Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volby skončily, účast skoro 40%!

Autor: ČTK, red - 
18. října 2008
21:11

AKTUALIZUJEME - FOTO/VIDEO: Sledujte VOLBY on-online. Úderem 14:00 v Česku skončily krajské a senátní volby. Volební komise sčítatají hlasy. Účast se pohybovala až na hranici 40%.

21:04 - Vedení ODS by mělo po prohraných volbách dát na prosincovém kongresu strany své funkce k dispozici. Novinářům to řekl první místopředseda ODS Pavel Bém. Vedení strany podle Béma nese odpovědnost za jakýkoli výsledek voleb. Svou odpovědnost přiznává i on sám.

Topolánek utřel nos Topolánek utřel nos | Martin Mithofer

"Není možné, aby vedení strany neneslo odpovědnost za jakýkoli volební výsledek," prohlásil Bém. "Když mi položíte otázku: nesete jako první místopředseda odpovědnost také za tento volební výsledek, tak já samozřejmě řeknu: ano, také nesu odpovědnost za tento volební výsledek," uvedl.

19:27 - Předseda KDU-ČSL krajské volby nezhodnotil úspěch. Připomněl, že jeho strana přišla v krajských volbách o pouhá 4 % hlasů ve srovnání s rokem 2004, to znamená, jak Čunek zdůraznil, že výsledek voleb je téměř stejný jako minule. Současně připomněl, že jihočeský hejtman Juračka získal dokonce o 15 000 hlasů více než při volbách minulých. Přesto to ale nestačilo proti frontálnímu útoku ČSSD.

Předseda Čunek povolební rezignaci odmítá s tím, že podobné otázky řešil a vždy řešit bude pouze sjezd.

Sobotní noc stráví Jiří Čunek v jednáních se sociálními demokraty.

19:10 - "Vítězství levice v krajských volbách dává naději na jednání. Ale jsme trochu zklamáni z výsledků senátních voleb," řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kovalčík.

Vítězné obětí Paroubka s Rathem Vítězné obětí Paroubka s Rathem | Zbyněk Pecák
18:29 - ČSSD hlásí další úspěch. Hned v prvním kole senátních voleb byl zvolen senátorem Radek Sušil. Ve volebním obvodu v Karviné získal 53 % hlasů.

Jiřímu Paroubkovi gratuluje i hokejista Jiří Šlégr Jiřímu Paroubkovi gratuluje i hokejista Jiří Šlégr | Zbyněk Pecák

18:12 - Volební neúspěch zelených přiznal i Martin Bursík. "Žádný zázrak, doplácíme na to, že jsou lidé naštvaní," nechal se slyšet předseda SZ.

18:07 - "Volby pro nás dopadly porážkou," přiznal premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Zároveň výsledek aktuálních voleb bere jako upozornění a včasné varování před volbami do Poslanecké sněmovny ČR. Topolánek také vyvrátil slova místopředsedy ODS Pavla Béma, že se grémium strany uskuteční ještě v sobotu večer. Podle Topolánkových slov toto grémium proběhne až v neděli.

18:02 - Do volebního centra KDU-ČSL dorazil stranický předseda Jiří Čunek. Vypadal velmi rozrušeně, chtěl se vyhnout novinářům, proto použil zadní vchod.

17:40 - Vojtěch Filip k případnému povolebnímu vývoji řekl: "Všechny strany byly zasaženy skandály. Proto bez toho, abychom byli přímo účastni na rozhodvání, nebudeme nikoho tiše podporovat. Budeme chtít určitě koalici. Jsme připraveni na poměrné zastoupení. Bohužel některá média stále tu hru, že by v české politice měly být jen dvě politické strany. To se jim ale nepodaří, protože i za první republiky zde fungoval multipolitický systém."

17:39 - Šéf ODS Topolánek bude komentovat drtivou volební porážku na veřejnosti až v 19 hodin večer.

17:25 - Do centrály SZ dorazil Michael Kocáb, který byl na kandidátce zelených pro Prahu 1. Ke své volební účasti řekl: "To není zdrcující zpráva alespoň pro mě. Tentokrát se to zkrátka nepovedlo." Michael Kocáb upozornil na možnou jednobarevnost v krajských zastupitelstvech.

17:19 - Zhruba po půl hodině volebním štáb ODS Pavel Bém opustil a těsně se tak minul s příchozím předsedou strany Mirkem Topolánkem. Ten jakékoli rozhovory s novináři odmítl a rychle zmizel v budově.

17:03 - Zasedací místnost v centru KSČM se zaplňuje členy v čele s předsedou strany Vojtěchem Filipem.

16:50 - Do volebního centra ODS dorazil pražský primátor Pavel Bém, který zhodnotil dosavadní situaci slovy: "ODS zažívá volební armageddon."

Pabel Bém přijel v historickém automobilu Pabel Bém přijel v historickém automobilu | Martin Mithofer

16:42 - Do sídla komunistů dorazil také europoslanec Miroslav Ransdorf.

16:34 -S krátkým projevem u zelených vystoupil pouze ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a vyslovil volební podporu Svatopluku Karáskovi. Poté centrálu zelených opustil.

Karel Schwarzenberg Karel Schwarzenberg | David Malík

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Ve svém projevu reagoval také na nízkou volební účast. "Nízká účast je smutné vysvědčení politiků. Je to svým způsobem vzkaz občanů politiků 'Polibte si šos!'" řekl doslova Schwarzenberg. "Vláda dělala nepopulární kroky, takže se takováto účast dala očekávat. To není českým specifikem. Tak reagují voliči všude v Evropě," okomentoval situaci ministr.

16:06 - Ve volebním centru ODS jsou zatím přítomni předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka a předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Premiér a předseda strany Mirek Topolánek by se zde měl objevit kolem šesté hodiny podvečerní. Podle zpráv reportérky Blesku je atmosféra na místě klidná. ODS na rozdíl od zbylých stran zřídila presscentrum pro novináře zcela mimo své volební 'hnizdo'.

15:23 - Klidná atmosféra vládne také u lidovců. Z vedení strany se zde zatím nikdo neobjevil. S krátkým prohlášením vystoupil jen místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek. Za lidovce řekl, že KDU-ČSL očekává jak ve volbách do senátu, tak ve volbách do krajských zastupitelstev, že přinejmenším udrží své stávající pozice. Zároveň ovšem zdůraznil, že především vzhledem k tradičně dobrým preferencím na jižní Moravě lze očekávat pronikavé zlepšení dosavadních pozic.

Místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek Místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek | Jiří Hadač

Místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek

15:03 – Předseda Zelených Martin Bursík mezi novináře zatím nedorazil. Podle mluvčí SZ Evy Rolečkové se příchod předsedy Bursíka s Kateřinou Jacques očekává kolem 16. až 17. hodiny. Mezi členy a příznivci, kteří se v zelených košilích místnosti pro novináře pohybují, panuje poklidná a nevzrušená nálada.

Na 'štáb' SZ dorazil také kanditát do senátu Jaromír Štětina

14:32 - Ve volebním středisku KSČM v ulici Politických vězňů, vládne atmosféra napjatého očekávání. Komunisté vidí své šance nadějně. "Naše šance jsou tradičně na Moravě vyšší, ale i v Čechách jsou kraje, kde máme šanci. A to v Karlovarském a Ústeckém," řekl Blesku.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek s manželkou Šéf ČSSD Jiří Paroubek s manželkou | Zbyněk Pecák

Jaroslav Tvrdík, Petra a Jiří Paroubkovi

14:10 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek sleduje průběžné výsledky ve společnosti své manželky Petry. Vypadá sebevědomě a hýří úsměvy. Společně s ním je tu Bohuslav Sobotka, Jaroslav Tvrdík, poradce Jiří Vyvadil.


14: 00 - Volební místnosti se zavřely. Začíná sčítání hlasů.

13:35 - V Chomutově naváděly voliče falešné letáky do neexistujících místností.

12:40 - Volební komise ve Velkém Meziříčí měla technické problémy s programem na sčítání hlasů, který z neznámých důvodů nefungoval.

12:39 - Zmizela třetí vlajka! O vlajku přišly Karlovy Vary, Českobudějovicko a nejnověji Chomutov.

12:26 - Volební komise ve Valašském Meziříčí má technické problémy. Když chtěli spustit program na sčítání hlasů, disketa nefungovala.

12:13 - Včera se stala Petra Paroubková první voličkou ve svém volebním okrsku v Podolí u Uherského Hradiště.

12:01 - předběžné výsledky hovoří o tom, že na Moravě se dostavilo k volbám více lidí než v roce 2004. Volilo zhruba již 33 procent voličů.

12:00 - V Praze, kde se ve třech obvodech volí pouze do Senátu, je největší zájem o volby v Praze 1, kam přišlo odevzdat svůj hlas přes 30 procent voličů.

11: 44 - K urnám dosud přišla zhruba pětina voličů, místy je účast třetinová.

11:20 - Rakušané (Presse) vidí, že letošní volby by mohly být v ČR zajímavé. Pociťují, že obyvatelé, ale i politici, jsou proti premiérovi Mirku Topolánkovi, a to nejen ze strany opozice, ale i některých oponentů uvnitř ODS. Roste nespokojenost Čechů s reformami.

Pád vlády by zřejmě přinesl dlouhá koaliční vyjednávání, která si teď ale Češi nemohou dovolit. Na začátku roku přebírají předsednictví v Evropské unii a v té době musejí mít vládu za každou cenu, napsal rakouský deník.

Božena Poláčková z Arnoltic, místní části obce Huzová v Olomouckém kraji, odevzdala 17. října svůj hlas ve volbách do krajského zastupitelstva v neobvyklé volební místnosti - upraveném karavanu. Božena Poláčková z Arnoltic, místní části obce Huzová v Olomouckém kraji, odevzdala 17. října svůj hlas ve volbách do krajského zastupitelstva v neobvyklé volební místnosti - upraveném karavanu. | ČTK

Takovouto volební místnost mají v Hluzové na Olomoucku

10: 50 - V Karlových Varech zmizela v noci na dnešek z volební místnosti v Moskevské ulici státní vlajka, která visela nad vchodem. Neznámému pachateli se ji podařilo nepozorovaně ukrást, přestože je místnost v základní škole naproti sídlu městské policie.

10: 40 - Ulicemi Litvínova projíždějí policejní auta. Chystá se zde totiž demonstrace extremistů proti tamějším Romům.

10:15 - V Plzeňské věznici Bory mohou volit jen odsouzení, kteří mají trvalý pobyt na území Plzně. to se týká samozřejmě i dalších vězňů, kteří jsou v jiných věznicích. Volit může jen ten, kdo má v místě voleb i trvalé bydliště.

10:10 - Nejkurioznější volební místnost mají zřejmě na Božím Daru. Lidé tam volí na autobusovém nádraží.

Na Božím Daru se volilo na zastávce Na Božím Daru se volilo na zastávce | Alice Frischová

Další neobvyklou volební místnost mají ve Zbinohu na Vysočině. Volí tam v buňce.

Starosta a volební zapisovatel v jedné osobě Zdeněk Budín vyhlíží prvního voliče Starosta a volební zapisovatel v jedné osobě Zdeněk Budín vyhlíží prvního voliče | Jiří Čada

9:19 - Z pátka na sobotu odcizil neznámý zloděj z volební místnosti v Ostravě-jih počítač. Kvůli krádeži tam začaly volby později. Více se dočtete ve článku: Neznámý zloděj vykradl v Ostravě volební místnost

9:15 - Obyvatelé ČR se probouzejí do sobotního odpoledne. Mnozí z nich se chystají k volbám. Jak asi dopadnou?

9:05 - Během soboty půjde pravděpodobně volit Václav Havel, předseda ODS Mirek Topolánek, či předseda sněmovny Miloslav Vlček. K volebním urnám se nedostaví prezident ČR Václav Klaus.

8:00 - Volební místnosti se otevřeli voličům.


O tom, JAK SE VOLILO VČERA, se dočtete zde.


Krajské zastupitele si v nich mohou vybírat mimopražští voliči, kteří nepřišli hlasovat v pátek. Senátní volby se ale týkají i tří pražských z celkových 27 volebních obvodů.

Lidé mohou volit až do 14:00, pak začnou volební komisaři jejich hlasy sčítat a odesílat je Českému statistickému úřadu. Statistici budou výsledky hlasování zveřejňovat na volebním serveru www.volby.cz. Celkové výsledky senátních voleb a podstatné výsledky krajských voleb by mohly být známy ve večerních hodinách.

Mezi sobotní voliče budou patřit premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) a bývalý prezident Václav Havel.