Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Norský zabiják Breivik: Nejmladší děti na ostrově Utøya ušetřil

Autor: Ladislav Leimer - 
3. srpna 2011
11:09

Že by v krajně pravicovém radikálovi Andersi Breivikovi (32) byla alespoň kapka soucitu? Při masakru na ostrově Utøya totiž ušetřil život nejméně tří dětí ve věku 10 až 11 let. Nešlo však o lítost, ale o chladnou kalkulaci zabijáckého mozku!

Nejmladší návštěvníci tábora na ostrově totiž podle něj nebyli dostatečně staří, aby jim norská sociálně demokratická Dělnické strana "vygumovala mozek". Breivik na ostrově Utøya zabil 69 lidí, jeho bombový útok v Oslu si vyžádal životy dalších 8 obětí. Tři děti zaměstnanců, kteří pracovali na ostrově, byly však ušetřeny.

„Nebyl žádný důvod k zabíjení nejmladších dětí. Prošel kolem nich,“ řekl Breivikův obhájce Geir Lippestad. „Nebyla to otázka morálky, děti nebyly dostatečně staré na to, aby byly naočkování názory Dělnické strany,“ dodal.

Kanystry s benzínem na upálení

Právě vládnoucí politické straně přisuzoval Breivik vinu, za multikulturalismus norské společnosti. Dnes bylo také odhaleno, že Brevik si na ostrově Utøya schoval mezi stromy kanystry s benzínem. To proto, kdyby se rozhodnul podpálit budovy, do kterých by se mohli schovat lidé, kteří by utíkali před jeho střelbou. Breivik děti a mladé lidi na Utøye zabíjel tak, že je nejdříve střílel do nohou, aby nemohli utéci, a pak jim vpálil kulku do obličeje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi