Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Beckham, Pitt či Clooney: Boháči hltají víno z Provence, mezi vinaři vznikla propast

Autor: mav, The Times - 
6. června 2021
19:41

Vinařský boom v Provence, známé hlavně růžovými víny, není tak úplně růžový. Boháči, kteří se do regionu hrnou po vzoru hollywoodských hvězd, zdražují zemědělskou půdu, píše deník Times. Pro tradiční vinařské rodiny zlatý důl. Pro začínající a mladé vinaře nemalá potíž.

Když si Brad Pitt s Angelinou Jolieovou roku 2008 pořídil vinici v Provence za víc než miliardu korun, místní byli z příchodu globálních hvězd nadšení. Dnes zvažují, zda jim to pomáhá, když si celebrity a průmysloví magnáti pořizují jejich tradiční domény.

Příliv herců, režisérů a průmyslníků vytvořil bezprecedentní poptávku po provensálských lahvích, zejména po tamním růžovém. Na druhou stranu to zvedá cenu půdy do takové míry, že spousta vinařů nemá peníze na to odkázat vinice svým potomkům  - platí se dědická daň z ceny, která nevídaně narostla.

„Pro mladé vinaře je to velmi komplikované,“ popisuje Sylvain Audemard ze zemědělské komory departmánu Var, který je srdcem provensálského vinařství. Tradiční systém desítek rodinných vinařství neohrožují až tak samotné celebrity, jako spíš mamutí skupiny zaměřené na luxusní zboží, které sem přicházejí ve stopách hvězd s nadějí přiživit se na novém věhlasu Provence. „Tyto skupiny a investoři nás děsí,“ dodává Audemard. „Bojíme se, že zašlapou vše, co jim přijde do cesty.“

David Beckham i Brad Pitt

Provence tradičně neměla pověst kvalitního vinařského kraje, produkovalo se tam levné víno nesrovnatelné s Bordeaux či Burgundskem. Středomořský region však nabízí víno, které vinaři ze slavnějších oblastí považovali poněkud pod svou úroveň: růžové.

Pak se ovšem o provensálské vinice začali zajímat světoví prominenti. Baron Bamford, šéf rodinného výrobce bagrů JCB, si roku 1997 pořídil doménu Château Léoube, za dva roky následoval „kolega“ z britské průmyslové šlechty sir James Dyson (jeho jméno vám může být povědomé ze sušičů rukou na toaletách) koupí Domaine des Rabelles.

Slávu do regionu přinesl ale jiný Brit, fotbalista David Beckham s manželkou Victorií z popové skupiny Spice Girls, kteří si roku 2003 zakoupili Domaine Saint-Vincent Vinsobres. Zaplatili půldruhého milionu liber (cca 44 milionů korun), před pěti lety ho zase prodali o milion dráž – jenže podle Daily Mailu pořádně tratili, neboť do renovace nasypali pět milionů liber (150 milionů Kč).

Další šli mezitím v jejich stopách. Superpár Brad Pitt - Angelina Jolie se bral na zámečku Miraval, který si koupili, a chtěli tam se svou početnou rodinou pobývat, než se manželství rozpadlo. 

Jih Evropy si zamiloval herec George Clooney s manželkou-právničkou Amal, kteří už mají letní sídlo v Itálii. K tomu přidali Domaine du Canadel, zaplatili údajně mezi osmi a deseti miliony liber (240-300 milionů korun). K Pittovi to mají asi půl hodiny, stejně jako k autorovi Star Wars Georgi Lucasovi, který si koupil Château Margüi a tamní vinice přidal do svého portfolia Skywalker Vineyards, zahrnující i produkci v Kalifornii a Itálii.

Proti těmto „náplavám“ Audemard ze zemědělské komory nic nemá. „Často jde o lidi, které přitahuje krása Varu, chtějí bydlet u moře a relaxovat. Vinařství neberou jako byznys. Ale trend se posunul, teď přicházejí skupiny z luxusního sektoru investující do Varu miliony eur.“

Moët, Bordeaux, Provence

Provensálské víno tak dostalo přepychovou image, na které se rozhodla vydělat třeba obří korporace LVMH – vedle parfémů a módy zahrnuje například šampaňské Moët, Dom Pérignon a Chandon, víno v Bordeaux, koňak Hennesy, špičkové skotské whisky. Její šéf Bernard Arnault koncem května poskočil na první příčku nejbohatších lidí světa podle magazínu Forbes s odhadovaným majetkem 186 miliard dolarů (3,9 bilionu Kč).

LVMH koupila dvě provensálské vinice, stejně jako pak další francouzská ikona globálního luxusu, skupina Chanel. Přísun globálního kapitálu pozvedl kvalitu i reputaci tamního vína – a také cenu vinic. Podle deníku Le Monde teď hektar může stát až 300 tisíc eur (7,6 milionu Kč).

Tradiční vinaři najednou vlastní bohatství, se kterým si často nevědí rady. „Každých šest měsíců dostávám nějakou nabídku. Už dvakrát jsem odmítl prodej, jaký by člověk neměl odmítat,“ svěřil se Timesům Matthieu De Wulf, který vlastní dvě vinice, Domaine du Jas d’Esclans a Château de Vaucouleurs. „Když máte staré vinice v rodině třeba sedm generací i déle, ale najednou mají hodnotu přes dva miliony eur, někdy je těžké odmítnout nabídku,“ dodává Audemard.  

Navzdory investicím kapitalistů Provence nadále není zrovna nejvhodnějším vinařským krajem, ať už jde o kvalitu, nebo úrodu. Dohánějí to výběrem, fermentováním a zráním v dubových sudech – a odleskem slávy. „Odvážný to miliardář, který od vinice na jihu Francie nasype spoustu milionů eur s očekáváním zisku,“ konstatuje vinná kritička Timesů Jane MacQuittyová.

„Britské obchody každým rokem zaplavuje množství mdlého, jednotvárného růžového z Provence a Languedoku-Roussillonu, za dvacet liber a víc, v nóbl lahvích a s bláznivými jmény.  Strašlivým příkladem je Vin de France Rosé Kylie Minogue, podobné bude Invivo X SJP od Sarah Jessiky Parkerové. Jediným růžovým od celebrit, které stojí za nákup, je Miraval od Brangeliny, který se zlepšuje s každým ročníkem,“ hodnotila loni v The Times.

Video  Jaké víno je vhodné pít v létě? Lehká fresh vína s menším procentem alkoholu a kostkami ledu  - mm
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi