Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínský jed dorazil do Česka

Bonbóny White Rabbit
Bonbóny White Rabbit  (Autor: Foto pro Blesk - Státní zemědělská a potravinářská inspekce)
Autor: red - 
24. října 2008
11:36

Čínská melaminová aféra dorazila do Česka. V obchodech se objevily čínské bonbóny s jedovatým melaminem, který v Číně zabíjel novorozence.

Státní potravinářská a zemědělská inspekce zjistila, že se na trh dostaly čínské bonbóny White Rabbit, u nichž bylo již dříve zjištěno nadlimitní množství melaminu.

Bonbóny do Česka dovezl stejně jako do dalších 13 evropských zemí nizozemský distributor ještě předtím, než Evropská unie zavedla ochranná opatření na hranicích. Teprve nyní se však nizozemskému úřadu pro kontrolu potravin podařilo sestavit kompletní seznam všech odběratelů.

Do Česka se dostalo dvacet balení těchto bonbónů (White Rabbit, balení 227 g, datum minimální trvanlivosti 20. 11. 2009). V době kontroly však již byly všechny rozprodány. Inspekce důrazně varuje spotřebitele, aby je, pokud je ještě mají doma, nekonzumovali.

Dosud provedla potravinářská inspekce již téměř 400 kontrol, při kterých se inspektoři zaměřují na potraviny z Asie, jež obsahují mléčnou složku v jakékoliv podobě. Odebráno bylo již 19 vzorků. Výsledky jsou známy zatím u osmi z nich, přičemž ani v jednom se přítomnost melaminu neprokázala. Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude i nadále výsledky průběžně zveřejňovat.