Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

UFO jako každodenní záležitost, tvrdí piloti. Pentagon slibuje zveřejnit víc záznamů

Autor: mav, Washington Post - 
23. května 2021
18:43

Když pilot amerického námořnictva poprvé spatřil zvláštní objekt vznášející se v zakázaném vzdušném prostoru nad atlantickým pobřežím, dost ho to zarazilo. Žádné viditelné oblaky z výfuků, žádný viditelný motor, celkově to vypadalo jako něco tajného, záhadného, ba snad nebezpečného. Po letech o takových jevech Ryan Graves hovoří skoro až znuděně, neboť se staly zcela všední záležitostí, píše Washington Post.

„Každý den. Každý den několik let,“ popsal v televizi CBS vysloužilý poručík námořnictva. Jeho nedávné interview signalizuje, že se neidentifikovaných létajících objektů stává vážné téma.

„Žádný předvídatelný pohyb či předvídatelná trajektorie,“ vzpomínala námořní pilotka Alex Dietrichová na své setkání s UFO roku 2004. „U piva jsme si pak říkali, vidět to sama, asi bych mlčela. Zní to šíleně, když o tom mluvím.“ Jenže „bílý objekt připomínající tic-tac“, velikosti zhruba jejich stíhačky, viděli v ten moment další tři letci, zaznamenala ho kamera a radar.

O UFO už se se vší vážností nezajímají pouze fantastové, konspirační teoretici a jiní nepříliš důvěryhodní specialisté; teď se do věci vložili politici.

Tajnosti kolem UFO prý zajímaly i Baracka Obamu, sotva nastoupil do Bílého domu. „Hned jsem se ptal, jakože ‚kde je ta laborka, kde schovávají ufony a kosmickou loď?‘ Zapátrali a řekli, že nic nemají,“ pronesl exprezident v pořadu The Late Late Show. „Ale vážně, to už si legraci nedělám, existují záznamy a nahrávky objektů na nebi, o kterých přesně nevíme, co jsou zač. Nedokážeme vysvětlit jejich pohyb, trajektorii.“

Pentagon odtajní záznamy

Pentagon v posledních letech něco málo přiznává a potvrzuje, v příštích týdnech však má zveřejnit podstatně rozsáhlejší report o svých četných záznamech.

Jenom tomu dnes neříkají UFO (unidentified flying object – neidentifikovaný létající objekt); zkratka zavedená americkým letectvem začátkem 50. let už má dávno nádech fantasmagorií o zelených mužíčcích v létajících talířích. Aktuální „korektní“ termín zní UAP (unidentified aerial phenomenon - neidentifikovaný vzdušný fenomén).

Zpráva má vyjít někdy v červnu. Ozbrojeným složkám ji zvláštní oklikou nařídil loňský zákon o nápravě hospodářských dopadů covidové pandemie, připomíná Washington Post.

„Máme daleko víc případů, než se zveřejnilo,“ řekl v televizi Fox News John Ratcliffe, bývalý kongresman, jehož prezident Donald Trump na poslední měsíce své vlády jmenoval šéfem národní zpravodajské činnosti. „Objekty, které viděli piloti letectva či námořnictva nebo je zachytily družice. Provádějí těžko vysvětlitelné manévry – pohyb, jaký naše technologie nedovedou napodobit, překročení rychlosti zvuku bez aerodynamického třesku…“ popisuje Ratlicffe.

Zpráva bude zahrnovat „detailní analýzy dat o neidentifikovaných vzdušných fenoménech (UAP)“, jež shromáždila námořní rozvědka, pracovní skupina pro UAP a FBI. „Až se ty informace odtajní, budu o tom moci hovořit trochu víc,“ slibuje Ratcliffe.

Loni Pentagon oficiálně zveřejnil (dříve už ale na veřejnost unikla) tři zrnitá videa UFO, která pořídily infračervené kamery na letounech amerického námořnictva. Zachycují rychle se pohybující objekty. „USA se na to musejí podívat z vážného, vědeckého hlediska, i na potenciální dopady na národní bezpečnost,“ vybízí demokratický exsenátor Harry Reid, který UFO bere vážně už dlouho. „Američané si zaslouží být informovaní,“ cituje ho Washington Post.

Video  Pentagon zveřejnil videa s UFO 
Video se připravuje ...

Přidává se k němu i známý senátor Marco Rubio (někdejší kandidát na prezidenta), místopředseda senátního výboru pro zpravodajskou činnost. „Pokud vám nad vojenskými základnami létají věci, které neznáte, protože nejsou vaše, ba předvádějí technologie, jaké nemáte k dispozici, to pro mě představuje bezpečnostní riziko, na které bychom se měli podívat,“ prohlásil loni pro televizi  CBS4 News.

„Netvrdím, že to nezní šíleně,“ připouští Luis Elizondo, vysloužilý pracovník tajných služeb, který se zaměřuje na UFO – tedy UAP. „Ale říkám, že to je skutečné. Otázkou je, co to je? Jaké to má úmysly? Co to dovede?“ pronesl v pořadu CBS. Někdy se pro taková záhadná „blízká setkání“ najdou vysvětlení: drony, balóny, šrot padající z oběžné dráhy… Někdy ale ne. Odpovědi nemají ani zkušení piloti, kteří takové jevy pozorují v blízkosti základen i jinde, ani nejzasvěcenější osobnosti vojensko-průmyslového komplexu.

Mezi americkými politiky však kolem otázky UFO panuje pochopitelné stigma. „Některé kolegy toto téma hodně zajímá, zato jiní se hihňají, když to zmíníte,“ popsal senátor Rubio. „Já ale myslím, že nám toto stigma nesmí bránit v hledání odpovědi na velice podstatnou otázku. Chci, abychom to brali vážně a měli na to odpovídající proces.“ Podle senátora by USA měly ustanovit metody pro sběr a analýzu dat, jednotlivé zpravodajské služby by měly své informace sdílet.

Americké úřady tedy postupně začínají připouštět, že UFO/UAP jsou vážná věc. To však vede k dalším otázkám, argumentuje na stránkách Washington Postu Daniel W. Drezner, profesor mezinárodní politiky Tuftsovy univerzity. Znamená to, že naši planetu pozorují mimozemšťané? A pokud ano, jak to máme brát?

První otázku možná jen tak vyřešit nedokážeme, ale o druhé můžeme vážně přemýšlet, ať už nás ufoni pozorují, nebo (ještě) ne. „Pokud nás navštíví mimozemšťané, výsledek může být podobný, jako když Columbus přistál v Americe, což pro původní Američany nedopadlo dobře,“ argumentoval roku 2010 věhlasný astrofyzik Stephen Hawking. „Pokud naši přítomnost objeví nějaká civilizace, zřejmě bude technologicky hodně pokročilá, a nemusí se k nám stavět hezky,“ varoval podobně fyzik Mark Buchanan.

Radši ufoni než Putin

Drezner to však vidí nadějněji: „Pokud jsou UAP mimozemšťané, tak se zdá, že nás pozorují neškodným způsobem. To je slibné! Pozorování bez úmyslu ničit naznačuje civilizaci o poznání méně násilnou než, řekněme, španělští conquistadoři.“

A senátor Rubio sice netvrdí, že věří na zelené mužíčky, ale vlastně by rád: „Upřímně řečeno, pokud to nepochází z naší planety, asi je to lepší varianta, než aby se jednalo o nějaký technologický skok v Číně, Rusku nebo u jiného rivala,“ řekl deníku New York Post.

Video  Pentagon zveřejnil videa s UFO  - Pentagon
Video se připravuje ...

Video  Pentagon zveřejnil videa s UFO 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi