Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

První dáma dohání špatnou sexuální výchovu: HIV je na vzestupu u mladých i starších Číňanů

Autor: mav, SCMP - 
16. prosince 2021
21:30

Zatímco globálním trendem je v poslední dekádě zpomalování přírůstků nově nakažených virem HIV, Čína jde proti proudu. Mobilní aplikace typu Tinder usnadňují sex na jednu noc, ale ani mladá generace, ani senioři nejsou dostatečně znalí, jaká rizika hrozí, napsal South China Morning Post (SCMP).

Ke konci října Čína evidovala 1,14 milionu HIV pozitivních, za prvních deset měsíců letoška se nově nakazilo 111 tisíc lidí. Z 97 procent případů byl na vině sex, z 26 % celku to byl homosexuální pohlavní styk, uvedl čínský portál Shine.

Výrazně v zemi klesá šíření viru prostřednictvím jehel narkomanů, zpočátku (na přelomu 80. a 90. let) odpovědné za většinu nově nakažených Číňanů; ještě roku 2009 představovalo každý čtvrtý případ nákazy HIV, nyní jde o několik málo procent.

V minulosti také bývalo fatálním problémem darování krve: V první polovině 90. let byla poptávka po dárcích krevní plazmy, biotechnologické firmy za ni platily a přilákaly na tři miliony dárců, hlavně chudých venkovanů. Odběry plazmy se však děly trestuhodně nedbale, nakazily se statisíce dárců i příjemců.

Neopatrnost s aplikacemi

Dnes už jde z drtivé většiny o přenos nezávazným sexem. Šíření mobilních seznamek/randicích aplikací usnadnilo hledání sexuálních partnerů, Čínu nevyjímaje. „Taková rande zrychlují šíření nákazy,“ varuje Siao Tung, ředitel očkovacího centra v Pekingu. Nejde ovšem jen o divoké studenty, jak už dříve informoval SCMP.

„Infikuje se stále víc a víc seniorů. Největším důvodem je, že nemají povědomí o ochraně a o AIDS moc nevědí. Nejsou zvyklí používat kondomy a je jim nepříjemné to řešit s doktorem,“ vysvětlil představitel Centra pro kontrolu nemocí (CDC) z Chuang-čou. Jenže právě to je problém – čím dřív se HIV zachytí, tím lépe se dá řešit. Starší ale chodí až v pozdějších fázích.

Mezi lety 2007 a 2017 se tak roční přírůstky HIV pozitivních nad 50 let jedenáctkrát znásobily: Z 2565 na 29 860. A může jít o hodně pokročilý věk: „Jeden člověk byl v 91 letech v pohodě, ale v 93 letech se nakazil,“ uvedl Šao I-ming, expert čínského CDC na HIV.

AIDS je nemoc mladých?

Starší ročníky často považují AIDS za nemoc mladých, mají o ní zastaralé představy. A jak se zejména venkov a maloměsta vylidňují, když mladí chodí do velkoměst na pobřeží, jejich rodiče se cítí osamělí. Nejeden se to snaží řešit hledáním nových sexuálních partnerů.

A tak zdravotníci vybízejí všechny, ať se jdou na HIV testovat, pokud kdy zahýbali svému partnerovi/partnerce, potažmo je z téhož podezírají. A zvláště pokud šlo o sex mezi muži.

A stejně tak je zapotřebí osvěta, aby k tolika nákazám nedocházelo. „Aplikace se musejí chopit společenské odpovědnosti,“ naléhá Siao Tung. Urguje prý vládu, aby technologické firmy vydělávající na seznamkách apod. přiměla k osvětě o HIV a bezpečném sexu, hlavně mezi náctiletými.

Až v říjnu 2020 čínští komunisté rozhodli, že školy, mateřskými počínaje, musejí poskytovat sexuální výchovu odpovídající věku, informoval SCMP.  Dlouhá desetiletí učitelé žáky pouze odkazovali na samostudium kapitoly o rozmnožování v učebnici biologie, potažmo trochu pohovořili o menstruaci. Přímo na téma sexu, budování vztahů, natož sexuální identity, se sotvakdy dostalo.

Chuang Chao-ťie, ředitel Wuchanského centra LGBT, v letech 2017 a 2018 přednášel o rizicích HIV pro studenty prvního ročníku univerzity – tedy pro mládež mezi 18 a 20 lety, čili zletilou. Přesto ho vedení univerzity požádalo, ať nehovoří o konkrétních sexuálních praktikách, ba ani nepředvádí kondomy, že by to pro studenty bylo „příliš delikátní“. Roku 2019 už táž univerzita prakticky žadonila, ať prvákům sex a kondom vysvětlí detailně – to když se mezi studenty našlo pár HIV pozitivních případů. Vedle rizik pohlavních chorob se také rozmáhá sexuální harašení/násilí, kterou rovněž má řešit nová sexuální výchova.

 „Teenageři obvykle nevědí, jak odmítnout sex či jak žádat jen takový sex, o jaký stojí,“ říká Čang Žen-ťi z vedení Centra sociálních služeb červená stuha ve městě Su-čou.

První dáma a HIV dětí

Osvěta rovněž chybí čínské veřejnosti, pokud jde o vztah k HIV pozitivním lidem – spíše je běžný odpor. Pracuje na tom i čínská první dáma Pcheng Li-jüan, manželka prezidenta Si Ťin-pchinga. Ke Světovému dni boje proti AIDS (1. prosince) poslala videozdravici školy v Lin-fenu zřízené speciálně pro mladé lidi s HIV/AIDS.

„Před deseti lety vstoupila skupina vašich starších bratrů a sester, které potkala podobná rodinná neštěstí jako vás, se zlomeným srdcem do školy v programu Červená stužka, kterou založili dobromyslní lidé,“ řekla Pcheng, od roku 2011 zastávající post velvyslankyně dobré vůle Světové zdravotnické organizace (WHO) pro tuberkulózu a HIV/AIDS. „Zde se jim podařilo oprostit se od svých pocitů méněcennosti, zbavit se své slabosti a zranitelnosti a každým dnem nabírat nové síly a prožívat je s veselou otevřeností. Nebáli se bouří, byli připraveni na nepřízeň osudu, a nakonec se jim podařilo vyniknout.“

A jak uvádí tisková zpráva: „Díky společnému úsilí výborů strany a vlád na všech úrovních, ale i mnoha lidí ze společenských organizací, se v posledních deseti letech ve škole vzdělávalo a byla poskytována péče téměř 60 studentům, a tucet jich dokonce složilo státní přijímací zkoušky a pokračovalo v dalším vzdělávání na univerzitách, uvedla Pcheng, když vzpomínala na své návštěvy studentů a radostné chvíle, které s nimi v uplynulých letech sdílela.“

Pcheng (59) je původní profesí zpěvačka lidové hudby, podle dostupných zpráv docela oceňovaná, Číňanům slavná třeba z televizních pořadů na čínský Nový rok. Rozvedeného Sia (68) si vzala roku 1987, ještě než vešel v širší známost. Mají dceru Si Ming-ce (29), která vystudovala na Harvardu psychologii. Pcheng také, když už byl manžel prezidentem/generálním tajemníkem komunistické strany, šéfovala Akademii umění Čínské lidové osvobozenecké armády, dostala tak hodnost generálmajor.

Video  Celebrity, které přiznaly, že jsou HIV pozitivní  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi