Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Německá televize tvrdí: To letadlo sestřelili Češi!

Autor: INT - 
9. ledna 2009
05:02

Výbuch na potemnělé obloze, padající trosky a lidská těla. Hodiny ukazovaly několik sekund po páté odpolední, ale Srbskou Kamenicí na Děčínsku obcházela hrůza.

26. ledna 1972 se z oblohy zřítilo jugoslávské letadlo. Podle vyšetřovací verze byla na palubě bomba. Nyní ovšem německá stanice ARD tvrdí, že stroj omylem sestřelila tehdejší československá armáda. Při neštěstí zahynulo 27 lidí, přežila pouze letuška...

Stroj DC-9 dopadl nedaleko hranic s tehdejší Německou demokratickou republikou. Nehodu přežila z 28 lidí na palubě pouze letuška Vesna Vulovič (59). Letadlo padalo údajně z výšky 10 tisíc metrů, v níž bylo naposled zaznamenáno. Ve vzduchu se prý rozlomilo. Už tehdy se vynořily spekulace o tom, že letoun zasáhla střela protiletecké obrany. Příčina exploze nebyla nikdy objasněna, čeští a jugoslávští vyšetřovatelé »podporovali« teorii, že v letadle vybuchla bomba chorvatské teroristické skupiny, která je známá pod názvem Ustaša. Později se ale ukázalo, že ve chvíli, kdy se letoun rozlomil, byl mnohem níže (údajně ve výšce 100 metrů), než se původně uvádělo. Proto tehdy letuška mohla přežít.

"Co bylo tehdy celosvětově oslavováno jako zázrak, nebylo vlastně nic jiného než švindl výzvědné tajné služby," tvrdí pražský korespondent ARD Peter Hornung-Andersen, který na případu spolupracoval s českým novinářem Pavlem Theinerem. "Je zajímavé, že státní bezpečnostní služba tehdejšího Československa začala tento dobrodružný příběh šířit dál, namísto toho, aby jej řádně vyšetřila," pokračuje. Cílem českých tajných služeb prý bylo pouze zamaskovat svoji vlastní chybu.

xxxx ( 9. ledna 2009 07:29 )

Naprosto s tebou souhlasím.Zase musí vylétnout nějaká kachna aby byl odbyt tisku.Kdyby tehdy něco vylétlo proti tomuto letadlu ze země tak už by to věděli naši protivníci.To by nikdo neutajil.Nás měli stále pod kontrolou.

yarda ( 9. ledna 2009 05:17 )

jsem byl na vojně u PVOS a o ničem podobném jsem neslyšel. jednak si nedovedu představit jak by se to mohlo stát a i kdyby tak by se o tom vědělo. Tak si asi někdo něco vycucal z prstu aby bylo co dát na titulní stránku.

Zobrazit celou diskusi