Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Číňané nám arašídy okořenili melaminovým jedem

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Iva Dvořáková, ČTK - 
7. března 2009
09:21

Přestože Orientální mix s arašídy obsahuje jedovatý melamin a měl být stažen z trhu, Blesk ho v pátek odpoledne bez problémů koupil! Kontaminovaný výrobek čínského původu prodávaly prodejny Albert a Hypernova.

Podle pátečního poledního prohlášení Libora Kytýra, tiskového mluvčího společnosti Ahold, pod kterou zmíněné prodejny spadají, byla Orientální směs Albert Quality o hmotnosti 225 g již stažena z trhu. Jenže situace v prodejnách může být jiná, jak se přesvědčil Blesk na vlastní oči.

Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI) v produktu odhalila nadlimitní množství melaminu, který v Číně zavinil smrt už několika dětí a tisícům dalších přivodil zdravotní komplikace. Orientální mix obsahoval 3,98 mg melaminu v kilogramu.


"Stanovený limit byl překročen jen mírně, potravina tedy nepředstavuje akutní zdravotní riziko," říká mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Z trhu bylo staženo 4528 balení směsi. "Zákazníci, kteří výrobek koupili, jej mohou vrátit v místě prodeje nebo kontaktovat bezplatnou zákaznickou linku 800 402 402," řekl Libor Kytýr. Na dotaz Blesku, proč i v pátek dopoledne byl tento kontaminovaný výrobek v jedné z pražských prodejen k mání, uvedl, že šlo o chybu konkrétního pracovníka.

Co je to melamin?
Melamin se vyrábí na celém světě jako surovina pro výrobu plastů. Na následky pití mléka s ním zemřelo nejméně šest dětí a dalších 294 000 mělo zdravotní problémy. Skandál zavinil, že mnoho zemí světa stáhlo čínské mléčné produkty z prodeje. Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovil maximální denní limit melaminu v potravinách na 0,5 mg/kg váhy člověka. 70 kilogramů vážící člověk by tak dosáhl tohoto limitu při denní konzumaci 8,79 kilogramu výrobku Orientální mix s arašídy.

gogo ( 8. března 2009 06:54 )

nekvalitních a nebezpečných potravin, které jsou nám v těchto nadnárodních gigantech nabízeny. O rakovinotvorných látkách ani nemluvě. Tyto škodliviny v těle působí relativně velmi pomalu, takže kdo zjistí na př. za tři roky z jakého škodlivého jídla před třemi roky snědeného se nám odstartovala rakovina ? Nikdo ! A s tím samozřejmě výrobce počítá. A Ty nešťastníče kupuj, kupuj, u nás je to nejlevnější !

tibor ( 7. března 2009 13:52 )

Kedy už konečne niekto kompetentný pochopí, že s humusom z Ázie treba rázne seknúť. Trhový mechanizmus sa prejavil - lacný nákup bez ohľadu na to, čo to je, len aby sa dala dať vysoká marža a rýchlo zarábať. A obchpodné tzv. reťazce sú tým povestné. Páni "radní" treba prijať opatrenia na embargo, aby sa Čína spamätala a prijala si vlastné opatrenia proti výrobcom humusu, ktorý sa vyváža pod značkou Made in China.

Zobrazit celou diskusi