Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zahoďte 5G mobily z Číny, varuje ministerstvo. Smartphony špehují a cenzurují?

Autor: mav, BBC - 
1. října 2021
10:46

Chcete si užívat nový mobilní internet 5G? Nekupujte kvůli tomu chytré telefony čínských značek, vybízí Národní centrum kybernetické bezpečnosti Litvy. Kyberexperti spadající pod ministerstvo obrany pečlivě prozkoumali tři čínské modely na trhu a dva z nich považují za nepřijatelné, píše BBC.

„Naším doporučením je nekupovat nové čínské telefony a zbavit se těch už pořízených, jak rychle to jen jde,“ prohlásil náměstek ministra obrany Margiris Abukevicius.

Ve vlajkovém modelu firmy Xiaomi, Mi 10T 5G, litevští kyberexperti našli schovaný cenzurní software. Program má cenzurovat pojmy jako „svobodný Tibet“, „ať žije nezávislost Tchaj-wnu“, „demokratické hnutí“ a víc než čtyři stovky dalších, uvádí se v reportu.

Černá listina pojmů se týká systémových aplikací telefonu včetně předinstalovaného internetového prohlížeče. V Evropě je tato cenzura vypnutá, ale lze ji na dálku kdykoliv aktivovat.

„Zařízení Xiaomi necenzurují komunikace směrem od ani ke svým uživatelům,“ ohradila se mluvčí firmy. „Xiaomi nikdy neomezovala či neblokovala žádné chování uživatelů našich smartphonů, jako vyhledávání, telefonování, prohlížení webu či využívání komunikačního softwaru třetích stran. A nikdy nebude,“ řekla pro BBC a dodala, že firma plně dodržuje evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Průzkum v Litvě však také odhalil, že zařízení posílá na server do Singapuru šifrované údaje o využití telefonu. „Je to důležité nejen pro Litvu, nýbrž i pro všechny země, jež využívají zařízení Xiaomi,“ dodává centrum.

Jiné vady našli experti v telefonu P40 5G od Huawei. „Oficiální obchod s aplikacemi Huawei AppGallery přesměrovává uživatele na obchody třetích stran, kde některé z aplikací antivirové programy vyhodnotily jako škodlivé či zavirované,“ uvádí prohlášení ministerstva obrany Litvy. „Když se daná aplikace nenajde v oficiálním obchodě, automaticky to uživatele přesměruje na jiné distribuční platformy. Většina těchto platforem se nachází v zemích, kde neplatí nařízení o ochraně dat (GDPR), což vytváří riziko úniku uživatelských metadat.“

Mluvčí Huawei kritiku odmítá, firma prý dodržuje zákony a nařízení zemí, v nichž působí, kyberbezpečnost a soukromí je prioritou. „AppGallery sbírá a zpracovává toliko data nezbytná k tomu, aby zákazníci mohli vyhledávat, instalovat a spravovat aplikace třetích stran, stejně jako jiné obchody s aplikacemi,“ řekl mluvčí pro BBC. A firma podle něj provádí kontroly, aby zajistila, že si uživatelé stáhnou jen bezpečné aplikace.

Ve třetím čínském telefonu, OnePlus 8T 5G, Litevci žádné takové problémy nenašli. Další rizika pro kybernetickou bezpečnost zkoumaných telefonů slibují experti zveřejnit do konce roku.

Xiaomi chce porazit Samsung

Značka Xiaomi nedávno na trhu chytrých telefonů překonala americký gigant Apple a stala se světovou dvojkou za korejským Samsungem. Za letošní druhé čtvrtletí připadalo na Samsung 18,8 % trhu, Xiaomi skoro 17 %, Apple měl jen 14,1% podíl.

„Naším aktuálním úkolem je udržet druhou pozici na globálním trhu,“ prohlásil podle BBC šéf a zakladatel Xiaomi, Lej Ťün. „A máme ambici se do tří let stát globální jedničkou.“

Podobné ambice měl ještě nedávno Huawei, ale silně mu ublížily západní sankce a už není ani globální pětkou. Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před technologiemi Huawei při budování sítí 5G, ale přímo je nezakázal, jen přikázal určitá opatření. Operátor O2 Huawei nepoužívá, T-Mobile částečně ano, jak píše portál Mobil Mania.

Video  Jaromír Jágr: Vím, že mě lidé za zády pomlouvali  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

Ocicko ( 1. října 2021 12:37 )

Bože, to jsou zase bláboly. A určitě za to může Zeman s Babišem.

andorea ( 1. října 2021 11:23 )

Xiaomi mám a litevská paranoia je mi ukradená.

Zobrazit celou diskusi