Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záhada v laguně: Voda se zbarvila do růžova. Ekologická katastrofa, nebo pomíjivý efekt?

Autor: ksi - 
28. července 2021
21:15

Místní obyvatelé si nejprve stěžovali na hnilobný zápach, následně se voda laguny Corfo na jihu Argentiny zabarvila do sytě růžova. Důvodem této drastické barevné změny by mohla být ekologická katastrofa, píše server Welt.

Na první pohled se to může zdát jako snová kulisa pro influencery; jinak třpytivě modrá laguna Corfo v oblasti Patagonie nyní září jasně růžovou barvou jako roztok hypermanganu. Ale toto jedinečně fotogenické pozadí pro Instagram má pravděpodobně i stinnou stránku – barvu totiž nejspíš způsobilo znečištění nežádoucími chemikáliemi.

Podle francouzské tiskové agentury AFP si to aspoň myslí odborníci a ochránci přírody v Argentině. Laguna je totiž v bezprostřední blízkosti průmyslové oblasti. Lze předpokládat, že obarvení vody na růžovo způsobila kontaminace siřičitanu sodného. Tato antibakteriální látka se mimo jiné používá jako konzervant pro potraviny, v této oblasti konkrétně k uchování krevet pro vývoz.

„Ti, kdo by měli kontrolovat ochranu životního prostředí, jsou ti, kdo dopouští otravu lidí,“ uvedl pro AFP ekologický aktivista Pablo Lada, podle kterého je laguna Corfo už od minulého týdne nepřetržitě růžová. Kolumbijský inženýr pro životní prostředí a virolog Federico Restrepo má podezření, že by siřičitan sodný mohl pocházet z rybářského odpadu, vypouštěného do vody. „Pokud odpad obsahuje tuto látku, měl by být před vypuštěním zpracován ve specializovaném zařízení,“ uvedl Restrepo pro AFP.

Podle zpráv z médií si místní obyvatelé regionu dlouhodobě stěžují na zápach a přestupky proti životnímu prostředí kolem laguny a řeky Chubut, která napájí jezero vodou a poté se vlévá do Atlantiku. Zatím se objevují protichůdné informace, jak nebezpečná chemikálie ve vodě laguny skutečně je.

Zatímco část oficiálních orgánů hodnotí riziko jako nízké, ekologové bijí na poplach. Podle Buenos Aires Times se město Trelew, poblíž kterého se laguna nachází, dohodlo s rybářskou společností, aby mohla vypouštět odpadní kapaliny do Laguny Corfo. Juan Micheloud z Kontrolního orgánu pro životní prostředí argentinské provincie Chubut minulý týden ujistil, že „růžová barva laguny Corfo není škodlivá a za pár dní zmizí“. Tajemník plánování Sebastian de la Vallina z Trelewu však tuto informaci vyvrátil: „Není možné takto vážnou věc bagatelizovat.“

A o tom, že je situace vážná, není pochyb. Siřičitan sodný v laguně může například přispět k dlouhodobé změně hodnoty pH vody a tím způsobit ztrátu přirozeného prostředí u některých živočišných a rostlinných druhů. Látka brání tvorbě řas a klíčení nových rostlin, takže by mohla organismy ve vodě postupně zahubit, píše Welt.

Laguna Corfo se nachází v blízkosti průmyslové oblasti Trelewu s přibližně 104 200 obyvateli. Nedaleko je poloostrov Valdés, přírodní rezervace, kde žijí tučňáci, tuleni a velryby. Už v minulosti byla voda zbarvena kvůli vypouštění průmyslového odpadu. Zdá se však, že až po nedávných událostech došla místním trpělivost, a to i přesto, že je rybářský průmysl jedním z největších zaměstnavatelů v regionu Chubut.

V posledních týdnech obyvatelé sousedního města Rawson zablokovali ulice, kterými náklaďáky vozí rybí odpad do čistíren odpadních vod na okraji města. Podle Buenos Aires Times jim vadily desítky kamionů s odpadem, které jim denně projížděly pod okny. Společnosti se tedy nemohly k čistírně na kraji města dostat. Vzhledem k tomu, že další nejbližší čistička se nachází asi 60 kilometrů daleko v Puertu Madryn a delší přeprava by rybářské společnosti stála více peněz, zajistily si od místních úřadů povolení vyvézt odpad do Laguny Corfo. 

„Zpracování ryb generuje práci – to je pravda. Ale jedná se o společnosti s milionovými zisky, které nechtějí platit přepravné za odvoz odpadu o pár kilometrů dál nebo nejsou ochotny vybudovat novou čističku,“ stěžuje si agentuře AFP Lada. A právě kvůli bezohlednosti rybářských společností končí rybí odpad nesprávně likvidován – a následně vytváří růžové jezero, které by mohlo narušit celý ekosystém, uzavírá Welt.

Video  Muž se ženou v Brně umývali syrové maso ve fontáně v centru Brna.  - Městská policie Brno
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi