Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čistka v televizích pokračuje: Janeček bude propouštět!

Jiří Janeček si v současné ekonomické krizi nadělil novou kancelář
Jiří Janeček si v současné ekonomické krizi nadělil novou kancelář  (Autor: Barbora Pejšová)
Autor: ČTK, pes - 
19. května 2009
10:59

Z českých televizí brzy nezůstane kámen na kameni. Po čistkách na Nově a včerejším vyhazovu Pavla Zuny z Primy teď přichází zpráva z ČT. Její ředitel Jiří Janeček chystá masivní propouštění.

 

České televizi totiž docházejí peníze. Kvůli vysokým nákladům bude muset televize příští rok sáhnout do rezervních fondů, které dojdou do dvou let. Propouštět má už letos!

ČT se přitom podle Hospodářských novin po finanční stránce na první pohled daří. Televize už několik let pracuje s vyrovnaným rozpočtem. Management ČT ale nyní přiznává, že televizi čekají velké problémy, uvedl deník.

Čtěte: O post šéfa ČT bojuje Janeček i Bobošíková

ČT musí nyní platit souběžně jak ustupující analogové, tak i digitální vysílání. Množství peněz polyká také rostoucí počet vysílacích hodin. Vedení televize svádí problémy také na rostoucí ceny energií, práce a na inflaci. A veřejnoprávní televize také v příštích letech přijde o reklamu, jak jí ukládá zákon.

"Bodem zlomu, kdy se začnou čerpat peníze, které má televize 'stranou' ve fondu televizních poplatků, je přelom let 2010 a 2011. Mezi roky 2013 a 2014 bude fond prázdný," řekl listu obchodní ředitel ČT Robert Kvapil.

Ředitel ČT Janeček, kterému nyní končí funkční období, uznává, že financování televize není v pořádku. "Víme, že i když máme rezervy, v roce 2011, 2012 nám budou peníze na chod televize chybět," uvedl Janeček.

Čtěte také: Janeček: Po kanceláři za miliony velká cesta Austrálií!

Hospodaření ČT je tématem pro všech 18 kandidátů do volby ředitele. Všichni slibují šetření. Janeček pak mimo jiné také propouštění.

Průměrná mzda v ČT by se letos podle deníku měla zvýšit o 1719 korun na 34.653 korun. Počet zaměstnanců televize se rok od roku zvyšuje o několik desítek. Na konci loňského roku v ČT pracovalo 2881 zaměstnanců. Letos by měl jejich počet narůst o dalších sedm desítek. Ještě v roce 2005 v ČT pracovalo 2511 lidí.

orangemodroptak ( 19. května 2009 14:19 )

ktery umi lidi ridit a setrit penize vsech, ne se otacet jak korouhvicka podle toho kdo je ve vlade prave u koryta. Take fandim Bobo Jane, aby se ona stala reditelkou zacla efektivne televizi ridit a pracovat tak jak psala v chatu.

bobina ( 19. května 2009 13:51 )

Je to baba jako řemen,nebojí se ničeho a nikoho,umí se starat! Ta by vypráskala polovinu zbytečných lidí a šetřila by ! Janeček je profláknutá figura,která je poplatná vládě a na lidi kašle!

lorka ( 19. května 2009 12:27 )

pan ředitel se drží zuby nehty, hlavně, že má kanclář za nehorázný peníze, ale krize nekrize, přece si takový gauner nenechá odepřít luxus ......, je to tady celé k pozvracení

drobek ( 19. května 2009 12:25 )

Kocourkov-klausotunelistán je řízen samými soudruhy,jen rudou změnili na modrou a místo hvězdy zvolili ptáka,modrou straku

gogo ( 19. května 2009 12:06 )

soudruha Janečka ? To je neuvěřitelné ! Soudruh Janečka bude vyhazovat nestraníky ! Absurdistán hadr !

Zobrazit celou diskusi