Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Silniční kontroly Čechů v Německu: Ruce na volant a mlčte!

Waldsassen, město příhraničních kontrol
Waldsassen, město příhraničních kontrol  (Autor: autorka)
Autor: mor - 
21. května 2009
05:00

Od roku 2007 si užíváme luxusu takzvaného Schengenského prostoru. Překračujeme hranice smluvních států na kterémkoliv místě, aniž bychom museli projít hraniční kontrolou. V poslední době si však naši řidiči stále více stěžují na drsné kontroly německých policistů.

Ti na ně číhají kilometry za česko-německou hranicí, často i v civilu.

„Vracela jsem se v noci z Itálie přes Německo. Několik kilometrů před bývalou chebskou celnicí mě zablokovala dvě civilní auta. Strachy vyděšená jsem zastavila na kraji lesa. K vozu přistoupil civilista, který se prokázal doklady německé pohraniční policie. Donutil mě dát ruce na volant, musela jsem mu podat kabelku a pak řekl: Mlčte! Tři čtvrtě hodiny mě Němci dusili, milimetr po milimetru prohledali mé auto. Nic nenašli, tak jsem mohla odjet,“ vyprávěla Blesku svůj otřesný zážitek Renata Friedrichová z Chebu.

A co na tento způsob kontrol říkají němečtí policisté? „Provádíme běžné silniční kontroly. Naši policisté nekontrolují pouze Čechy, ale všechny cizince. Hlídáme, zda řidič nepil, jestli má všechny doklady od auta, řidičský průkaz. Jde nám jen a jen o snížení přeshraniční kriminality,“ řekl Blesku Joachim Schmid z německé pohraniční policie.

Přiznal také, že jejich policisté nemusejí být při kontrole v uniformě. „Máme civilní auta a v civilu oblečené policisty,“ doplnil Schmid.

Tisková mluvčí chebského magistrátu Martina Kuželová tyto neobvyklé praktiky Němců potvrdila. „Silniční kontroly na německé straně hranic nelze považovat za nic jiného než normální policejní práci. I když mohou našim občanům připadat až příliš důkladné či ponižující,“ řekla Blesku.

polibek ( 21. května 2009 14:51 )

neboj i civilové mají vzadu a v předu svítící nápis stop, jen ho vypnutý není vidět.To je zas článek na přes h.u.bu.Za prvé vás v německu policajti nepředjíždí, vždy si stoupnou za vás takže musíte mít oči i vzadu.Mě jednou kontrolovali i mé děti jestli jsem je neunesla ale v pohodě vždycky byli slušní a omluviil se , že mi je vzbudili,tenkrát jsem uvažovala, že bych je pak na další hodinu se sirénním orchestrem nechala do čech taky řídiit, ale co se dalo dělat

polibek ( 21. května 2009 14:47 )

Kabelku smí taky kontrolovat, u mě chtěli minulý měsíc abych jim otevřela šuplet u spolujezdce, aleu mého auta je to typ, kde šuplík není je tam místo toho erbek když jsem odmítla a sdělila mu aby si to teda otevřel sám,sklonil se do auta a přečetl si nápis,zrudl jak krocan a jeho kolegové se mohli umlátit smíchy

klotilda ( 21. května 2009 10:41 )

Bydlím na české straně hranic se Saskem.Kontroly na obou stranách jsou stejné,uniformy,označená auta,běžné policejní chování.V předschengenské době jsem zažila(při houbaření) kontrolu dokladů od po zuby ozbrojených policistů,českých a německých, rojících se z lesa,i ti byli označeni.Kolem hranic se asi vždy budou pohybovat pochybná individua a kontroly jsou nutné.Civilista v civilním autě,hrubián, nutící občana zastavit,prohrabávající osobní věci není policista ale říšský gangster.

mouse ( 21. května 2009 09:31 )

Ruce na volant a mečte?? Normální šikana!!

mouse ( 21. května 2009 09:30 )

To je tak těžký vytáhnout na střechu houkačku? Nebo zamávat z okýnka sítícím terčíkem? Jasně že tohle vybavení si může pořídit každej lump, ale to jde i s uniformou, žejo. Tak jako tedy bylo doopravdy s tím "zablokovala mne dvě auta"?

Zobrazit celou diskusi