Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Comeback v Bílém domě? Trump buduje stínovou Republikánskou stranu, má na to miliardy

Autor: mav, CNN - 
18. dubna 2021
16:40

Donald Trump a jeho lidé se stále nesmířili s listopadovou prohrou v prezidentských volbách, ba ji nadále nechtějí uznat – zato nemalá část republikánů se snaží jít dál. V Republikánské straně se rýsuje rozkol, Trumpovci budují paralelní struktury, uvádí CNN.

V pondělí skupina lidí z Trumpova prezidentského kabinetu oficiálně založila think tank America First Policy Institute (Institut pro politiku Amerika první). Má hájit „svobodu, svobodné podnikání, národní skvělost, vojenskou nadřazenost Ameriky, zahraniční politiku v americkém zájmu a primát amerických pracovníků“, uvádí webová stránka institutu. 

Chlubí se týmem složeným z 35 Trumpových spolupracovníků, včetně vrcholných poradců a ministrů, uvádí CNN. Neformálními poradci institutu jsou Trumpova dcera Ivanka a její muž Jared Kushner, kteří oba zastávali v Bílém domě pozice poradců.

Trump sám se vzápětí k nové organizaci přihlásil. „Mají mou plnou podporu, neboť neusilují jen o zachování historických výdobytků mé vlády, ale také o pohánění agendy Amerika první do budoucnosti,“ uvedl v prohlášení a slíbil, že bude spolupracovat.

Institut je jen posledním (a nejlépe financovaným – prvotní rozpočet 20 milionů dolarů čili 433 milionů Kč) příkladem toho, kterak exprezident a jeho zastánci budují konstelaci skupin (politických, advokátních, zájmových…) stojících bokem od federálních republikánských struktur – a formujících v podstatě stínovou Republikánskou stranu.

Stížnosti a lobbing

Ústředním prvkem stínové strany je organizace Save America (Zachraňte Ameriku), kterou Trump založil 9. listopadu, ihned po volebním neúspěchu. Jedná se o tzv. Super PAC (Political action committee), což je v zásadě organizovaná, zákonně registrovaná kampaň za určité politické téma, která má fungovat nezávisle na politické straně nebo kampani konkrétního politického kandidáta. Vybírá peníze od dárců podobně jako politikova kampaň a utrácí je za reklamu a lobbing.

Save America nejprve podporovala Trumpovy stížnosti na průběh voleb. Jistý Trumpův spolupracovník anonymně pro New York Times uvedl, že už má na účtu 85 milionů dolarů (1,8 mld. Kč), což by bylo o malinko víc, než kolika penězi aktuálně disponuje federální ústředí Republikánské strany.

S listopadovými (nejen prezidentskými) volbami toho už moc udělat nelze, tak se Trump a Save America soustředí na ty budoucí. „Předstupuji před vás s přesvědčením, že roku 2022 získáme zpět Sněmovnu i Senát,“ prohlásil Trump o víkendu na floridském sjezdu republikánských sponzorů. „A pak roku 2024 kandidát Republikánů vyhraje Bílý dům.“

To samozřejmě nijak nevybočuje ze stranické linie, zároveň se však v tomtéž projevu pustil do republikánských politiků v establishmentu. Zejména vulgární osobní útoky na předsedu senátorského klubu Mitche McConnella si vysloužily ovace. A také si Trump postěžoval, že Republikánská strana není tak jednotná jako Demokraté, napsala CNN.

Zrada senátorky

Hmatatelný rozkol se už děje na Aljašce. Křeslo tam bude za necelé dva roky obhajovat dlouholetá senátorka Lisa Murkowská, známá centristickými postoji; Trump a jeho lidé už oficiálně prohlásili, že se budou v republikánských primárkách snažit její obhajobu zablokovat. „Svůj stát reprezentuje špatně a svou zemi ještě hůř. Vím, že příští rok budu na Aljašce vést kampaň proti této neloajální a velmi špatné senátorce,“ uvedl před měsícem Trump v prohlášení citovaném serverem Politico.

Neloajalitou má na mysli hlavně skutečnost, že Murkowská je jednou ze sedmi republikánských senátorů, kteří v únoru hlasovali pro Trumpovo odsouzení v druhém impeachmentu. Oficiálně však Trump kritizuje třeba to, že hlasovala s Demokraty pro „radikální levicovou Demokratku Deb Haalandovou“, když Senát schvaloval její nominaci na post ministryně vnitra. Naopak lidé kolem McConnella už Murkowské vyjádřili podporu.

Super PAC Zachraňte Ameriku také Trump využije k podpoře Morrise Brookse v boji o senátorské křeslo za Alabamu nebo Jodyho Hice usilujícího o post georgijského státního tajemníka – ten stávající je sice také Republikán, jenže Trumpa „zradil“, když nechtěl v Georgii ovlivnit těsné volby a ani na prezidentův nátlak mu zařídit 11 tisíc hlasů navíc.

Dalším elementem exprezidentovy stínové strany je nadace America First Legal (něco jako Amerika první právní), založená koncem března Trumpovým dlouholetým důvěrníkem Stephenem Millerem. Za cíl má soudně napadat politické kroky prezidenta Joea Bidena a jeho vlády. „Nebojácný bojovník za principy a hnutí Amerika první,“ přihlásil se k Millerovi a jeho organizaci Trump. „Má páteř, integritu a nikdy se nevzdává."

Šéf Trumpova štábu v Bílém domě Mark Meadows se zase v lednu přidal ke skupině Conservative Partnership Institute (Institut pro konzervativní partnerství), jež má sloužit k vychovávání a podporu nových konzervativních kádrů, jak informoval server Axiom.

Celá tato síť protrumpovských institucí mu umožní vyvíjet nátlak na Republikánskou stranu a nepůjde jen o jeho výběr za kandidáta pro prezidentské volby 2024. Kromě toho Trumpa stále jako lídra Republikánů vnímá členská základna; post předsedy Národního výboru Republikánů, který aktuálně zastává Ronna McDanielová, nelze přirovnat k silnému předsednickému postu známému z Evropy. Ještě v lednu, v době smrtelných nepokojů v Kapitolu, hodnotilo Trumpovo prezidentství kladně 8 z 10 Republikánů, zjistil průzkum Gallup.

„Budování trumpovské firmy v politickém prostoru je důkazem, že exprezident (a jeho četní pohůnci, nohsledi a rodinní příslušníci) nejdou jen po dlouhodobém výhledu, ale nemají naprosto žádný problém budovat infrastrukturu vymyšlenou k umenšení pilířů republikánského establishmentu,“ uzavírá CNN. „Trumpovy kroky donutí mnohé velké sponzory (a spoustu drobných dárců) volit mezi Trumpworldem a republikánských ústředím. A to je pro republikánský establishment VELKÝ problém.“

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi