Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Norský zabiják Breivik: Videohry jako trénink i zástěrka pro teror

Autor: Ladislav Leimer, Kjaj - 
27. července 2011
16:56

I když sám naznačoval opak, norská policie se domnívá, že za výbuchem bomby v Oslu i masakrem na ostrově Utøya stál Anders Behring Breivik (32) sám. Muž s krajně pravicovými názory se věnoval lovu a střelbě. Jako součást výcviku přitom použil i vojenskou videohru Call of Duty: Modern Warfare 2. Sám se přitom vydával za hráče online počítačové hry World of WarCraft, což mu posloužilo jako zástěrka při jeho cestách.

Svou vášeň pro videohry zmínil Brevik i ve svém 1500stránkovém Manifestu 2083 - Evropská deklarace nezávislosti. Neměl je ale rád jenom pro zábavu, ale bral je jako součást výcviku pro svou krvavou »operaci«. Na ostrově Utøya přitom zastřelil 68 dětí ve věku 14 – 18 let.

Výbuch bomby v Oslu si vyžádal život sedmi lidí. „Zrovna jsem si pořídil hru Modern Warfare 2. Je to nejlepší vojenský simulátor a jedna z nejžhavějších her tohoto roku. Vidím MW2 více jako část mé tréninkové simulace než cokoliv jiného,“ napsal v manifestu.

Taktika vydávání se za hráče World of WarCraft

Breivik si moc dobře uvědomoval popularity počítačové online hry World of WarCraft (WoW) i známosti, že stovky lidí se staly na jejím hraní závislé. V Číně, kde jsou online hry nejpopulárnější, po nepřetržitém hraní WoW zemřelo na selhání organismu a dehydrataci několik lidí mladších 18 let!

Breivik se tak vydával za jejího hráče, když cestoval po Evropě. „Když váš plán vyžaduje cestování, řekněte, že jedete navštívit nějaké přátele z WoW, nebo ještě lépe, že jedete navštívit dívku z vaší guildy (společenství hráčů). Nikdo se vás pak už nebude na nic ptát,“ napsal Breivik v manifestu.

Norský střelec využil toho, že veřejnost považuje hráče WoW používající herní slovník za podivíny. Na svých cestách se přitom vydal i do Prahy, kde chtěl nakoupit zbraně pro svůj útok.

whoossain ( 1. srpna 2011 12:23 )

MW2 a vojenský simulátor Tak to mi ho vyndej...

ochman ( 29. července 2011 23:02 )

Údajně měl Breivik několik plastik obličeje,ale svoje úzké široké oči svědčící o zlobě neskryl !

trt66 ( 29. července 2011 21:53 )

NECHAL BYCH HO POPRAVIT SKURVENCA JEDNOHO FANATICKOU A MYSLIM ZE SI HO MNELI VSECHNI RODICE PODAT HNUS BYT POLICAJTEM TAM TAK JE MRTVEJ JAK VYDIM JAK SE SMENE SEL BY K ZEMY SUPAK JEDEN ZASRANI

hugo.vondra ( 29. července 2011 06:35 )

Doufam ze toho ***a za ziva nekdo vykucha!!!!!!!!!!

ashari ( 27. července 2011 21:08 )

Jsem letitá hráčka WoW a tohle je neskutečný kec Za prvé hráček tam moc není za druhé když jedu na raz opravdu nikomu neříkám že jedu do guildy, jedu na chalupu s kamarády. Ach jo zas se blesk chce přiživit na 50 letých omezených hospodynkach co když slyší slovo Počítačová hra tak jde žádat o exorcismus.)

Zobrazit celou diskusi