Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paroubek porazil Topolánka ve všech 13 krajích!

Autor: red - 
18. října 2008
16:26

Paroubkova ČSSD totálně zmasakrovala Topolánkovu ODS. Sociální demokraté podle předběžných výsledků zvítězili ve všech třinácti krajích.

Jiří Paroubek hýří úsměvy a tváří se sebevědomě. Má důvod! ČSSD doslova vymazalo ODS z mapy krajů. Po sečtení všech volebních okrsků vítězí ve všech krajích.

"Je to grandiózní vítězství, jsem velice šťastný" řekl spokojeně Paroubek.

Splnil se mu tak jeho největší sen. Konečně zvítězil ve volbách a porazil největšího rivala Topolánka.

Vítězný polibek manželce Vítězný polibek manželce | Foto Blesk: Zbyněk Pecák

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek přiznal drtivou volební porážku. ODS přišla o všech dvanáct hejtmanů. Do volebního štábu strany přijel až po šesté hodině. Působil rozladěně a sklesle. "Volby jsou pro nás porážka," přiznal.

Naopak sociální demokraté si vychutnávají volební vítězství a v Lidovém domě se otvíralo šampaňské. "Pro sociální denokracii je to historický úspěch," řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Volební výsledek si pochvalují také komunisté. "Lidé chtějí změnu a proto posílily nevládní strany," řekl Blesku místopředseda Jiří Dolejš.

Topolánek drtivě prohrál Topolánek drtivě prohrál | Martin Mithofer

Skončí Topolánek?

Naopak v táboře ODS zavládla panika a chaos kvůli volebnímu debaklu. Už zazněly první hlasy, aby dostoupilo vedení ODS.  "Vedení ODS by mělo po prohraných volbách dát na prosincovém kongresu strany své funkce k dispozici," řekl primátor a místopředseda ODS Pavel Bém.

A co na to Topolánek? "Teď ode mě neočekávejte žádná silná porhlášení," sdělil novinářům.

Sociální demokraté získali těsně před koncem sčítání 35,86 procent hlasů, ODS 23,53 a třetí KSČM 15 procent hlasů. Výsledku napomohla rekordně vysoká účast voličů. Přišlo jich přes 40 procent.

V krajských volbách propadli (6,68 %) i vládní lidovci a zelení. KDU-ČSL přišla o svého jediného hejtmana. Stanislav Juránek v Jihomoravském kraji tedy skončil. SZ má šanci dostat se do zastupitelstva jen v Libereckém kraji.

 

Čtěte také:

Průběžné výsledky krajských voleb

Takhle Češi volili v pátek

Průběžné výsledky senátních voleb