Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

13 tisíc Čechů si koupilo pozemek na Měsíci

Měsíc
Měsíc  (Autor: Foto Blesk - Martin Mithofer)
Autor: INT, jos - 
15. prosince 2008
13:24

Už téměř 13 tisíc Čechů si koupilo pozemky na Měsíci. Tvrdí to lunární ambasáda Česká republika, která sídlí v Praze na Vinohradech a která prodává měsíční půdu přes internet. Co na to ale říkají právníci?

Pozemek o velikosti jednoho akru (asi 4 047 metrčů) je možné zakoupit i s očíslovaným certifikátem, píše server novinky.cz.

Cena? Pouhých 999 korun!

"Prodali jsme za tu dobu 15 tisíc akrů. Na Slovensku jsme jich prodali další tři tisíce, ale tam jsme začali s prodejem mnohem později," uvedl serveru novinky.cz Filip Rajchart z Lunární ambasády. Pozemky na Měsíci prý prodávají na základě licenční smlouvy s americkou firmou se sídlem v Nevadě.

Prodat se dá cokoliv
"Jen těžko vymyslíte originálnější dárek, než je pozemek na Měsíci! Milovníci neobvyklých darů mají skvělou možnost příjemně překvapit někoho ze známých nebo blízkých lidí," uvádí reklamní slogan firmy. "Prodat je možné cokoliv," dodává Rajchart.

"Lidé jsou ochotni zaplatit za naprosté nesmysly. I když pozemky na Měsíci takovým nesmyslem nejsou. My jsme brali věc ze začátku jako legaci a takovou show, ale když jsme blíže pochopili filozofii zakladatele firmy v Nevadě, pochopil jsem tu jeho genialitu. Vždyť on prodal už čtyři milióny pozemků a vydělal na tom spousty peněz," konstatoval Rajchart.

Českým právníkům se to nelíbí

"Byli tu za námi různí právníci, kteří chtěli rozehrávat velké hry. Jenže my se řídíme americkým právem. Prodáváme certifikáty, které jsou registrovány ve státě Nevada. Když uviděli padesátistránkovou licenční smlouvu, sami uznali, že nemá cenu se soudit s bohatou americkou firmou. Problematika se točí kolem duševního vlastnictví, a v tomto případě jsou v naší legislativě velké díry," tvrdí Rajchart.

Ale na území ČR platí jen jedny zákony, a to jsou ty české. Podle právníka Jaroslava Ortmana nelze u nás operovat tvrzením, že se obchody uzavírají podle cizích právních předpisů.

Ortman také upozornil, že podle českých zákonů se vlastnictví nemovitostí navíc nabývá teprve se zápisem do katastru nemovitostí. "Nedokážu si představit, jak by na takový požadavek reagovali úředníci tohoto úřadu," směje se Ortman.

Navíc podle Ortmana není možné, aby česká firma prodávala něco, co není její, respektive co není ničí. "Podle mezinárodních smluv je vesmír všech, kosmická tělesa proto nelze prodávat, ani vcelku, ani po kouscích," dodal pro server novinky.cz Ortman.