Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Budou skláři bez práce?

Světelská sklárna může znovu fungovat, ale zaměstná sotva čtvrtinu sklářů
Světelská sklárna může znovu fungovat, ale zaměstná sotva čtvrtinu sklářů  (Autor: Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
16. února 2009
05:35

Několik stovek sklářů ve Světlé nad Sázavou stále čeká na zázrak. Doufají v příchod investora, který by jim umožnil vrátit se zpět do zkrachované, loni na podzim uzavřené fabriky.

Nic takového se podle odborníků nestane! 1200 zaměstnanců už v takovém počtu práci ve sklárnách nenajde.

„Evidujeme asi 700 sklářů. Pouze 125 jich absolvovalo nebo začalo rekvalifikační kurzy,“ uvedl ředitel havlíčkobrodského úřadu práce Martin Kouřil. O rekvalifikaci na svářeče, řidiče, obsluhy motorových pil či účetní je pramalý zájem. Pokud se výroba ve Světlé obnoví, zvládne ji pouhá čtvrtina původních zaměstnanců. "Centralizace řízení, nízká produktivita práce, vysoké platy, přezaměstnanost, prodej pod cenou. To vše zasadilo českému sklářství smrtelnou ránu," míní ekonom Jiří Hudera.

Ten chce ve Světlé do května znovu rozjet na dvou pecích strojní výrobu skla. Investora zatím tají. Práci ve sklárně najdou jen tři stovky strojníků sklářských automatů a pomocného personálu.

O český broušený křišťál je už dnes malý zájem, a to převážně v Rusku a na Středním východě. Bohatě broušené dekory vycházejí z módy. "Trhy se otevírají ještě zčásti v Kanadě, Brazílii, Panamě a Japonsku," řekl obchodník se sklem Jindřich Kadlec. Také on je přesvědčen, že v původním rozsahu se výroba do skláren nevrátí.

guvernerm ( 16. dubna 2009 19:10 )

Mě by jenom zajímalo, kdo za tím humbukem stojí. Já dělám ve Spolaně v Neratovicích. Od revoluce se tam propustilo už 4 000 !!!!!!! lidí avůbec nikoho to nezajímá.

Zobrazit celou diskusi