Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Breivik po střelbě zavolal policii: Operace splněna, řekl

Anders Behring Breivik je strůjcem největšího masakru v Norsku od druhé světové války
Anders Behring Breivik je strůjcem největšího masakru v Norsku od druhé světové války  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, mivr - 
3. srpna 2011
16:40

Anders Behring Breivik (32), který se přiznal ke spáchání teroristických útoků z 22. července v Norsku, na závěr svého vraždění na ostrově Utöya skutečně mobilem telefonoval policii a vzdal se. Po vojensky přitom ohlásil, že operaci ukončil.

"Breivik. Velitel. Organizován v antikomunistickém hnutí odporu proti islamizaci. Operace splněna, chci se vzdát speciální jednotce Delta," citoval z policejního záznamu deník Verdens Gang.

Hovor trval asi tři sekundy. Poté Breivik zavěsil a o minutu později byl zatčen příslušníky zásahového policejního oddílu Delta, který se mezitím na ostrově vylodil. Telefonoval proto, že viděl řetěz ozbrojených policistů pročesávat ostrov a slyšel jejich volání, jímž na sebe chtěli přilákat jeho pozornost a zabránit mu tak v dalším vraždění. Podle listu se policie pokusila oznámení zpětným telefonátem na Breivikův mobil ověřit, ten však už nereagoval.

"Dostali jsme telefonát z mobilu Behringa Breivika, nepodařilo se nám ale ověřit, že to byl skutečně on," řekl mluvčí policie v Oslu Henning Holtaas. "Nemůžeme potvrdit, co bylo řečeno," dodal. Podle listu spočívá určitý zádrhel v tom, že policie Breivikův mobil na ostrově vůbec nenašla. Také tuto informaci ale Holtaas odmítl komentovat.

Norští vyšetřovatelé dnes Breivika již potřetí vyslýchali. "Nechceme komentovat dnešní výslech. Říkáme jen, že hlavní v nynější fázi výslechů bude jejich větší konfrontačnost," řekl policejní vyšetřovatel Paal-Fredrik Hjort Kraby.

limak007 ( 3. srpna 2011 18:12 )

Jen si užijte tu svou "demokracii" vymyťáčkové!

Zobrazit celou diskusi