Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kreml nám očerňuje očkování, hlásí rozvědky. Proč se Rusko zaměřilo zrovna na Pfizer?

Autor: mav, Wall Street Journal - 
28. června 2021
21:20

Francouzská kontrarozvědka vyšetřuje, zda ruská vláda stojí za pokusem uplatit youtubery, aby šířili pochybnosti o bezpečnosti vakcíny Comirnaty od firem BioNTech a Pfizer, napsal Wall Street Journal. Ruské špiony za propagandou vidí i Bílý dům.

Několik francouzských bloggerů, zaměřených na zdraví a vědu, veřejně oznámilo, že dostalo podezřelou nabídku. Měli točit videa na YouTube, Instagram či TikTok a v nich „informovat“ o škodlivých účincích první ze schválených západních vakcín a položit otázku ve smyslu „Proč o tom média mlčí?!“

Jeden z nich uvedl pro televizi BFM, že mu nabízeli asi dva tisíce eur (přes 50 000 Kč). Youtubeři dostávali docela konkrétní zadání, totiž tvrdit, že po vakcíně od BioNTechu zemřelo třikrát víc lidí než očkovaných oxfordskou vakcínou (AstraZeneca). Ta se potýkala s nedůvěrou lidí i úřadů, když se u několika málo lidí po očkování objevily komplikace kvůli krevním sraženinám, včetně pár úmrtí. U Comirnaty od BioNTechu se nic takového nedělo.

„Stručně řečeno, ti lidi (nevím, kdo za tím stojí) platí influencerům/umělcům za propagandu a dezinformace. Takže pokud uvidíte, že influenceři/umělci sdílejí nějaký takový obsah, vězte, že jsou možná za ty s*ačky placení. Dávejte pozor a přemýšlejte s odstupem, co na sociálních sítích čtete,“ dodal jeden z oslovených YouTuberů, Sami Ouladitto.

„Položte otázku jako Proč některé vlády aktivně pořizují vakcínu od Pfizeru, která je nebezpečná pro zdraví lidu,“ nabízel dalšímu francouzskému youtuberovi, Léovi Grassetovi, zadání jistý Anton.

Incognito a zmizelá firma 

„Nepoužívejte slova jako inzerce, sponzorované video. Mělo by to vypadat jako rada divákům. Jednejte, jako byste pro toto téma byli zapálení. Prezentujte ten materiál přirozeně, jako váš vlastní názor,“ stálo dále v instrukcích, jež zveřejnil Gasset.

Když se Grasset zajímal, kdo si kampaň u Antonovy agentury objednal, dostal odpověď, že si „klient přeje zůstat incognito“. Nabídky přišly e-mailem od firmy jménem Fazze, která na své webové stránce uvedla jako sídlo adresu v Londýně.

„Neuvěřitelné. Adresa londýnské agentury, která mě kontaktovala, je jen schránka. Nikdy tam nesídlili, je tam laserová dermatologie!“ tweetoval Grasset. „Všichni zaměstnanci mají podezřelé profily na LinkedIn… které dnes ráno zmizely. A všichni předtím dělali v Rusku.“

Firma ovšem ve Spojeném království zaregistrována nebyla – a sotva se o ni začali zajímat reportéři a tajné služby, přestaly jí fungovat webové stránky. Stejně jako zmizely profily jejích zaměstnanců z profesní sociální sítě LinkedIn; v minulosti pracovali i studovali v Rusku.

Daňové ráje a složitá struktura

Podle jistých zdrojů je Fazze dceřinou společností moskevské marketingové agentury AdNow. Pátrání reportérů Rádia Svobodná Evropa a dalších médií dospěla k postavě veteránky politických kampaní vládnoucí strany Jednotné Rusko. Julija Serebrjanská kromě toho sama zkoušela předloni kandidovat v městských volbách v Moskvě jako nezávislá (což ovšem nemusí znamenat, že soupeřila s Jednotným Ruskem, mohlo jít o snahu tříštit hlasy pro další strany).

Serebrjanská také vede organizaci zvanou Ruská iniciativa, která se prezentuje jako „světový svaz ruských mluvčích“ s cílem „pomáhat lidem dodržovat naši kulturu a adekvátně reprezentovat naše tradice“. Do roku 2018 byla majitelkou ruské pobočky AdNow. Na téže adrese v Moskvě nadále sídlí její další firma, 2WTrade, jež se specializuje na marketing produktů pro zdraví a krásu. Její firmy v Londýně i Moskvě byly propojené na různých úrovních, včetně dalších společností registrovaných v daňových rájích jako Belize a Britské panenské ostrovy. Na dotazy reportérů nyní neodpověděla.

Příslušník jedné z francouzských tajných služeb zhodnotil obsah e-mailové nabídky youtuberům a porovnal ho s jinými kampaněmi, které vedla ruská firma Internet Research Agency. Tu americké úřady označily za původce ruských snah vměšování do voleb v USA roku 2016. Podle západních přestavitelů jde o snahy Kremlu podrývat důvěru veřejnosti v západní instituce.

Podobná tvrzení šířil i oficiální twitterový účet ruské vakcíny Sputnik V. Například 23. dubna se tam objevila zpráva, že podle jejich studie příjemci vakcíny od BioNTechu/Pfizeru umírali častěji než ti s oxfordskou vakcínou/AstraZenekou. „Sputnik V jednoznačně odsuzuje jakékoli neetické aktivity, jež se snaží podkopávat jiné vakcíny a globální očkovací úsilí,“ reagovali podle Wall Street Journalu autoři ruské vakcíny.

Kreml pro WSJ tuto problematiku nekomentoval. Dříve jeho představitelé odmítali obvinění, že Rusko nasazuje proti západním vakcínám dezinformační kampaně i že se vměšovalo do amerických voleb, jejichž vítězem byl Donald Trump.

Nedůvěra k očkování

Proč zrovna Francie? Skepse z vakcín tam je na poměry Evropské unie docela silná; podle prosincového průzkumu se až 60 % Francouzů nechtělo nechat očkovat. Pochybnosti měli zejména z nových genetických technologií vakcín od BioNTechu a Moderny, které byly jako první na Západě k dispozici – a podle některých až nezvykle rychle. Právě takové pochyby se ruská propaganda také snažila využívat a rozdmýchávat.

„Je tu z mé strany určitá nedůvěra vůči úřadům, když vidíte, jak krizi ve Francii od začátku nezvládaly,“ popsala svůj postoj Wall Street Journalu Audrey Courrègesová (33), která na jihu země pracuje v domově seniorů. Očkování nechtěla nejen dostat, ale ani ho coby zdravotnice píchat svým klientům či kolegům. „Mám mozek, dokážu formovat vlastní myšlenky.“ A vakcínu v prosinci odmítaly i tři čtvrtiny jejích kolegyň a kolegů v domovech po celé zemi.

Nedůvěra má historické kořeny v 19. století, kdy antivakcinační skupiny vedly kampaně proti moderním technikám vyvinutým jejich krajenem, Louisem Pasteurem. V posledních letech jsou zase postoje proti očkování (nejen proti koronaviru) odrazem nepopularity prezidenta Emmanuela Macrona – viz protesty hnutí žlutých vest.

Obavy z nových covidových vakcín ale během jarních měsíců poněkud ustoupily. Podle agentury Reuters už Francie (se 67 miliony obyvatel) k 23. červnu aplikovala skoro 49 milionů dávek.

Varování Bílého domu

V březnu varovalo před obdobným úsilím o diskreditaci očkování ministerstvo zahraničí USA. Kampaň ruských zpravodajských služeb měla za cíl podrývat důvěru v americké vakcíny. Američané identifikovali čtyři servery, jež například zveličovaly nežádoucí účinky vakcín od BioNTechu/Pfizeru a Moderny, pochybovaly o jejich účinnosti či uváděly, že se uspěchal proces jejich schvalování. Jeden materiál například tvrdil, že očkování vakcínami technologie mRNA (BioNTech/Pfizer, Moderna) může způsobit periferní obrnu lícního nervu.

„Můžeme říci, že jsou tato média přímo napojena na ruské výzvědné služby,“ uvedl pro Wall Street Journal expert z centra pro zahraniční propagandu pod ministerstvem obrany.  Tehdy šlo o čtyři docela malá média, ovšem jejich obsahy pak mohou šířit vlivnější prokremelské servery a kanály.

„Nesmysl. Ruské zvláštní služby nemají nic společného s jakoukoli kritikou vakcín,“ reagoval pro WSJ mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Jeho protějšek do debaty také vstoupil: „Můžeme potvrdit, že budeme bojovat všemi nástroji, co máme k dispozici. Dezinformace pro nás rozhodně nejsou nic nového, známe, abych tak řekla, přístup a taktiku ruských dezinformačních snah,“ prohlásila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Paradoxně je vysoká nedůvěra vůči vakcínám také v Rusku. Kritice západních odborníků čelil Kreml, že už loni v létě nasadil vakcínu Sputnik V, jež v té době neprošla standardním klinickým testováním.

V těchto dnech další a další regiony Ruské federace nařizují povinné očkování některých skupin pracovníků, mnozí se to snaží obejít. Podle BBC vzrůstá poptávka po falešných dokladech o očkování. V březnu se údajně na darknetu – na internetovém černém tržišti přístupném zpravidla hackerům a kriminálníkům – prodávalo osvědčení za zhruba 3200 Kč, ovšem hrazeno v nevystopovatelné kryptoměně Bitcoin. 

„Důraz na očerňování Pfizeru je zřejmě dán jeho postavením první vakcíny, s výjimkou Sputniku V, která se začala hromadně používat, čímž potenciálně ohrožoval dominanci Sputniku na trhu,“ konstatoval Wall Street Journal.

Video  Desetitisíce Sputniků v koši: Ruská vakcína na Slovensku netáhne, lékař tepe Matoviče  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 28. června 2021 21:36 )

Zobrazit celou diskusi