Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čaputová zahájila rozlučkové turné: Na zámku Bellevue ji vítal prezident Německa

Autor: ČTK - 
9. dubna 2024
14:10

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se dnes dopoledne v Berlíně setkala s německým kolegou Frankem-Walterem Steinmeierem, který jí poděkoval za její úsilí o posílení zásad právního státu. Do Německa, které je pro Slovensko klíčovým hospodářským partnerem, se Čaputová přijela rozloučit před blížícím se závěrem svého prezidentského mandátu. Její prezidentské období skončí v polovině června, kdy ji ve funkci hlavy státu vystřídá Peter Pellegrini.

Steinmeier přivítal Čaputovou s vojenskými poctami na zámku Bellevue, který je berlínským sídlem spolkových prezidentů. Na následném jednání německý prezident poděkoval Čaputové za spolupráci a také za to, že se podle něj snaží posílit principy a hodnoty právního státu.

„Spolkový prezident poděkoval své slovenské kolegyni za roky dobré spolupráce, která byla naplněna důvěrou. S ohledem na společnou podporu Evropské unie Ukrajině ocenil spolkový prezident spolupráci mezi Německem a Slovenskem,“ uvedl v prohlášení úřad německého prezidenta.

„(Steinmeier) poděkoval prezidentce za to, že se tolik angažuje za Evropu, a za to, že se neúnavně zasazuje o posílení a udržení principů a hodnot právního státu,“ dodala Steinmeierova kancelář.

Vztahy mezi Čaputovou a Steinmeierem jsou považovány za velice přátelské, proto si slovenská prezidentka vybrala Německo jako jednu z prvních zemí, kam se vydala v rámci svého loučení.

Návštěva Bruselu

Z Berlína Čaputová odcestuje do Bruselu, kde se ve středu setká s představiteli Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Slovenská prezidentka navštívila Steinmeiera v Berlíně naposledy loni v lednu. Poté v německé metropoli převzala od Nadace mladé Evropy Heinze Schwarzkopfa cenu za odvahu v boji proti organizovanému zločinu, za úsilí o lidská práva, obzvláště Romů, a za ekologicky udržitelnou budoucnost.

V děkovném projevu Čaputová varovala před rostoucím rozdělením společnosti a před snahami podkopávat základy právního státu včetně omezování svobody médií.

Video  Čaputová v Praze: S Pavlem vyrazila na film o Havlovi, potkala i Bartošku, Fialu i studenty před fakultou  - Instagram - Zuzana Čaputová, Petr Pavel
Video se připravuje ...

DanY67 ( 10. dubna 2024 20:21 )

👍👍👍👍👍

DanY67 ( 10. dubna 2024 20:21 )

Božíčku ženská žiješ v ***i a mele tu Slovákům jako měli supr prezidentkou to tedy měli až jsou rádi ze se ji konečně zbavili !
A kdyby chtěla znovu kandidovat vi ze už by se neujalo Pohořela by jsk papir

DanY67 ( 10. dubna 2024 20:19 )

👋👋👋👋👋👋👋

DanY67 ( 10. dubna 2024 20:18 )

👍👍👍👍👍

Fakjunen ( 10. dubna 2024 12:59 )

Tak fofrem ještě musí vyprázdnit kasičku, kam jí nasypali slovenští daňoví poplatníci a po mne potopa! 👎

Zobrazit celou diskusi