Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Breivik kupoval chemikálie přes eBay!

Autor: INT, ljš - 
2. srpna 2011
16:13

Norský šílený vrah Anders Behring Breivik (32) používal k nákupu chemikálií potřebných pro tvorbu bomb server eBay. Aby svou činnost utajil, nakupoval od prodejců z několika zemí.

Podle listu Sunday Telegraph, který zkoumal Breivikovo internetové obchodování v posledních sedmi měsících, nakupoval Nor přes eBay nejen síru, ale také nikotin. Přes eBay koupil také svěrák, do kterého pak upínal náboje, aby do nich mohl nalít nikotin, kterým chtěl oběti otrávit. Do svého manifestu, který zveřejnil na internetu v den útoku, napsal "eBay je tvůj přítel".

Klíčovou chemikálii pro bombu, kterou odpálil v Oslu koupil za pár liber od jednoho britského obchodníka. Další Brit žijící ve Spojených státech mu prodal ochranný protichemický oblek, ve kterém pak vrah připravoval bombu.

Útoku se dalo zabránit

Podle profesora Paula Wilkinsona z univerzity v St Andrews, který se zabývá terorismem šlo Breivikovi v jeho útocích zabránit: "Myslím si, že pokud by Norové přistoupili k hlubšímu monitorování internetového obchodování, mohli na to, co chystá, přijít a začít ho vyslýchat."

Netušil, že sýru prodal vrahovi

K nákupu 500g sýry použil Breivik účet na eBay s uživatelským jménem "andrewbrei". Andrew Christou, který mu chemikálii prodal, řekl: "Když jsem zjistil, co se v Norsku stalo, byl to šok a horor, ale když pak Sunday Telegraph přišel s tím, že jsem to byl já, kdo mu nevědomky prodejem sýry k útoku pomohl, moje zděšení se zdesetinásobilo."

dafe ( 2. srpna 2011 21:47 )

Když jsem zjistil, co se v Norsku stalo, byl to šok a horor, ale když pak Sunday Telegraph přišel s tím, že jsem to byl já, kdo mu nevědomky prodejem sýry k útoku pomohl, moje zděšení se zdesetinásobilo ja tedy nevím ale síra se píše s í

Zobrazit celou diskusi