Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blokovala výstavbu dálnice, teď dostane miliardy

Infografika: Červeně vyznačené pozemky dostane statkářka náhradou za pozemky vyznačené modrou barvou
 (Autor: Blesk)
Autor: Blesk - 
14. ledna 2009
05:00

Ludmila Havránková, která roky blokovala svými 10 hektary půdy pokračování výstavby dálnice D11 u Hradce Králové bude nyní za své obstrukce zřejmě královsky odměněna.

Z cizího krev neteče! To si asi říkají úředníci Pozemkového fondu, kteří se zabývají přidělením náhradní půdy statkářce Ludmile Havránkové.

Statkářka má totiž dostat místo svého pozemku nejen parcely 25násobně větší, ale navíc jí stát nabízí pozemky ležící v těsné blízkosti nově budovaného úseku dálnice. Jde tedy většinou o lukrativní pozemky, v budoucnosti by tam mohly být například benzinové pumpy. Někteří politici tento způsob vyrovnání považují za špatné hospodaření státu.


Část náhradních parcel, které pro Havránkovou našel Pozemkový fond, leží severně od Plačic mezi obcí Stěžery a Hradcem Králové a většinu ostatní půdy pro ni stát vyhradil západně od Smiřic, vše v těsné blízkosti budoucí dálnice. Proti kritice svého rozhodnutí se fond brání tím, že jinou půdu pro uznání náhrady nenašel.

Infografika: Červeně vyznačené pozemky dostane statkářka náhradou za pozemky vyznačené modrou barvou Infografika: Červeně vyznačené pozemky dostane statkářka náhradou za pozemky vyznačené modrou barvou | Blesk


"Pozemky, které fond vybral, jsou dnes obyčejnou zemědělskou půdou. Devadesát procent této půdy je ale v blízkosti úseku, kudy dál povede dálnice. Takže se brzy stane strategicky výhodnou lokalitou. Stát se tak zbavuje pozemků, na kterých by v budoucnu vydělal miliardy korun," namítá proti výběru náhradních parcel radní Královéhradeckého kraje Miroslav Uchytil.
Ten kvůli krajně nevýhodnému postupu státu nyní prosazuje, aby byl v zemi ustanoven takzvaný liniový zákon, který by v budoucnu zabezpečil spravedlivé výkupy pozemků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi