Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusko poslalo stíhačky na Krym: U hranic s Ukrajinou má víc vojenské techniky než před 7 lety při anexi

Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
06:30

Rusko v posledních týdnech přemístilo na poloostrov Krym a základny poblíž Ukrajiny vojenská letadla, a rozšiřuje tak své možnosti politického zastrašování či vojenské intervence, napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na komerční satelitní snímky. Fotografie ze 16. dubna ranveje na Saki, jedné z vojenských základen na Krymu, ukazují seřazené bitevníky Su-30, které na snímcích z konce března nebyly.

Další ruská technika a infrastruktura na Krymském poloostrově zahrnuje mimo jiné výsadková letadla, bitevní vrtulníky, drony nebo vojenské nemocnice, dokládají podle WSJ snímky. Kromě zmíněných stíhaček Su-30 jsou v regionu k vidění také Su-34, Su-27, Su-25 a Su-24. Snímky byly pořízeny mezi 27. březnem a 16. dubnem společností Maxar Technologies.

"Vhodně rozmístili různé elementy vzdušných sil, které by byly zapotřebí pro získání převahy ve vzdušném prostoru nad bitevním polem a pro podporu pozemních vojsk," uvedl Philip Breedlove, který sloužil jako vrchní velitel sil NATO v Evropě, když ruské síly v roce 2014 obsadily Krym. Podle Breedlovea snímky ukazují, že ruské jednotky nejsou připraveny k okamžitému útoku. Moskva však podle něj má více možností zahájení vojenských akcí.

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době vyostřuje. Kyjev a proruští separatisté na východě země se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Pentagon uvedl, že Rusko koncentrovalo v oblasti větší síly než před sedmi lety, kdy anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes novinářům řekl, že Rusko bude mít brzy u hranic s Ukrajinou více než 120 tisíc vojáků. Moskva uvádí, že jde o vojenské cvičení, které za několik týdnů ukončí a hovoří naopak o provokacích ze strany západních zemí.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 21. dubna 2021 11:22 )

Rusko je má rozmístěné doma,USA po celém světě.

gabreta ( 21. dubna 2021 07:10 )

Zajímavé! Na Krymu anexe a v Kosovu nárok na sbeurčení!! Není totéž, když dva dělají totéž!!

Zobrazit celou diskusi