Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cestáři se tenhle týden nezastavili

Cestáři v Praze
Cestáři v Praze  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: Vlastimil Staňa - 
9. ledna 2009
10:26

Metropoli tento týden svíral sníh a mráz. Silničáři jeli naplno. Blesk se o tom přesvědčil u firmy Ipodec – čisté město, se kterou prožil jeden den.

Její cestáři mají na starosti pražské obvody na severovýchodě metropole a také části Újezd, Běchovice a Klánovice.

V Praze silničáři od minulého pátku vysypali na ulicích dva tisíce tun soli, 600 tun solanky. Hlavní tahy jsou beze sněhu a ledu, a postupně se uklízejí i sídlištní ulice. Na ty se samozřejmě vždy dostane s menším zpožděním.

Nejvíce silnic v Praze má na starosti Technická správa komunikací. Celkem je to 2 308 kilometrů. Není v silách cestářů, aby se objevili po sněžení najednou všude. Na jednom z posledních míst jsou tak ty sídlištní a méně frekventované ulice. To ale lidi často nezajímá a zlobí se.

"V prvním řadě musíme udržet sjízdné silnice 1. pořadí. Celkem měří 1290 kilometrů. A musí se projet sypači s radlicí několikrát. Potom jedeme do ulic 2. a 3. pořadí. Těch je 514 a 307 kilometrů. Jsou ale i ulice kam nejezdíme," řekl mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

"Například na poslední ulice může přijít řada až po 72 hodin od výjezdu sypačů," dodal Mrázek. "Napřed musíme ošetřit silnice 1. pořadí, takzvané topkomunikace. V rajóně jich máme více než 300 kilometrů. V pohotovosti jsme tenhle týden měli 15 sypačů," řekl Blesku vedoucí provozu Ipodec Josef Maleček. Blesk projel se sypačem několik ulic v Praze 8.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi