ hartusí Naděžda Vojtová (42).

Naděžda Vojtová (42) ukazuje, kudy do domu zatéká Naděžda Vojtová (42) ukazuje, kudy do domu zatéká | Zbyněk Schnapka

Vedení družstva se ale s nimi odmítá bavit. Nájemníci si proto založili občanské sdružení. Ani to nepomohlo. „Občanské sdružení není pro mne partnerem. Pro mne je to delegátka jejich samosprávy,“ sdělil Blesku předseda družstva Ota Kubát.

„Delegátka, o které mluví, je jen nastrčená figurka. Chtěl jsem se zúčastnit

shromáždění delegátů družstva. Nepustili mě tam,“ tvrdí Lavička.
Šéf družstva se odmítl o problému bavit. „Vše se děje podle stanov a v souladu se samosprávou. Občanské sdružení v této hierarchii není,“ reagoval Kubát a zavěsil telefon.

Oprava jedné lodžie má teď přijít až na 120 tisíc Kč. Musí se odstranit dlažba a udělat nová izolace. Vedení družstva chce vyměnit i celé lodžiové stěny a vše zateplit. To ale lidé označují za zbytečně drahé. Stačilo by prý provést opravu narušených lodžií podle původní stavební dokumentace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi