Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pozor!! Téměř všude je námraza!

ilustračné foto
ilustračné foto  (Autor: tasr)
Autor: ČTK, kol - 
8. ledna 2009
08:56

AKTUALIZOVÁNO: Silnice v Česku místy pokrývá rozbředlý sníh a mohou namrzat. Nejvíc ohroženy jsou během dopoledne Středočeský kraj, Krkonoše, Zlínsko a Pardubicko. Řidiči, dávejte pozor!

Silnice ve středních Čechách jsou dnes po ránu sjízdné se zvýšenou opatrností, místy je pokrývá rozbředlý sníh. Kvůli nízkým teplotám mohou vozovky namrzat. S novou vrstvou sněhu zápolí řidiči na některých silnicích druhé a třetí třídy v okolí Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují na většině hlavních tahů, pouze dálnice by měly být sjízdné bez omezení.

Teploty v kraji se pohybují od minus 13 do minus čtyř stupňů Celsia, vane slabý vítr. Přestože v noci na dnešek na některých místech sněžilo, po ránu nejsou srážky ani sněhové přeháňky hlášeny.


Cesty na Vsetínsku mohou v případě dalšího poklesu teplot namrzat

Vozovky na Vsetínsku mohou v případě dalšího poklesu teplot namrzat. Tamní silnice první třídy jsou chemicky ošetřené a leží na nich zbytky rozbředlého sněhu. Cesty druhé a třetí třídy na Valašsku stále pokrývá ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdná jen se zvýšenou opatrností je nadále většina komunikací ve Zlínském kraji. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Na vozovkách na Zlínsku leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, stejná situace platí u cest nižších tříd na Uherskohradišťsku. Silnice první třídy na Slovácku jsou mokré a také udržované chemicky. Problémy nehlásí silničáři pouze na Kroměřížsku, kde jsou komunikace holé, suché, vymrzlé a sjízdné bez omezení.

Teplota se dnes ráno ve Zlínském kraji pohybuje od minus 17 do minus pěti stupňů Celsia. Největší mráz byl zjištěn na Kroměřížsku, opačná hodnota byla naměřena na Uherskohradišťsku.


V Pardubickém kraji je na silnicích ujetý i rozbředlý sníh

Vozovky v Pardubickém kraji pokrývá ujetá vrstva sněhu i rozbředlý sníh. Silničáři upozorňují zejména na vedlejší tahy v celém regionu. Vyplývá to z informací Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Rozbředlý sníh leží v okolí Hlinska, Holic, Lanškrounu, Ústí nad Orlicí, Pardubic i Železných hor. Ujetý sníh pokrývá vozovky u Skutče, Žamberku, Litomyšle.

Teploty se dnes ráno pohybují od minus deseti do pěti stupňů pod bodem mrazu. Na území kraje fouká slabý vítr, je zataženo a oblačno.


Na silnicích na severu Olomouckého kraje leží sněhová kaše

Sněhová kaše či ujetá vrstva sněhu krytá posypem leží dnes na silnicích na severu Olomouckého kraje. Silničáři doporučují motoristům obezřetnou jízdu také na Drahanské vrchovině na Prostějovsku, kde se na silnicích tvoří vlivem větru sněhové jazyky. Novinářům to řekli dispečeři krajské správy silnic.

Sněhová kaše leží na chemicky ošetřovaných silnicích na Šumpersku a Jesenicku. Ujetý sníh je tam na vozovkách udržovaných štěrkem. Hlavní tahy v níže položených oblastech Olomouckého kraje jsou většinou mokré případně na nich leží rozbředající sníh.


V Krkonoších je na cestách zledovatělý sníh, dálnici pokryla mlha

Na silnicích v Krkonoších a Orlických horách leží ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu. Hlavní silniční tahy v hradeckém kraji jsou většinou se zbytky rozbředlého sněhu. Dálnice D 11 z Prahy do Hradce Králové je holá, ale u Hradce jízdu ztěžuje souvislá mlha. Na Trutnovsku jsou sněhové přeháňky, informovali dnes silničáři v kraji.

Největší mráz byl podle ranního měření meteorologů ve Velichovkách na Náchodsku, a to minus 18 stupňů Celsia. Labská bouda na hřebenech Krkonoš hlásila minus 12 stupňů, v Hradci Králové bylo minus 14 stupňů.

Rozbředlý sníh leží na většině silnic druhých a třetích tříd. Kde se tyto silnice jen pluhují, leží na nich ujetá vrstva sněhu. Nebezpečná místa silničáři posypali štěrkem.

Podle meteorologů bude dnes v kraji většinou oblačno až zataženo nízkou oblačnosti, ojediněle bude slabě sněžit. Na horách by mohlo být jasno. Teploty přes den by se měly pohybovat mezi minus osmi až minus pěti stupni Celsia.


Na silnicích v Libereckém kraji se tvoří sněhové jazyky

Před tvorbou sněhových jazyků na silnicích hlavně v horských oblastech varují cestáři v Libereckém kraji. V noci na dnešek na většině území znovu sněžilo, připadlo však jen pár centimetrů sněhu a silnice jsou sjízdné. Motoristé by ale měli jízdě věnovat zvýšenou pozornost.

Po tuhých mrazech posledních dní se v noci situace uklidnila. Teploty v kraji se nad ránem pohybovaly většinou kolem pěti až šesti stupňů pod bodem mrazu. Místy však bylo až minus deset.

Hlavní tahy jsou holé a mokré, na silnicích nižších tříd a v horských oblastech leží na vozovkách ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Motoristé bez zimní výbavy by do těchto míst neměli vyjíždět, radí silničáři.


Silnice v Plzeňském kraji zůstávají sjízdné,teploty stále klesají

Zvýšenou opatrnost na silnicích v Plzeňském kraji doporučují silničáři, přestože jsou všechny silnice regionu sjízdné. Většina z nich je vymrzlá, suchá, jen na některých úsecích silnic třetích tříd leží zbytky sněhu ošetřené posypem. Dispečeři v noci na dnešek v regionu naměřili kolem minus 14 až minus 16 stupňů celsia, na Rozvadově dokonce ještě méně, zjistili novináři.

Dálnice D5 je holá, vymrzlá a suchá. "Dnes v noci jsme naměřili zatím nejnižší teplotu, na Rozvadově minus 19 stupňů Celsia," řekl dispečer, který má úsek z Rozvadova do Plzně na starost. Také na severním Plzeňsku zůstává povrch komunikací holý, někde po chemickém posypu ještě mokrý.

Díky tomu, že už dva dny v regionu sníh nepadal, je situace stejná i na Klatovsku. V Klatovech v noci teplota dosáhla minus 14 stupňů Celsia. Pozor by si ale měli dát řidiči na Šumavě. Na silnicích leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. V Železné Rudě v noci naměřili minus 12 stupňů Celsia.

V nižších polohách Klatovska jsou vozovky holé a mokré, stejně tak na jižním Plzeňsku a na Domažlicku. "Nejvíce mrzlo v Gerlově Huti, kde bylo minus 16," uvedl dispečer. Podle silničářů zabírá sůl do minus sedmi stupňů, naštěstí jsou ale silnice vymrzlé, takže další posyp není potřeba.

Holé vymrzlé nebo mokré silnice hlásí také cestáři z Rokycanska, Tachovska a Stříbra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi