Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Izolace, stres, obavy: Lockdown překazil odvykání kouření, spotřeba tabáku jde nahoru

Autor: Washington Post, mav - 
14. března 2021
18:44

Kouření může zhoršovat riziko vážnějšího průběhu covidu-19, některé státy dokonce řadí kuřáky k prioritním skupinám obyvatel pro očkování. Přesto se v roce 2020 méně Američanů pokoušelo s cigaretami skoncovat a jejich prodej se začal zvedat, píše Washington Post.

„Přestat kouřit je jedna z nejobtížnějších věcí, je to těžké, i když se člověku jinak vše daří,“ řekla Linda Baileyová, předsedkyně neziskového sdružení odvykacích telefonních linek NAQC. „Kvůli stresu a úzkosti způsobeným pandemií lidé nemají na skoncování s kouřením pomyšlení. Bojí se pandemie, řeší jiné věci a nedokážou se k odložení cigaret motivovat,“ řekla Washington Postu.

V minulých letech linky NAQC v USA napočítaly průměrně kolem 800 tisíc hovorů ročně. Rok 2020 však proti předchozímu přinesl propad o 27 % neboli 190 tisíc telefonátů. A statistiky docela přesně kopírují i grafy průběhu pandemie v Americe: největší propad, 39 %, pozorovali v dubnu až červnu, když počty nakažených a mrtvých Američanů raketově stoupaly a úřady nařizovaly přísné lockdowny. Psychiatři rovněž za to období pozorovali přírůstek duševních problémů – úzkostí, depresí.

A odborníkům z telefonních linek také přišlo, že i ti, co přece jen o pomoc s odvykáním volali, si méně věřili a potřebovali silnější podporu než dřív. Také volali napravení kuřáci, kteří se báli, že zlozvyku zase propadnou.

„Pandemie vzala ten velký americký koš úzkostí, depresí a závislostí, a pro kuřáky ten koš ještě pěkně nakopla,“ uvedla Catherine Saucedoová z Kalifornské univerzity San Francisco. Lidé se bojí o zdraví své i svých blízkých, o práci, nezvládají být zavření doma… a tak častěji sáhnou po láhvi a/nebo cigaretě.

Naléhavější problém je to u chudších Američanů, na něž zdravotní i ekonomické problémy pandemie dopadají hůře a kteří naopak mívají horší přístup k psychologické podpoře pro skoncování s návyky. Pokud nepřišli o práci, mají teď zřejmě k dispozici víc peněz, když nemohou utrácet venku – a tak si spíše mohou dovolit tabák a alkohol.

Alkohol v karanténě

I alkoholismus je za pandemie na vzestupu a přestává se těžko. Podpůrné skupiny jako Anonymní alkoholici se snaží pořádat setkání přes videokonference, na které si mnozí zvykli díky home office. „Je to dobrá alternativa, ale ne dokonalá, není to pro každého,“ uvedl Gerry Schmidt ze zdravotnického řetězce Valley HealthCare System. Vedle oficiální části programu, kdy se alkoholici svěřují ostatním se svým stavem, úspěchy i prohrami, je důležité i neformální povídání před a po besedě, které se po internetu hůře replikuje. „Nemůžete používat všechny své smysly, je to jen jednorozměrné, jako sledovat film. Odvykání je velmi osobní věc,“ cituje Schmidta Washington Post.

„Sami se závislostí neskoncujeme, potřebujeme jeden druhého. Ten zlozvyk, ta nemoc miluje izolaci, a osamění a zoufání my známe. Čelit tomu bez spojení s dalšími lidmi dost dobře nemůžeme,“ popisuje pro Washington Post Amy Durhamová, která před osmi lety opustila léčebnu a nadále se opírala o podporu Anonymních alkoholiků, byla zvyklá schůzky navštěvovat dvakrát či třikrát do týdne.

U malého zlomku kuřáků možná pandemie zapůsobila naopak jako motivace či hrozba, aby skutečně přestali, když to zhoršuje náchylnost na SARS-CoV-2. „Nechci umřít osamělá v nemocnici,“ přiznala na tiskové konferenci učitelka Katie Rodgersová, která loni cigarety nechala. Snad – je to už její třetí pokus. „Spousta lidí kouří, aby nějak zvládla den, omlouváte si sami sobě, že to je OK. Má to ulevit vašim úzkostem, ale nikotin vám nejen způsobí závislost, mozek pak je neklidný, dokud si zase nezapálíte. Nikdo by na tom neměl být závislý, zvláště když teď všichni válčíme s pandemií.“

Trend je znát i na spotřebě cigaret. Federální ministerstvo financí uvádí, že od roku 2015 každoročně prodej klesal o čtyři či pět procent. Data za loňských prvních 10 měsíců však ukazují meziroční nárůst o jedno procento. Podle Wall Street Journalu tomu napomohli i lidé, kteří dříve přešli na elektronické cigarety (vaping) – a teď se vracejí ke klasickým cigaretám.

Video  V Plzni ilegálně vyráběli cigarety: Škoda se vyšplhala na 424 milionů!  - Celní správa ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi